“Serpihan KRI Nanggala-402 ditemui, dalam fasa tenggel4m”- Ketua Angkatan Laut (KSAL)

Jakarta: Ketua Angkatan Laut (KSAL) Laksamana Yudo Margono mengesahkan bahawa pasukan mencari dan menyel4mat KRI Nanggala-402 telah menemukan serp1han yang diyakini berasal dari kapal selam berkenaan.

“Pasukan mencari berjaya menjumpai beberapa kep1ngan dan barang-barang yang berada di sekitar lokasi terakhir kapal selam itu dilihat yang diyakini sebahagian komponen kapal selam berkenaan,” katanya dalam sidang media hari ini.

Beliau berkata, pihaknya juga yakin serpihan berkenaan terangkat keluar dari kapal.

PEGAWAI tentera menunjukkan serpihan dipercayai daripada kapal selam KRI Nanggala ketika sidang media. FOTO EPA PEGAWAI tentera menunjukkan serpihan dipercayai daripada kapal selam KRI Nanggala ketika sidang media. FOTO EPA

“Kami yakin berlaku keretakan pada kapal selam itu sehingga beberapa komponen timbul ke permukaan.

“Keadaan ini tidak akan berlaku sekiranya tiada tekanan atau terjadinya keretakan,” katanya.

Antara yang ditemukan, pelvrus tabung pelvru t0rpedo, paip pend1ngin serta botol berwarna oren mengandungi minyak pelincir kapal selam terbabit.

Turut dijumpai sejadah dipercayai milik kru.

SERPIHAN dipercayai daripada lantai kawasan kru KRI Nanggala dipamerkan ketika sidang media. FOTO EPA Serpihan dipercayai komponen kapal selam KRI Nanggala 402 milik Angkatan Laut Tentera Indonesia (TNI) yang hilang Rabu lepas serta kesan tvmpahan minyak ditemukan di perairan Bali. Foto: EPA

“Barang-barang ini tidak dimiliki oleh umum. Dan di sekitar radius kawasan pencarian, tidak ada kapal lain yang mel1ntas.

“Malah, berdasarkan keterangan bekas kru KRI Nanggala-402, mereka yakin barang-barang berkenaan adalah dari dalam kapal selam itu,” katanya.

KETUA angkatan tentera Hadi Tjahjanto (tengah) mempamerkan serpihan dipercayai daripada KRI Nanggala ketika sidang media. FOTO EPA KETUA angkatan tentera Hadi Tjahjanto (tengah) mempamerkan serpihan dipercayai daripada KRI Nanggala ketika sidang media. FOTO EPA

Yudo berkata, oksigen simpanan di kapal selam buatan Jerman itu hanya bertahan 72 jam dan sepatutnya tempoh berkenaan sudah t4mat.

Sementara itu, tumpuan pencarian KRI Nanggala-402 berada pada sembilan titik di perairan utara Celukan Bawang, Bali.

Kesemua kawasan itu diyakini sebagai lokasi terakhir kapal selam berkenaan sebelum terpvtus hubungan.

Serpihan dan barangan kapal selam KRI Nanggala 402 ditemui di lokasi pencarian

Serpihan dan barangan kapal selam KRI Nanggala 402 ditemui di lokasi pencarian Kapal Selam KRI Nanggala 402 dipercayai dalam fasa tenggel4m susulan penemuan beberapa barangan dipercayai daripada kapal selam itu termasuk tvmpahan minyak solar. – Gambar fail

SEMENTARA itu, menurut laporan AWANI, Kapal Selam milik Indonesia KRI Nanggala 402 dipercayai kini dalam fasa tenggel4m susulan penemuan beberapa barangan dipercayai daripada kapal selam itu termasuk kesan tvmpahan minyak.

Menurut Panglima Tentera Indonesia (TNI) Hadi Tjahjanto, ia ditemui di permukaan sekitar kawasan pencarian.

“Pagi tadi, merupakan tempoh terakhir bekalan oksigen di Nanggala selama 72 jam.

“Angkatan Laut (AL) TNI menemukan tvmpahan minyak dan serpihan sebagai bukti kukuh menunjukkan KRI Nanggala dalam fasa tenggel4m ,” jelasnya dalam sidang media di Bali pada Sabtu.

KRI Nanggala hilang pada Rabu lalu ketika latihan menembak torpedo.

Beberapa negara termasuk Malaysia, Australia dan Amerika Syarikat turut menyalurkan bantuan dalam operasi mengesan kapal selam terbabit.

Ada bahagian dalam KRI Nanggala-402 tidak akan dimasuki air

KRI Nanggala-402.

Menerusi laporan terkini, Ketua Angkatan Laut (KSAL) Laksamana Yudo Margono menjelaskan bahawa terdapat bahagian dalam kapal selam KRI Nanggala-402 yang kedap udara dan tak akan dimasuki air, walaupun berlaku ker3takan dalam kapal itu.

Beliau meletakkan harapan tinggi agar kru sempat sempat menutup bahagian itu dan berjaya bertahan hingga saat ini walaupun kapal selam itu masih belum ditemukan.

“Ada kemungkinan kapal itu sudah dimasuki air namun, ada bahagian dalam kabin sel4mat daripada dimasuki air.

“Ada bahagian tertentu di dalam kapal berkenaan yang dilengkapi pintu kedap.

“Jika kru sempat menvtup bahagian itu, ada kebarangkalian mereka selamat,” katanya dalam sidang media hari ini.

Menurutnya, ada kemungkinan oksigen simpanan masih ada sehingga kini.

“Sebelum ini saya menyebut bahawa oksigen mampu bertahan dalam tempoh 72 jam sekiranya kapal itu terpvtus bekalan tenaga.

“Jika bekalan tenaga masih ada, mereka boleh bert4han selama lima hari.

“Tapi, jika saat ia tenggel4m, bekalan tenaga (elektrik) sudah terpvtus, maka mereka sepatutnya sudah kehabisan oksigen,” katanya.

Yudo berkata, pihaknya yakin berlaku ker3takan pada kapal berkenaan sehingga menyebabkan beberapa barangan dan serpihan timbvl ke permukaan.

“Kami juga yakin ia berada di kedalaman 850 meter,” katanya.

 

Sumber: HMetro, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.