(Video) TuIar r4kaman asap d4kwa kilang ar4k ber0perasi, Polis dedah hasil sias4tan.. Akan panggil per4kam video

Pihak polis mengesahkan kilang ar4k di Seksyen 15, Shah Alam mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) dan tidak ber0perasi bagi tempoh Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) Penuh sejak 1 Jun lalu.

Menurut laporan Sinar Harian, Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib menjelaskan perkara itu selepas tuIar sebuah video di media sosial Facebook, semalam.

“Team Task F0rce telah menjalankan sias4tan dan pematvhan secara keseIuruhan di lokasi dalam dan luar kilang mendapati…

“…pihak kilang mematvhi dengan baik segala S0P dan akur tidak menjalankan sebarang bentuk 0perasi pengilangan,” katanya.

Berikutan itu, pihak polis akan memanggil pemilik akaun Facebook berkenaan untuk membantu si4satan.

Baharudin berkata, asap yang keluar itu adalah wap daripada proses memanaskan sejenis bahan mentah yang menyerupai gandvm atau y1s bagi memastikan ia tidak r0sak sepanjang penvtupan operasi kilang.

Difahamkan, ia juga bagi mengelakkan berlaku letvpan dan proses itu dipanggil meletakkan peralatan pengilangan dalam keadaan siap siaga.

Terdahulu, r4kaman video berdurasi hampir seminit itu dimuat naik oleh seorang individu yang mend4kwa kilang tersebut ber0perasi berdasarkan asap yang keluar menerusi ser0mbong kilang berkenaan.

Polis akan panggil per4kam video d4kwa kilang ar4k ber0perasi

Polis menjalankan pemantauan di kilang ar4k tersebut dan mendapati tiada pengoperasian dijalankan.

DALAM pada itu, Polis mengesahkan kilang minuman ker4s di Seksyen 15 di sini, tidak ber0perasi seperti did4kwa seorang individu melalui video tular di media sosial Jumaat lalu.

Justeru, Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, pihaknya akan memanggil individu yang memuat naik video berkenaan.

Menurutnya, pemantauan dijalankan pihaknya selepas individu berkenaan mend4kwa kilang minuman ker4s itu ber0perasi berdasarkan asap yang keluar menerusi ser0mbong asap kilang kira-kira jam 7.40 petang.

“Polis telah berjumpa dengan pengurus kilang yang menjeIaskan kilang berkenaan memang tidak ber0perasi sejak 1 Jun lalu.

“Pihak pengurusan kilang berkenaan telah memberikan kerjasama yang baik dan sentiasa akvr dengan arahan pihak berkvasa demi untuk kepentingan bersama dalam memvtuskan penvlaran w4bak C0vid-19,” jelasnya.

Kilang ar4k terus ‘ber4sap’ walaupun l0ckd0wn, ded4h net1zen

No.6 Polis cari perakam la puak sebab polis dah tanya tauke kilang. Kantoi! kilang Carlsberg terus 'berasap' walaupun lockdown , dedah netizen - Isu Semasa - Semasa - Forum - CARI Infonet

TERDAHULU, Tular di media sosial harini berkenaan dengan satu video yang menunjukkan kilang ar4k yang masih beroperasi.

Pada 1 Jun yang lepas, kerajaan dalam satu kenyataannya mengesahkan kilang ar4k telah pun ditvtup.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata walaupun kebenaran ber0perasi diberikan kepada kilang-kilang yang berasaskan makanan dan minuman, namun ia hanyalah untuk keperluan asas.

“Oleh yang demikian, kilang minuman ker4s tidak termasuk dalam kategori keperluan asas.

“Sehubungan itu, MKN hari ini bersetuju supaya semua kilang minuman ker4s di seluruh negara ditvtup serta-merta,” katanya dalam kenyataan harian Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) pada bulan lepas.

Namun harini, seorang pemuda telah mer4kam pemandangan dari rumahnya yang menunjukkan Kilang masih ber0perasi seperti biasa.

Video yang diambil pada 18 Jun 2021 pada pukul 7.45 pagi itu melihatkan asap yang keluar cari corong kilang dan sekumpulan pekerja yang keluar masuk memandu truck.

 

Sumber: Sinar Harian (Muhammad Aminnuraliff), OMM, Facebook, CARI

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.