“Simpan Resit Elok-Elok..”- Boleh Buat Tvntutan Ganti Rvgi Jika Pvtus Tun4ng – Peguam

Pertvnangan merupakan fasa perkenalan di antara dua pihak keluarga dan proses bagi setiap pasangan untuk mengenali hati budi dengan lebih dekat. Kebiasaannya, di dalam fasa darah manis, setiap pasangan akan melakukan persiapan untuk mengadakan majlis perkahwinan.

Namun begitu, setelah segala persiapan dilakukan dan hanya menanti hari untuk disatukan, ada hubungan yang terkandas di tengah jalan. Walau apa pun alasannya, pvtus tvnang bukan boleh dianggap perkara remeh. Tambahan pula, jika sudah mengeluarkan kos yang banyak untuk persiapan kahwin.

Perkongsian oleh peguam, Tuan Syafiq Bahtiar ini mungkin boleh dijadikan panduan bagi mereka yang melalui situasi sama. Satu kes pvtus tvnang yang dikendalikan oleh beliau, berjaya mendapat ganti rvgi sebanyak RM24 ribu di mana wang tersebut perlu dibayar secara ansuran kepada bekas tvnang.

Tvntutan Gantirvgi Pertvnangan – Mahk4mah Rendah Syariah Ampang.

Kami tvntut RM25 ribu (catering, baju pengantin, hantaran dan lain-lain) Mahk4mah benarkan RM24 ribu. Kira okay.

Defendan perlu bayar secara ansuran RM500/sebulan.

Moral: Pertvnangan is a contract. You breached, we summon & you pay.

Boleh settle luar tapi ego pihak-pihak adalah halangan kepada peguam.

Mahk4mah benarkan tvntutan rvgi pvtus tvnang RM24 ribu atas sebab:

1. Resit deposit catering, sewa baju pengantin, deposit door gift & kad kahwin semua tersusun rapi.

2. Slip transaksi online transfer diterima pakai oleh Mahk4ah walaupun tiada resit rasmi.

Jadi, simpan resit elok-elok.

Artikel berkaitan: Pvtus Tvnang, Apa Yang Boleh Anda Tvntut Di Mahk4mah?

Setiap ikatan pertvnangan yang diikat mestilah diimpikan untuk ke jinjang pelamin. Namun siapa kita untuk men0lak jika urusan j0doh bersama pasangan tidak panjang. Seorang peguam, Fahmi Ramli pernah berk0ngsi sekiranya pvtus tvnang ada hak yang boleh anda tvntut di mahk4mah.

Putus Tunang, Apa Yang Boleh Anda Tuntut Di Mahkamah 1

Pertvnangan merupakan satu perjanjian sama ada secara bertulis atau pun lisan untuk melangkah ke arah perkahwinan. Semasa tempoh bertvnang, adalah h4ram untuk orang lain mengikat pertvnangan bersama pihak perempuan.

Tvntut Ganti Rvgi Pvtus Tvnang Di Mahk4mah Syariah

Dalam undang-undang keluarga Islam, setiap negeri ada diperuntukkan mengenai bidang kuasa Mahk4mah Syariah untuk mendengar dan memvtuskan tvntutan Ganti Rvgi Perkahwinan.

Mana-mana pihak yang mungkir janji untuk berkahwin bertanggungjawab untuk memulangkan:

  • pemberian pertvnangan (jika ada)
  • memvlangkan nilainya
  • membayar apa-apa wang yang telah dibelanjakan oleh satu pihak dengan suci hati untuk membuat persediaan bagi perkahwinan tersebut

Jadi, pihak yang dipvtuskan pertvnangan boleh melakukan tvntutan ganti rvgi yang telah beliau tanggung untuk membuat sebarang persediaan ke arah perkahwinan termasuklah majlis pertvnangan.

S4man M4lu

Di Mahk4mah Syariah hanya tvntutan ganti rvgi perkahwinan yang berbentuk perbelanjaan termasuklah untuk majlis tvnang sahaja boleh anda tvntut di mahk4mah.

Sekiranya mahu melakukan s4man m4lu (ganti rvgi am) kerana aib atau m4lu, t0hmahan masyarakat, pender1taan, tek4nan j1wa dan perasaan akibat pvtus tvnang boleh dibuat tvntutan di Mahk4mah Tinggi Sivil (Tvntutan S1vil).

Contoh Tvntutan Mahk4mah Syariah

  • belanja kenduri kecil-kecilan
  • baju pengantin termasuklah solekan
  • kad jemputan
  • bayaran katering
  • pengubahsuaian rumah (bilik tidur dan sebagainya)
  • bayaran jurugambar

Undang-Undang Sivil

Undang-undang sivil menyediakan peruntukan yang jelas terhadap hak-hak wanita di dalam kes kemungkiran janji untuk berkahwin.

Ianya meliputi hak wanita untuk mendapatkan gantirvgi berbentuk kewangan dan bukan kewangan termasuk tvntutan pemilikan hak hadiah-hadiah pemberian semasa pertvnangan.

Putus Tunang, Apa Yang Boleh Anda Tuntut Di Mahkamah 2

Undang-undang sivil juga memberi peluang kepada pihak lelaki untuk membuat pembelaan bagi kes mungkir janj perkahwinan. Hujah pembelaan akan merangkumi salah nyataan fakta, ketakupayaan fizikal atau mental dan ketakupayaan sendiri.

Sekiranya pihak lelaki tidak berkeupayaan daripada segi fizikal dan mental, ianya boleh menjadi hujah pembelaan untuk membatalkan perkahwinan.

Sumber: Twitter Tuan Syafiq Bahtiar, Siakap Keli, Odisi

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf