Siti Sarah sempat tunai ibad4h k0rban di G4za, Nadir Al-Nuri k0ngsi mesej terakhir

Keluarga Tempatan

TERKEJvT dengan berita pemergian Siti Sarah, rakyat Malaysia yang menetap di Gaza iaitu Nadir Al-Nuri berk0ngsi kebaikan yang dibuat penyanyi itu ketika h4yatnya pada sambutan Aidiladha lalu.

Kalau yang baru-baru nak jadi NGO bantu Palestin, bersama-samalah dengan NGO berpengalaman' - Utusan Digital

Menurut Nadir yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia, isteri kepada peIawak Shuib itu menghvbunginya menerusi mesej peribadi (DM) Instagram mengenai h4jatnya meng0rbankan seekor lembu untuk umat Islam di negara berg0lak itu.

“Tersentap sekejap baca berita pemergian Siti Sarah. Saya dihvbungi Siti Sarah sebelum Raya Haji lepas untuk dia ikuti program k0rban di G4za.

“Masa itu saya terkejvt dia maklumkan untuk k0rbankan seekor lembu dengan harga belasan ribu ringgit.

“Bukan satu bahagian sahaja, seolah-olah dia sedang mengejar memberatkan t1mbangan amal kebaikannya yang terakhir,” ujarnya.

whatapps sarah Nadir berk0ngsi mesej dihantar Siti Sarah

Menerusi muat naik di Instagram dan Facebook, Nadir turut berk0ngsi paparan skrin perbualan antara dia dan Siti Sarah yang pada awalnya turut meminta sedek4hnya itu tidak dided4hkan kepada umum.

“Fasal nak p0st ni saya kalau boleh nak diam-diam. Tapi betul juga mungkin saIah satu tanggungjawab saya sebagai orang Islam untuk war-warkan tentang k0rban di sana.

Rupa-rupanya Allah takd1rkan ny4wa beliau diambil dalam keadaan memikirkan umat, peduli dengan nasib mereka.

NADIR AL NURI

KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF CINTA GAZA MALAYSIA

“Saya izinkan… kita doa sama-sama moga Allah permudahkan urusan saudara kita di sana dan juga Allah permudahkan urusan awak dunia dan akhirat,” tulis Sarah dalam mesej perbualannya itu.

Screen Shot 2021-08-09 at 8.04.24 AM Siti Sarah meninggalkan empatia cahaya mata.

Siti Sarah, 37, menghembvskan nafas ter4khir pada pukul 5.13 pagi Isnin di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) selepas dit1durkan pada 4 Ogos lalu.

Allahy4rham menjalani pembed4han mengeIuarkan b4yi tersebut selama tiga jam bermula pukul 2 petang 6 Ogos lalu selepas beberapa jam dit1durkan.

Penyanyi lagu Semakin itu dimasukkan ke hospital pada pagi 4 Ogos lalu selepas mengalami b4tuk yang tervk dan kekurangan oks1gen dalam badan akibat jangk1tan C0vid-19.

Sementara itu tambah Nadir, Allahy4rham juga seorang yang sangat prihatin tentang nasib umat Islam dan sering bertanya perkembangan di G4za.

“Dia kerap berhvbung bertanyakan tentang keadaan saudara kita di PaIe.st1n.

“Rupa-rupanya Allah takdirkan ny4wa beliau diambil dalam keadaan memikirkan umat, peduli dengan nasib mereka.

“Malah did0akan ratvsan penduduk di sini yang merasa daging pada tahun ini,” tulisnya di Instagram.

Nadir juga menyifatkan Sarah seorang yang bervntung apabila mendapat syah1d dunia serta did0akan ratusan keluarga syuh4da akh1rat.

Siti Sarah pergi jua..

AWAL pagi tadi, diberitaan penyanyi popular, Siti Sarah Raissuddin, 36, menghembvskan nafas terakhir di Unit R4watan Rapi (ICU), Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM) akibat p4ndemik C0vid-19, jam 5.13 pagi ini.

Pemergian penyanyi lagu Semakin itu disahkan oleh suaminya, Shuib Sepahtu di laman Instagram (IG), sebentar tadi.

“5:13 minit pagi, 9 Ogos. Bidadari syvrga saya pergi buat selamanya. Mohon sedekahkan al-Fatihah,” tulis Shuib.

Semalam, Shuib berk0ngsi keadaan isterinya yang kritikal apabila paras bacaan oks1gen jatvh ke paras 40 peratus.

Terdahulu, ibu kepada empat cahaya mata itu belum sed4rkan diri dan masih bertarvng ny4wa akibat C0vid-19 selepas lebih 48 jam ditidurkan.

Shuib umum berita pemergian isterinya, Allahyarham Siti Sarah yang menghembuskan nafas terakhir, subuh ini. - Foto IG Shuib Sepahtu Shuib umum berita pemergian isterinya, Allahyarham Siti Sarah yang menghembvskan nafas terakhir, subuh ini. – Foto IG Shuib Sepahtu

Siti Sarah terpaksa dit1durkan dan meIahirkan b4yi lelaki, Ayash Affan melalui pembed4han tanpa sedar, jam 5 petang pada Jumaat lalu.

Pada Jumaat lalu, paras oksigen jatvh sehingga 40 peratus, kemudiannya meningkat 77 peratus pada jam 2 pagi, namun menunjukkan perkembangan p0sitif meningkat sehingga 85 peratus, kelmarin.

Pada 27 Julai lalu, Siti Sarah mengesahkan dirinya dan keluarga p0sitif C0vid-19.

Selain Siti Sarah dan suami, Shuib serta tiga cahaya mata, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, dan Ariq Matin, 6, disahkan p0sitif.

Bagaimanapun, Shuib bersama anak-anak disahkan neg4tif selepas melakukan kuar4ntin kendiri selama 14 hari.

Allahyarham Siti Sarah menghembuskan nafas terakhir selepas lebih 48 jam ditidurkan akibat COVID-19. - Foto IG Shuib Sepahtu

Allahy4rham Siti Sarah menghembvskan nafas terakhir selepas lebih 48 jam ditidurkan akibat C0vid-19. – Foto IG Shuib Sepahtu

Dapat rasa g4ngguan lain – Fadzilah Kamsah

TERDAHULU, Pakar m0tivasi terkenal Datuk Dr. Mohd. Fadzillah Kamsah dapat berasakan terdapat g4ngguan paran0rmal sedang mengg4nggu penyanyi Siti Sarah yang kini masih berada dalam keadaan k0ma dan dir4wat di Unit R4watan Rapi (ICU), Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras sejak dua hari lalu.

Perkara berkenaan dided4hkan Fadzilah usai sesi bacaan Yassin dan d0a seIamat buat Siti Sarah yang dianjurkan suaminya, peIawak Shuib Sepahtu sebentar tadi.

Dalam sesi berkenaan, pencer4mah bebas itu turut menyarankan Shuib agar meminta kebenaran daripada pihak hospital untuk membuka bacaan ayat-ayat Ruqyah di sisi Siti Sarah.

Panduan Menyimpan - YBhg Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah (DMFK) - YouTube

“Saya s4rankan kepada Shuib, minta kebenaran daripada pihak hospital untuk membuka bacaan ayat-ayat Ruqyah di katil Siti Sarah. Sebab saya dapat rasakan ada g4ngguan lain pada dia. G4ngguan tersebut agak mengg4nggu dia,” ded4h Fadzilah.

Fadzilah turut berk0ngsi kaedah terbaik mer4wat penyakit selain bergantvng dengan ubat-ubatan dan tekn0logi m0den iaitu bacaan Asma al-Husna.

“Kaedah mer4wat selain ubat dan tekn0logi moden adalah Asma al-Husna. Itu adalah ter4pi untuk semua jenis g4ngguan.

“Selain itu saya minta semua orang yang ada di sini, tengok gambar Siti Sarah dan bacakan al-Fatihah. Boleh juga baca apa sahaja d0a.

“Kemudian hembvskan kepada gambarnya. Dengan niat supaya Allah sembvhkan dia. Mana tahu dalam lebih 1,000 orang yang berbuat demikian, ada seseorang yang Allah angkat d0anya,” katanya lagi.

Bacaan oksigen Siti Sarah meningkat

Pada masa sama, Fadzilah turut memberitahu Shuib bahawa b4yi yang diIahirkan Siti Sarah pada Jumaat lalu memerlukan sentvhan daripada bapanya untuk terus kuat dan sihat.

“Saya tidak pasti juga macam mana dengan keadaan b4yi dalam inkub4tor, tapi cari jalan dan minta izin untuk jumpa dengannya. Sebab kajian juga menvnjukkan, sentvhan ibu bapa sangat berkesan.

“Sentuhlah b4yi itu dengan d0a, agar dia 100 peratus cepat kuat dan sihat. Itulah ter4pi paling must4jab,” katanya.

Sehingga kini, peIantun lagu Kesetiaanku itu masih belum sed4rkan diri setelah dit1durkan sejak petang Jumaat lalu untuk menjalani pembed4han mengeIuarkan b4yi dalam kandvngannya yang berusia lapan bulan.

Biarpun diIahirkan pram4tang dan menggunakan bantuan pern4fasan, b4yi yang dinamakan sebagai Ayash Affan atas pilihan Sarah itu berada dalam keadaan stabil.

Siti Sarah, 37, sebelum ini dikej4rkan ke PPUKM pada Selasa lalu berikutan tahap oks1gen dalam badannya yang semakin mer0sot.

Sarah dan Shuib sekeluarga dis4hkan p0sitif C0vid-19 sejak 25 Julai lalu selepas menjalani sar1ngan setelah pembantu rumah dis4hkan p0sitif v1rus m4ut tersebut.

Pasangan itu bern1kah pada 2011 dan dikvrniakan tiga cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, dan Ariq Matin, 6.

(Video) K0ndisi Siti Sarah kembali krit1kal, 0ksigen ‘dr0p’ ke 40%, Shuib p0hon d0a semua

TERDAHULU, menerusi video dari Kosmo Online suami kepada Sarah, Shuib Sepahtu telah membuat bacaan yassin bersama rakan-rakan dan kenalan secara atas talian bagi mend0akan kesejahteraan Sarah.

Namun, berita yang agak menyed1hkan adalah k0ndisi penyanyi tersebut kembali krit1kal susuIan oksigen dalam badan menurun ke 40%.

Menurut Shuib, sebelum memulakan live bacaan yassin itu, dia telah dihvbungi oleh doktor mengkhabarkan k0ndisi isterinya yang perlu diterbaIikkan untuk memastikan oksigen kembali naik.

“Sebelum masuk sesi z00m ni, tadi doktor call beritahu c0ndition Sarah sangat tidak baik sekarang ni. Sangat-sangat tidak baik.

“Dia punya oks1gen tinggal 40, doktor cuba terbaIikkan dia,” katanya ringkas.

PeIawak tersebut meminta agar ustaz yang mengendalikan bacaan yassin tersebut supaya memulakan dengan bacaan d0a buat isterinya supaya semuanya kembali seperti biasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shuib Sepahtu (@shuibsepahtu)

Sehubungan dengan itu, Shuib berharap agar semua yang menonton dapat mend0akan kesejahteraan Sarah dan isterinya dapat melalui waktu-waktu krit1kal ini dengan seIamat.

“Tiba-tiba saya macam hiIang ayat tak tahu nak cakap apa. Saya yakin dan pasti masih belum masanya.

“Insyallah saya yakin dan memang yakin, tak kisah lah doktor cakap 40 ke 30 saya yakin dia akan baIik. Anak-anak yakin ibu mereka akan baIik.

“Terima kasih semua , saya m0hon terus mend0akan dan insyallah d0a kalian dikembaIikan kepada kalian,” katanya

Shuib bagaikan hilang kata-kata sejurus menerima panggilan doktor memaklumkan keadaan Siti Sarah agak tidak sebelum majlis bacaan Yassin bermula, malam ini. Shuib bagaikan hiIang kata-kata sejurus menerima panggilan doktor memaklumkan keadaan Siti Sarah agak tidak baik sebelum majlis bacaan Yassin bermula, malam tadi.

 

Sumber: mStar, BH Online, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.