(Video) “Saya Ins4f..”- Ketua Ajaran PMYT, Sittah Annur Isyt1har Bertavbat Secara Live

Tempatan

Ketua Ajaran Perjalanan Mimpi Yang Terakhir (PMYT), Sittah Annur yang pernah mengg3mparkan negara kerana mend4kwa dirinya mampu berhvbung dengan Allah, maIaikat dan Nabi Muhammad, tengahari tadi telah mengisyt1harkan tavbat menerusi majlis peng1sytiharan Ist1tabah di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shas.

Sittah atau nama sebenarnya Masitah Ab Jalar, 39, menerusi Majlis Istitabah yang disiarkan secara langsung di laman Facebook Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) turut meng4kui tiada tiada jalan pintas ke syurg4 melainkan dengan keyakinan ak1dah Islam.

May be an image of 1 person, standing and flower

“Saya Masitah Ab Jalar, sesvngguhnya membuat peng1sytiharan ini dengan svci hati, penvh ke1nsafan dan keikhIasan, sesungguhnya tiada sebarang p4ksaan dari mana-mana individu atau mana-mana pihak.

“Dengan kesed4ran diri sendiri bahawa saya sebelum ini mengeIuarkan suatu pernyataan yang bertentangan dengan hvkum sy4rak dan ia juga suatu yang terkeIuar dari pemahaman manusia pada Iazimnya tentang mimpi saya.

“Antaranya, saya telah menyatakan kepada umum bahawa berdasarkan mimpi, saya telah diberitahu oleh ALLAH SWT bahawa saya adalah seorang yang mengetahui tentang sesuatu peristiwa yang bakaI berlaku,” antara lafaz yang diungkapnya.

Janji tidak akan uIangi perbuatan tersebut

Menerusi video secara langsung yang dir4kam di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam Shah Alam, dia yang meng4kui melakukan peng1stiharan tersebut dengan reIa hati dan tidak dip4ksa oleh mana-mana pihak turut berjanji yang dia tidak akan menguIangi perbuatan tersebut dan meIanggar pegangan Ahli Sunnah WaI Jamaah.

“Oleh demikian, saya sangat meng1nsafi, menyesaIi dan berjanji kepada diri saya, bahawa saya tidak akan menguIangi dengan apa juga cara yang boleh membawa kepada keadaan yang dinyatakan.

“Dengan ini saya bertavbat, kembali ke pangkaI jalan, mengamaIkan ajaran Islam berdasarkan svmber pengetahuan dan ilmu yang benar.

“Saya 1nsaf bahawa tiada jalan p1ntas ke syurga melainkan dengan keyakinan ak1dah Islam yang j4zam (disimpul m4ti), melaksanakan amar m4aruf (kebaikan) dan menceg4h kemvngkaran dengan cara yang baik serta bijaksana berIandaskan prinsip peIaksanaannya dan bert1ngkah laku mengikut akhIak Islam,” katanya.

May be an image of 1 person, standing and indoor

Dia kemudian dilihat menandatangani d0kumen peng1sytiharan tavbat di hadapan Mufti Selangor, Datuk Dr Anhar Opir dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohd Shahzihan Ahmad.

Minta pengikutnya turut bertavbat

Dalam kenyataan lafaz t4ubatnya, wanita itu meminta mana-mana individu atau pihak yang berkenaan segera menghentikan apa-apa bentuk kepercayaan atau keyakinan yang terbina berdasarkan pernyataannya.

“Saya meminta kepada semua supaya apa juga masaIah berkaitan kepercayaan beragama dan mengamalkan agama Islam, rvjuklah dan dapatkan nasihat dari guru yang betul atau berhvbung terus dengan pihak berkuasa agama seperti JAKIM, Jabatan Mufti serta Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing.”

Masitah juga turut memaklumkan menyedari perlakuannya adalah satu yang bertentangan dan berc4nggah dengan pr1nsip-pr1nsip aIiran akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah serta boleh mencetvskan perbuatan tidak mengikuti atau meIampaui aturan Islam sebagai agama yang sudah sempurna serta lengkap dalam mengatur kehidupan umatnya.

Katanya, dia sedar bahawa kenyataan mengenai mimpi dan berdasarkan mimpi sudah menyebabkan kegvsaran awam, kekeIiruan, kecem4san serta boleh menyebabkan kecendervngan kepada g4nggu gvgat keamanan serta ketenter4man awam.

Terdahulu, Sittah sebelum ini mend4kwa mimpi perjalanan terakhir ditvrunkan kepada dirinya sebagai pandvan buat umat manusia.

Bukan itu sahaja, dia turut mend4kwa mempunyai keistimewaan dan berupaya membuat ramaIan berkaitan apa akan berlaku pada masa depan, antaranya Per4ng Dunia Ketiga akan berlaku dan bermula di Sabah serta memimpin pasukannya mencari Imam Mahdi untuk meIawan mvsuh.

Namun dia akhirnya dit4han polis pada 4 September sekitar jam 1.10 pagi ekoran dari penglibatannya dalam ajaran ses4t berkenaaan.

 

Sumber: BH ONLINE, Buzzkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.