27 pegawai Imigresen, 14 ejen pekerja asing dan 5 orang awam dit4han SPRM

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) berjaya melumpuhkan aktiviti rsuah membabitkan sind1ket yang menyalahgunakan pengesahan cop keluar dan masuk sempadan utama negara dalam operasi besar-besaran bermula lewat petang semalam.

Menurut sumber, operasi khas yang dinamakan OPS SELAT ini adalah ‘sting operation’ yang dijalankan dengan kerjasama Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Risikan selama 6 bulan

13 suspek termasuk 9 anggota JIM direman | Harian Metro

“Risikan dan pemantauan dibuat selama enam bulan ke atas ahli-ahli sind1ket yang beroperasi di pintu masuk dan keluar utama negara khususnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), KLIA 2 dan Bangunan Sultan Ismail (BSI) Johor Bahru.

“Dalam operasi yang dilancarkan semalam seramai 46 orang dit4ngkap di sekitar Putrajaya, Selangor, Johor, Sabah dan Sarawak.

“Ahli-ahli sind1ket yang dit4han termasuk 27 pegawai JIM, 14 ejen pekerja asing dan lima orang awam yang bertindak sebagai orang tengah,” katanya.

Menurutnya. kesemua mereka yang diberkas berusia antara 21 hingga 46 tahun.

Kesemua mereka sudah dihadapkan ke Mahkamah Majistret Putrajaya, Johor Bahru, Kota Kinabalu dan Kuching bagi perintah tah4nan rem4n mengikut Sksyen 117 Knun Acara Jen4yah.

Menurut sumber, sind1ket itu menjalankan aktiviti mereka sejak setahun yang lalu dan berada di bawah radar pemantauan SPRM bermulanya penguatkuasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pandemik Covid-19 pada 18 Mac lalu.

“Aktiviti rsuah di kalangan anggota sind1ket menjadi lebih rancak sepanjang PKP dikuatkuasakan. Sind1ket ini menumpukan pekerja asing dan pekerja tanpa izin yang terkandas di negara ini akibat PKP.

“Mereka mengambil kesempatan susulan nanyak permintaan daripada majikan untuk melanjutkan tempoh izin berada di negara ini dan permintaan pekerja asing atau PATI untuk pulang ke negara asal mereka,” katanya.

Difahamkan, anggota JIM terlibat menerima bayaran antara RM100 hingga RM500 bagi setiap pasport warga asing yang diuruskan mereka sejak 2017.

Menurutnya, ini adalah isu kebocoran pintu negara yang serius. SPRM amat menghargai kerjasama yang diberikan oleh Ketua Pengarah JIM dalam pertukaran maklumat berhubung sind1ket ini.
NORAZLAN.NORAZLAN.

Sementara itu Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Norazlan Mohd Razali mengesahkan t4ngkapan dan menjelaskan siasatan dijalankan mengikut Sksyen 16 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia 2009.

SEBAHAGIAN suspek yang diberkas SPRM kerana terbabit dengan aktiviti rasuah di pintu sempadan.SEBAHAGIAN svspek yang diberkas SPRM kerana terbabit dengan aktiviti rsuah di pintu sempadan.

Kesemua tertuduh disiasat mengikut Sksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) 2009.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Kanan SPRM, Mahadi Abd. Jumaat.

Empat tertuduh yang merupakan ejen diwakili peguam, Noordin Hussein, Baharudin Baharim dan Amarpreet Singh manakala sembilan anggota JIM diwakili peguam, S. Bharathi.

Terdahulu, kesemua tertuduh yang berusia antara 35 hingga 45 tahun dibawa ke mahkamah menaiki sebuah bas pada pukul 9.15 pagi.

Menurut sumber, 13 tertuduh terbabit merupakan antara 43 individu yang dit4han SPRM di Johor dan Selangor, semalam.

Tangk4pan berkenaan dibuat di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KIK), Bangunan Sultan Iskandar, di sini manakala 30 svspek lain dit4han di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

P4lsu cop sempadan: 40 pegawai JIM, 3 ejen dicekvp

Terdahulu, semalam Harian Metro melaporkan Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) menahan sekurang-kurangnya 43 individu dipercayai terlibat dalam kes pemalsuan cop sempadan di Johor dan Selangor siang tadi.

Individu dit4han terdiri daripada pegawai Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan beberapa orang awam dipercayai bertindak sebagai orang tengah dalam kegiatan itu.

Orang awam terbabit dipercayai bertindak sebagai ejen bagi mendapatkan khidmat cop berkenaan bagi warga asing.

Sumber berkata, kegiatan itu melibatkan pasport warga asing yang dicop di sempadan biarpun pemilik dokumen tidak keluar dari negara ini.

Tangk4pan dilakukan di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KIK) Bangunan Sultan Iskandar, Johor melibatkan 10 anggota JIM manakala kira-kira 30 lagi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), petang tadi.

Tiga orang awam dipercayai sebagai orang tengah dit4han di Johor Bahru.

SPRM dijangka akan mendapatkan perintah rem4n terhadap semua yang dit4han esok.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf