“Ingatkan T3ntera Ni Kuat La Sangat, Baru Kena Langg4r Dah…”- H1na Anggota TLDM, Wanita Ini Dikec4m

Sejak pagi ini tular satu rak4man d4shcam di mana sebuah kereta Myvi dipandu l4ju dan merempvh Honda Accord yang sedang berhenti di persimpangan lampu isy4rat.

Apa yang meny3dihkan, pemandu Honda Accord, Mohd Rizal Buseri yang juga anggota TLDM telah meninggI dnia serta merta di tempat kjadian. Sementara pemandu Myvi, seorang wanita berusia 23 tahun pula hanya ced3ra ringan.

Menerusi rak4man itu, boleh dilihat bagaimana Myvi tersebut melambvng sebaik merempvh sehingga menyebabkan Accord terbabit terb4lik.

Pihak polis telah men4han pemandu Perodua Myvi tersebut svsulan kemIangan yang berlaku di Kilometer 4 Jalan Johor Bahru – Kota Tinggi, semalam.

Seorang individu muatnaik h4ntaran bersifat h1naan ke atas mngsa

Kjadian tersebut telah menarik perhatian orang ramai yang rata-rata bers1mpati dengan mngsa selepas men1nggalkan seorang b4lu dan tiga orang anak yang masih kecil.

Tidak kurang yang mengec4m pemandu wanita terbabit yang menjadi pvnca keh1langan ny4wa pemandu lain.

Dalam pada itu, ketika orang ramai mend0akan arwh, terdapat seorang individu memuatnaik hantaran jeIik di Twitter mengh1na mngsa yang meninggI dnia.

Individu terbabit yang menggunakan ID bernama Raja Farah Sofea, dipercayai ak4un p4lsu secara jelas merend4hkan-rend4hkan mart4bat anggota t3ntera.

“Ingatkan t3ntera ni kuat la sangat. Baru kena Ianggar dah m4ti. macam tu je frontliner. belum pape dah ki0k. kah!” tulis individu terbabit.

Malah, meskipun hantaran pertama ditulisnya itu mendapat kec4man ramai, beliau dilihat memuatnaik h4ntaran kedua dengan kata-kata jeIik terhadap pasukan barisan hadapan negara.

” So kiranya pekerjaan army ni 0verr4ted la. orang ingat kent4l sangat, tapi hmmm. btw ni 4rmy dekat negara lain. kah!” tulisnya lagi.

Reaksi warganet

Sementara itu, perkongsian individu terbabit telah mendapat kec4man warganet yang nyata terkejvt dengan kata-kata bersifat h1n4an terhadap anggota t3ntera.

” Dah kenapa? Kec3wa dengan angg0ta t3ntera ke?? Cinta tak berb4las?? Pan4s hati punya pasal post tak pakai 4kal…nama dah lawa.. Orang pun cantik.. Tapi sayang TAK ADA 4KAL..” tulis Rafiq

” Mana 4kal yang Allah bagi? T3ntera tu pun manusia. Takda beza dengan manusia lain. Lagipun kena hent4m kuat di bahagian seat driver ya sampai myvi tu pun terb4ng. Kalau takda benda baik nak cakap baik diam je” tulis Sam

” T3ntera pun manusia juga akak/adik…Tiada manusia yang keb4l di dunia ini….Jangan perl3keh tugas front liner..Cuba kalau akak/adik yang ada di tempat front liner…Fikir sebelum buat statement…Dah tweet akak / adik ni vir4l satu malaysia” komen Anep

Susulan itu orang ramai mahu pihak berkvasa meny1asat akaun wanita terbabit dan mengambil tind4kan sewajarnya.

Jelas sekali kata-katanya bukan sahaja tidak mengh0rmati pasukan t3ntera, malah meny1nggung perasaan ahli keluarga mngsa.

Pemandu wanita positif d4dah

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Mohd Padzli Mohd Zain berkata, ujian saringan ke atas pemandu itu mendapati dia p0sitif ddah dan akan dis1asat mengikut Sksyen 15(1)(a) Akta Ddah Berbah4ya 1952.

“Dia yang sudah dit4han turut disi4sat mengikut Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Difahamkan juga, cukai jalan kereta dipandu wanita berusia 23 tahun itu juga sudah tam4t tempoh.

Kemalangan Myvi Langgar Honda Di Johor Ini Buat Netizen Marah

Dalam kejadian 9 pagi itu, Mohd Rizal Buseri, 31, yang juga anggota T3ntera Laut Diraja Malaysia (TLDM) men-inggal dunia selepas Honda Accord dipandu diremp-uh Perodua Myvi yang h-ilang kaw4lan.

Mohd Padzli berkata, siasatan awal pihaknya mendapati kmaIangan kira-kira 9 pagi itu berlaku apabila pemandu Perodua Myvi h1lang kawalan dan mel4ngar temb0k pembahagi jalan sebelum merempvh Honda Accord dan Proton Iswara di persimpangan lampu isy4rat menghala Plaza Pelangi.

KmaIangan yang berlaku di Jalan Harimau Tarum berhampiran Plaza Pelangi itu menyebabkan Mohd Rizal Buseri, 31, meninggI dnia manakala pemandu Myvi Nur Fatin Nazrah, 23, dan seorang lagi mngsa, Chang Ah May, 78, mengalami ced3ra ringan.

Sementara itu, netizen meluahkan rasa sed1h dengan perkara yang berlaku dan mend0akan agar keluarga mngsa tab4h menghadapi kej4dian yang menimpa.

Mereka juga mahu pemandu Myvi dikenakan tind4kan tegas kerana dipercayai tidak memiliki lesen memandu selain cukai jalan yang tam4t tempoh.

Jnazah Mohd Rizal Buseri telah selamat dikebvmikan petang semalam.

Difahamkan Allahyrham LK Kom Mohd Rizal Buseri seorang anggota TLDM men1nggalkan seorang b4lu dan tiga anak yang masih kecil.

Takziah buat seluruh ahli keluarga semoga dicucuri rahmat ke atas r0hnya dan ditempatkan dikalangan yg beriman dan beramal soleh.

 

Sumber: Asia United

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.