Sultan Selangor K0ngsi Kisah Kucing Terbiar ‘Snowy’ Yang Dijaga Sejak 4 Tahun Lalu. Comel!

Tauladan Tempatan

Umum sedia maklum, Tuhan menciptakan manusia, haiwan dan tumbuhan itu dengan tujuan tertentu. Masing-masing diberikan peranan untuk saling melengkapi di antara satu dengan yang lain.

Perbezaan di antara manusia dan haiwan ialah akal dan keupayaan bagi berfikir secara rasional. Maka manusia haruslah menggunakan kelebihan akal yang diberikan untuk kebaikan.

Begitu juga dengan kisah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj yang berk0ngsikan cerita bagaimana berjumpa dengan seekor kucing terbiar di kediaman baginda.

Menerusi posting Facebook yang dimuat naik Selangor Royal Office oleh pihak Istana Alam Shah, seekor kucing terbiar yang dinamakan Snowy itu pada mulanya datang ke kediaman Sultan Sharafuddin empat tahun lalu untuk mencari makanan, namun diambil sebagai haiwan angkat di atas inisiatif baginda sendiri.

Snowy kini adalah kucing peliharaan kesayangan dan menjadi peneman setia baginda. Seperti kucing terbiar lain yang diambil untuk dipelihara, Snowy telah dihantar ke doktor veterinar untuk dikasi (neuter) dan dibersihkan.

Pernah menjadi kucing terbiar, Snowy kini menjadi peneman setia Sultan Selangor dan sentiasa berada di sisi baginda.

Pernah menjadi kucing terbiar, Snowy kini menjadi peneman setia Sultan Selangor dan sentiasa berada di sisi baginda. Image via Selangor Royal Office (Facebook)

Sultan Sharafuddin dan Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin turut menzahirkan rasa dvkacita kerana masih ada individu berlaku kej4m terhadap haiwan terbiar

Baginda berdua terk1lan kerana masih ada yang tidak tahu kaedah terbaik untuk melindungi haiwan berkenaan, khususnya ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dalam pada itu, baginda berdua menitahkan rakyat khususnya di Selangor supaya tidak mengabaikan tanggungjawab melindungi haiwan terbiar khususnya kucing dan anjing.

“Titah baginda, adalah sangat penting untuk kita semua memiliki sifat bel4s kasihan terhadap haiwan sebegini dan menjadi tanggungjawab bersama untuk memberi mereka makan dan perl1ndungan, sama ada ketika dalam peliharaan atau pun apabila mereka berada dalam habitat sendiri.”

Ole itu, baginda berdua sendiri kini memelihara beberapa ekor kucing terbiar yang telah dikasi dan diberi perlindungan secukupnya.

Sultan Selangor sering meluangkan masa bersama kucing terbiar yang kini diambil untuk dipelihara di kawasan kediaman baginda.

Sultan Selangor sering meluangkan masa bersama kucing terbiar yang kini diambil untuk dipelihara di kawasan kediaman baginda. Image via Selangor Royal Office (Facebook)

Selain Snowy, Tengku Permaisuri Norashikin yang juga Penaung Diraja kepada program ‘Stray Free Selangor’ (SFS) kendalian ‘Society For The Prev3ntion of CrueIty Animals’ (SPCA Selangor) telah menyel4matkan lebih 100 ekor kucing terbiar dengan hampir 30 ekor dipelihara baginda.

Antara kucing terbiar yang diselamatkan Tengku Permaisuri Selangor dan kini dalam peliharaan baginda.

Antara kucing terbiar yang diselamatkan Tengku Permaisuri Selangor dan kini dalam peliharaan baginda. Image via Selangor Royal Office (Facebook)

“Menurut baginda, dengan kaedah haiwan angkat, haiwan terbiar ini boleh menjadi haiwan peliharaan yang bersih dan menyenangkan jika memberi raw4tan dan penjagaan yang rapi.

“Untuk rekod, sejak Mac 2017 sehingga Disember 2020, sejumlah 7,117 ekor kucing dan anjing terbiar dikasi di bawah program SFS yang diselia oleh SPCA Selangor,” katanya.

 

Snowy juga adalah antara kucing peliharaan kesayangan Tengku Permaisuri Selangor.

Snowy juga adalah antara kucing peliharaan kesayangan Tengku Permaisuri Selangor. Image via Selangor Royal Office (Facebook)

Dalam pada itu, Sultan Sharafuddin juga men1tahkan agar pihak-pihak berkuasa tempatan (PBT) lebih pr0-aktif dan bijak menangani isu haiwan terbiar ini secara h0listik, dan bukan memberi gambaran bvruk yang akhirnya akan menyebabkan haiwan-haiwan ini dikvrung atau dibn0h

Baginda mahu PBT menjadikan negara Turki sebagai model, bagaimana pihak berkuasa negara itu mengendalikan haiwan-haiwan terbiar yang tidak berd0sa ini daripada dizal1mi.

Baginda berdua amat berharap agar rakyat dan seluruh komuniti di Selangor khususnya dan di Malaysia amnya, terus menyemai sifat bel4s kas1han dan sayangkan haiwan-haiwan terbiar ini serta mengambil berat tentang hak dan kebajikan haiwan seumpamanya.

Di kesempatan itu juga, baginda berdua turut berkenan mengingatkan rakyat jelata agar terus mematuhi SOP yang ditetapkan di bawah PKP, termasuk memakai pelitup muka dan hanya keluar dari rumah bila perlu bagi membendvng w4bak berb4haya C0vid-19 daripada terus menvlar.

 

Sumber: SAYS

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.