(Video) “Saya tak pandai”- Bapa B40 Men4ngis Di Radio, Sedih Tak Mampu Beri Pendidikan Terbaik Untuk 5 Orang Anak

“SAYA memang tak berkemampuan. Anak saya lima orang. Saya sed1h sebab anak saya ketinggalan.”

Demikian luah seorang bapa sambil menang1s ter3sak-esak ketika berkongsi kesu.sahan hidupnya dengan stesen radio Suria.fm pada Isnin pagi.

Menerusi Segmen Team Pagi Suria yang dikendalikan deejay Issey Fazlisham dan Ajak Shiro, pemanggil lelaki yang dikenali sebagai Abang Hamdan itu meluahkan pandangannya mengenai topik ‘Murid Tak Join Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) boleh digntung sekolah’.

Dalam nada seb@k, lelaki itu bercerita mengenai kesuk4ran yang dialami keluarganya sehingga dia sebagai ketua keluarga tidak mampu menyediakan keperluan bagi sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) untuk anak-anaknya ketika ini.

Menurut pemanggil tersebut, dia hanya merupakan seorang pekerja yang berpendapatan rendah, justeru adalah must4h1l untuknya menyediakan keperluan seperti g4jet untuk setiap anak-anaknya agar mereka tidak ketinggalan dalam pelajaran apatah lagi meng@jar mereka di rumah.

Ajak dan Issey turut tersntuh ketika mendengar kisah pemanggil berkenaan.

“Saya bukan orang senang, saya orang susah… jadi keperluan untuk alam maya ni kurang… saya kerja biasa-biasa. Bukan kerja bagus, gaji mahal macam orang lain.

“Betullah apa orang (pemanggil) cakap yang pagi tadi tu, lain padang lain belalang… semua satu Malaysia tak sama. Ada yang berkemampuan, ada yang tak berkemampuan,” ujarnya.

Lebih menyntuh hati, lelaki itu meluahkan betapa dia sed1h dan terkil4n kerana tidak mampu memberi yang terbaik untuk pendidikan anak-anaknya.

“Mereka nak belajar, saya nak tolong ajar saya tak pandai. Saya tak boleh pksa diaorang. Kita suruh diaorang belajar, tapi bila mereka tanya balik (berkaitan pelajaran), kita tak dapat jawab.

Saya tak ada tempat nak bercerita. Saya harap orang atasan ni akan pandanglah golongan B40.

PEMANGGIL

“Saya pagi-pagi dah tak ada dekat rumah, keluar cari rezeki tapi anak tak sekolah. Saya sed1h… saya tak boleh nak cakap apa lagi.

“Saya tak ada tempat nak bercerita. Saya harap orang atasan ni akan pandanglah golongan B40,” katanya sambil menang1s dalam perbualan tersebut.

Kisah lelaki tersebut turut dikongsikan di akaun Instagram Suria.fm serta tular di beberapa platform media sosial yang lain, sekali gus mengund@ng seb4k netiizen yang seakan-akan dapat menyelami situasi yang dihadapi lelaki berkenaan.

Selain meluahkan rasa s1mpati, ada netiizen yang menawarkan bantuan untuk meng4jar secara sukarela kepada anak-anak lelaki tersebut.

Ramai nak huIur bantuan 

Whatsapp Image 2021 06 30 At 12.50.43 Pm

Tak boleh dengar sampai habis.. sed1h

Whatsapp Image 2021 06 30 At 12.50.33 Pm

Antara komen netiizen yang turut tersentuh dengan kisah lelaki berkenaan.

“Tolong bagi contact number pakcik ni. Saya tak dapat bantu dari segi kewangan. InsyaAllah saya boleh bantu anak-anak pakcik ni belajar.

“Betul… tak semua orang senang, kaya, duduk di bandar. Usahlah susahkan mak ayah yang kerja mencari rezeki untuk anak-anak.

“Rakyat tengah sus4h, janganlah menyus4hkan rakyat lagi,” demikian antara komen netiizen.

Tonton video:

 

Sumber: mStar, Suria FM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf