SusuIan pes4wat Isr4el ‘cer0boh’ ruang udara negara, facebook ATM, TUDM ‘diser4ng’ w4rganet yang m4rah dan kec3wa

Foto: spontanpress

PUTRAJAYA: Laman sosial Facebook Angkatan T3n.tera Malaysia (ATM) tervk ‘diser4ng’ w4rganet yang ber4ng isu pes4wat per1sik Isr.43l berjaya mencer0boh negara ini minggu lalu.

Tidak ket1nggaIan laman sosial T3n.tera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang juga menjadi s4saran kem4rahan ramai netizen tempatan atas pencer0bohan paling tidak didvga tersebut.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, sejak semalam, kedua-dua akaun sosial rasmi ATM dan TUDM habis dikvtuk w4rganet yang kec3wa dengan keIemahan yang dianggap cvkup memaIukan itu.

Malah, mereka menjadikan setiap hantaran status di laman media sosial ATM dan TUDM termasuk ucapan Hari Wesak sebagai w4dah melepaskan ger4m dengan puluhan komen bernada kes4l berhvbung insiden berkenaan.

Semalam, media Singapura mended4hkan, pes4wat peng1ntip model Boeing 737-400 milik syarikat pert4hanan kerajaan rej.1m Z10.nis, Isr.43l Aer0space Industries berada di repvblik itu.

Pes4wat dengan nombor pendaftaran 4X-AOO itu berlepas dari Isr.43l pada 18 Mei lalu dan tiga hari kemudian seIamat mend4rat di Pangkalan T3n.tera Udara Singapura di Paya Lebar.

Terdahulu, ia dilaporkan tiba di utara Selat Melaka pukul 6 pagi 20 Mei lalu sebelum terbang melalui ruang udara Kuala Lumpur dan Putrajaya pada ketinggian 8,888 meter dari paras l4ut.

Laman jejak pes4wat terkenal antarabangsa, FlightRadar 24 melaporkan, pes4wat cangg1h itu yang dalam misi penerbangan uj1an, namun, tiba-tiba hiIang di Melaka pada pukul 11.30 pagi.

Kehadiran pes4wat Isr.43l itu turut mengvndang tanda tanya kerana berlaku sehari sebelum genc4tan senj4ta diumumkan rej.1m Z10.nis selepas k0nflik berd4rah di P4Ie.stin selama 15 hari.

Lebih aneh, ia bebas terbang di Malaysia yang tiada hvbungan dipIomatik dengan rej.1m Z10.nis dan meIarang ker4s sebarang pergerakan pes4wat Isr.43l melalui rvang udara negara ini.

Paling dib1mbangkan netizen, pes4wat berkenaan mungkin melakukan aktiviti peng1ntipan secara rahsia termasuk mengenal pasti kedvdukan tepat puIuhan kem T3n.tera di Semenanjung.

“Apakah t1ndakan pihak TUDM tentang pes4wat Isr.43l itu sewenangnya masuk ruang udara Malaysia, silalah peka keadaan ini,” soal pengguna media sosial bernama Sumayyah Aina.

“Macam mana boleh seIamba pes4wat Yah.vdi itu masuk sempadan negara, sedangkan kita langsung tiada hvbungan dipIomatik,” keluh seorang netizen dengan nama Mirzan Shaleh.

“Jangan dibuat main-main! Ini perkara ser1us. Sudahlah Malaysia dalam sas4ran pihak Isr.43l disebabkan kita menegakkan keadiIan untuk P4Ie.stin,” kata w4rganet, Nazmi Emaemo.

“Boleh jelaskan kenapa kapal terbang Isr.43l itu bebas mer0nda. Macam peIik. Kenapa semua orang komen tapi TUDM tidak baIas?” tanya netizen bernama sebagai Nur Suraya pula.

‘Wajar perjelas pes4wat Isr.43l di ruang udara negara’

Kerajaan diminta memberi penjelasan berhvbung d4kwaan sebuah pes4wat Boeing milik Isr.43l merent4s ruang udara negara sebelum mend4rat di p4ngkalan t3n.tera udara negara jiran.

Pengerusi Kaukus Jawatankuasa Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara, Datuk Razali Idris, berkata rakyat memerlukan penjelasan segera apatah lagi pes4wat itu dikatakan diguna pakai sebagai platform uj1an peralatan r4dar dan elektr0nik.

Katanya, pes4wat berkenaan turut direka untuk menampvng sistem per1sikan semb0yan r0ndaan mar1tim, per1sikan imej, sistem am4ran awal udara (AEW) dan sistem perIindungan mis1l pes4wat komers1al.

“Mengikut laporan Jurnal Def3nse Secvrity Asia, pes4wat itu adalah jenis Boeing 737-400 bernombor 4X-A00 milik Isr.43l Aer0space Industries-Elta (IAI-Elta) iaitu sebuah syarikat kontr4ktor berp4ngkalan di TeI Av1v.

“Pers0alannya sekarang ialah adakah pes4wat itu diberi kebenaran terbang di ruang udara negara. Kita memandang ser1us soal keseIamatan dan kesejahteraan rakyat terutama anc4man Isr.43l meny4sar Malaysia yang l4ntang memperjvangkan hak rakyat PaI3.stin dan menentang kezaIiman zi0.n1sme t3n.tera Isr.43l.

“Apakah ada cubaan prov0kasi termasuk keperluan meng4ncam negara kecil berteg4s seperti Malaysia termasuk suara l4ntang Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendes4k Majlis KeseIamatan Pertubuhan B4ngsa-B4ngsa Bersatu (PBB) bert1ndak segera bagi memaksa Isr.43l menghentikan kezaIiman dan pen1ndasan rakyat PaI3.stin yang tidak berperikem4nusiaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sementara itu, menurut Pakar Ge0strategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof. Dr. Azmi Hassan pula, kerajaan perlu segera menyi4sat tujuan sebuah pes4wat Isr.43l yang melalui ruang udara negara di pusat pentadbiran, Putrajaya berikutan ins1den itu men1mbulkan keres4han dalam kalangan rakyat.

Walaupun pes4wat jenis Boeing 737-400 milik Isr.43l Aer0space Industries-Elta (IAI-Elta) itu dilapor melakukan penerbangan uj1an, namun, dalam perjalanannya ke Singapura, ia tidak perlu melalui ruang udara Kuala Lumpur.

Justeru, kerajaan perlu jelaskan kepada rakyat apabila Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) memberi kebenaran kepada pes4wat itu memasuki ruang udara negara ketika dalam perjalanan dari T3I Av1v ke Singapura.

Beliau menjelaskan ker4guan ini t1mbul apabila pes4wat peng1ntip terbang melalui ruang udara pusat pentadbiran kerajaan.

“Kalau dikatakan pes4wat peng1ntip itu melalui rvang udara kita, sudah pasti pihak berkvasa tahu kerana setiap laIuan pes4wat itu mesti mendapat kebenaran daripada pihak kita. Terutama sekali pesawat sedemikian rupa.

“Bagi saya, kedvdukan dalam negara seperti tempat kem t3n.tera dan sebagainya, itu sememangnya sudah diketahui oleh mana-mana negara pun. Namun, apa yang dib1mbangi penggunaan pes4wat int1p ini adalah kemampuan mendapatkan data-data lebih terper1nci secara elektr0nik seperti perbualan teIefon dan sebagainya,” katanya.

Kehadiran pes4wat pengint1p milik Isr.43I undang persoaIan, berIegar 4 jam

SEMALAM, media melaporkan kehadiran sebuah pesawat yang dipercayai pesawat peng1ntip prot0taip milik firma pert4hanan Isr.43I yang dilaporkan sedang menjalankan uj1an penerbangan di Singapura dan did4kwa merent4s ruang udara Putrajaya, ternyata telah mengvndang tanya tanya ramai.

Pesawat Boeing 737-400 dengan nombor pendaftaran 4X-AOO milik syarikat IAI-Elta itu dikatakan melakukan uj1an penerbangan apabila dikesan berleg4r di ruang udara selama empat jam.

Pesawat Boeing 737-400 milik syarikat IAI-Elta yang did4kwa sebagai pesawat pengintip Isr.43I. -Gambar Sinar Harian

Memetik laporan Sinar Harian, penganalisis pert4hanan Zaki Salleh berkata, secara dasarnya ianya merupakan penerbangan biasa tetapi menarik perhatian ramai kerana pesawat tersebut dilengkapi dengan perkakasan per1sikan elektr0nik.

Jelas beliau, pesawat berkenaan mungkin sedang melakukan uj1an sistem terbaharu dan penerbangan jarak jauh yang dilaksanakan adalah bagi melihat keberkesanan perkakas yang diuji.

”Sekiranya benar sepertimana dilaporkan, pesawat Boeing 732-400 dengan bernombor pendaftaran 4X-AOO milik syarikat IAI-Elta merupakan pesawat per1sikan elektr0nik.

”Pesawat ini digunakan sebagai platform ujian peralatan radar dan elektr0nik.

“Ia direka untuk menampvng sistem per1sikan semb0yan r0ndaan mar1tim, per1sikan imej, sistem am4ran awal udara (AEW) dan sistem perIindungan misiI pesawat komersil, katanya seperti memetik laporan Sinar Harian.

Tambah Zaki, dengan pelbagai sistem pender1aan dan sens0r yang amat sensitif menyebabkan kehadiran pesawat tersebut di Singapura menarik perhatian ramai selain boleh menimbulkan pers0alan mengenai tujuannya.

Tular di media sosial, beberapa portal media melaporkan sebuah pesawat pengintip prot0taip Isr.43I sedang menjalankan penerbangan uj1an di Singapura.

Pesawat Boeing 737-400 dengan nombor pendaftaran 4X-AOO itu dimiliki Isr.43I Aerospace Industries-Elta (IAI-Elta), sebuah syarikat kontraktor utama Tel Aviv yang did4kwa memiliki kepakaran dalam ris1kan selain sistem elektr0nik bagi kegunaan keseIamatan.

Berdasarkan laporan sebuah portal, pemeriksaan rek0d terhadap jejak pes4wat melalui Flightradar24 sebelum itu mengesahkan kehadiran pesawat tersebut di Lapangan Terbang Paya Lebar, sebuah bekas pangkalan tentera udara Amerika Syarikat.

Kehadiran pesawat Israel itu di Singapura menarik perhatian ramai, hanya seminggu selepas Putrajaya berkata ia memandang ser1us sebarang anc4man terhadap pegawai-pegawai H4.mas w4rga PaI3.st1n yang tinggal di Malaysia dan beberapa laporan mengenai anc4man ser4ngan Isr.43I melalui ejen-ejennya.

“Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama agensi-agensi keseIamatan lain telah meningkatkan kaw4lan keseIamatan dari semua aspek bagi memelihara ketent3raman awam dan keseIamatan rakyat Malaysia, termasuk warga PaI3.stin yang berada di dalam negara,” kata Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin.

Singapura memiliki hvbungan dipIomatik dengan Isr.43I selepas mengumumkan keluar daripada Persekutuan Malaysia.

Ia juga membangunkan pasukan ketent3raannya dengan menggunakan m0del dari negara Yah.vdi itu.

 

Sumber: UTUSAN ONLINE, BH ONLINE, Muhammad Zulkarnain Mohd Azman – Sinar Harian, Airtimes, Facebook

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.