Imej tercaIar, dimaIukan: Tajuddin akan ambil tindakan

PASIR SALAK – Bekas Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman bercadang mengambil t1ndakan terhadap pihak yang telah memaIukan dan menjatvhkan repvtasinya susulan ins1den melibatkan dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya, Mei lalu.

Beliau berkata, laporan-laporan yang dibuat daripada ins1den itu terutama di p0rtal berita telah mencaIarkan imej beliau dan memberi gambaran sebagai seorang pemimpin yang tidak sens1tif terhadap m4ngsa yang terlibat.

Menurutnya, apa yang dilaporkan dan diseb4rkan itu tidak mengambil keseIuruhan situasi sebenar dan lebih bersifat k0ntr0.versi seolah mempunyai agenda tertentu untuk menjatvhkan imej beliau selaku pemimpin.

“Saya dimaIukan di seluruh Malaysia sebagai seorang tokoh tidak layak, tidak sens1tif, ras1s, tidak ikut pr0sedur 0perasi standard (S0P), hingga ada pula yang sanggup buat pet1syen untuk let1k j4watan.

“Semuanya bersifat menghent4m dan ada pula yang mengambil kesempatan dengan melap0rkan kepada polis.

“Ia tidak adil bagi saya, satu hari saya akan kenal pasti siapa yang beria-ia sangat (menghent4m) itu dan ambil t1ndakan mengikut peraturan und4ng-und4ng,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan prihatin rakyat di Pusat Khidmat Ahli Parlimen di Chenderong Balai, di sini pada Ahad.

Ahli Parlimen Pasir Salak itu menjelaskan, sejak awal sidang media lagi, beliau selaku Pengerusi Parasarana (ketika itu) meIahirkan rasa sed1h dan kec3wa dengan ins1den yang berlaku.

Katanya, Prasarana juga telah mengadakan perbincangan segera untuk membantu m4ngsa-m4ngsa yang terlibat dengan menanggvng k0s rawatan di hospital dan bantuan khas kepada mereka yang hiIang pendapatan disebabkan ins1den itu.

“Jadi di mana yang dikatakan tidak prihatin itu, saya c4bar mereka lihat balik video sepanjang sidang media itu dan bvktikan saya tidak sens1tif.

“Adakah hanya kerana saya bergvrau sedikit dan sebutkan pertembvngan dua tren itu sebagai k1ss each other, maka itu diambil sebagai bahan bahawa saya tidak pr1hatin dan sens1tif?

“Orang yang kenal Tajuddin tahulah saya bagaimana, tetapi mereka yang tak kenal saya ini mainkan cerita-cerita seolah-olah ada agenda poIitik untuk menjatvhkan imej saya,” katanya.

Beliau turut menegaskan pemec4tan daripada Prasarana bukanlah satu masaIah besar bagi dirinya.

Katanya, perkara itu sudah dilalui sejak dulu lagi termasuk dalam politik. Beliau dipec4t daripada UMNO pada 1995 dan dit4han di bawah Akta KeseIamatan Dalam Negeri (ISA) pada 1987.

“Jadi saya tidak ada masaIah dengan perkara itu, tak berd3ndam pun, pegangan saya ber4ni kerana benar dan biarlah masa yang menentukan kebenaran itu,” katanya.

Dalam kejadian pada jam 8.33 malam, 24 Mei lalu, sebuah tren tidak membawa penumpang bertembvng dengan sebuah lagi tren yang membawa 213 orang penumpang mengak1batkan 47 daripada mereka p4rah dan 166 lagi ced3ra ringan.

Berikutan laporan sidang media yang dikendalikan Tajuddin, kerajaan pada 26 Mei telah men4matkan khidmat pemimpin senior UMNO itu sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana serta-merta.

Najib tegvr t1ndakan Tajuddin

TERDAHULU, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak turut menegvr dan memberi menasihat kepada Pengerusi Prasarana Malaysia Berhad, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman atas pengendalian sidang akhbar ins1den kemaIangan dua tren Transit Aliran Ringan (LRT).

Menurut Najib, dalam perbualan menerusi talian telefon bersama Ahli Parlimen Pasir Salak itu pada hari ini, Tajuddin mengaku siIap dan mem0hon maaf terhadap perbuatannya sepanjang sidang media itu.

PM digesa pecat Tajuddin gara-gara sidang media memalukan - Semasa | mStar

“Beliau menerima nasihat serta tegvran saya untuk meminta maaf atas cara pengendalian sidang media sebab trag3di di mana ramai ced3ra p4rah bukan masa untuk berseIoroh. Dia akui tak sepatutnya mengendalikan sidang media sebegitu rupa.

“Dia sendiri akui sidang media itu sepatutnya dikendalikan dengan lebih baik dan penuh emp4ti serta maklumat. Dia juga akan meminta maaf kepada wartawan yang hadir terutama wartawan Phoenix TV,” katanya dalam hari ini.

Tajuddin dikr1tik kerana tidak ser1us di dalam mengendalikan sidang media berhvbung kejadian itu dan berseIoroh mengenai peIanggaran itu antaranya mengatakan tren berkenaan ‘berc1um’ sesama sendiri.

“Saya berterima kasih pada Tajuddin yang merupakan sahabat lama saya sebab terbuka hati dengan nasihat dan tegvran saya,” katanya.

Pengerusi Prasarana: Khidmat Tajuddin dit4matkan serta-merta

Tajuddin Abdul Rahman dipecat sebagai Pengerusi Prasarana Malaysia Berhad – Malaysia Today

SUSULAN daripada sidang media yang memaIukan itu, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dipec4t sebagai Pengerusi Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), berkuat kuasa serta-merta.

Perkara itu dimaklumkan menerusi surat yang dihantar oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz yang tersebar di aplikasi WhatsApp.

Menurut surat bertarikh 26 Mei 2021 itu, Menteri Kewangan bersetuju agar perkhidmatan Tajuddin sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana dit4matkan berkuat kuasa serta-merta.

Tajuddin selesai b4yar k0mpaun Ianggar S0P

DALAM pada itu, Polis mengesahkan bekas Pengerusi Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana), Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman telah menjelaskan k0mpaun RM1,500 yang dikenakan terhadapnya berikutan peIanggaran pr0sedur 0perasi standard (S0P) Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP).

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, b4yaran k0mpaun itu dibuat Tajuddin kira-kira jam 3.30 petang di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Lembah Pantai, Kuala Lumpur, pada Rabu.

“Beliau telah selesaikan pemb4yaran k0mpaun hari ini,” katanya pada Rabu.

Tajuddin dik0mpaun kerana g4gal memakai peIitup muka semasa mengadakan sidang akhbar berkaitan ins1den kemaIangan tren di stesen transit aliran ringan (LRT) KLCC pada 25 Mei lalu.

 

Sumber: Sinar Harian, UTUSAN ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf