Tak Boleh Pakai Selipar, Seluar Pendek, Skirt Paras Lutut Ketika Berurusan Di Kaunter JPJ

Nasihat & Panduan Tempatan Viral

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia menerusi laman facebook rasminya telah mengeluarkan satu peraturan baru berkaitan kod etika berpakaian apabila memasuki premis dan pejabat JPJ seluruh Malaysia.

Menerusi kod etika pakaian terbaru oleh JPJ ini, mana-mana pelawat yang berpakaian tidak s0pan, menj0lok mata serta terlalu mended4hkan tubuh adalah dil4rang untuk memasuki pejabat JPJ.

Tak boleh pakai selipar

BERNAMA - Hadir seorang diri ketika berurusan di kaunter JPJ

Etika berpakaian. Sila patuhi etika berpakaian pelanggan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia. Pelanggan hendaklah berpakaian s0pan dan bersesuaian selaras dengan prinsip Rukun Negara yang kelima iaitu kes0panan dan kesusilaan.

Menurut JPJ, peraturan dan kod etika pakaian terbaru ini adalah selaras dengan prinsip kelima Rukun Negara yang menekankan soal kesopanan dan kesusilaan. Oleh itu, kesemua pelawat haruslah mengikut etika berpakaian yang telah ditetapkan sekiranya ingin berurusan dengan JPJ.

Antara pakaian yang dil4rang buat para pelanggan ialah seluar koyak, seluar pendek, skirt paras lutut, seluar mini skirt, baju tanpa lengan termasuk selipar.

Etika berpakaian

Image may contain: ‎one or more people, ‎text that says '‎၂R ت BERSEKUTU Pengangkutan Kementerian, Malaysia ETIKA BERPAKAIAN DRESS CODE SILA PATUHI ETIKA BERPAKAIAN PELANGGAN JABATAN PENGANGKUTAN JALAN MALAYSIA Pelanggan hendaklah berpakaian sopan dan bersesuaian, selaras dengan prinsip Rukun Negara yang kelima kesopanan dan kesusilaan. Seluar Koyak Torn Pants Seluar Pendek 'h Pants Skirt Selipar Paras Lutut/Seluar Slipper Mini Skirt/Pant Baju Tanpa Lengan Sleeveless Dress f www.jpj.gov.my‎'‎‎

Berikut merupakan etika berpakaian yang dil4rang dan dibenarkan oleh JPJ buat para pelanggan.

Dalam pada itu, JPJ memaklumkan waktu operasi kaunter JPJ seluruh Malaysia di waktu PKP/PKPB/PKPP bagi mengekang penul4ran jangk1tan w4bak C0vid-19 adalah seperti berikut:

 

No photo description available.No photo description available.

Sumber: JPJ , Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.