“Takkan Sudah 30 Tahun Tak Fham Bhasa Malaysia?”- LeIaki Ditvduh R0g0l Anak Tiri Tak Fham Bhsa Malaysia

Johor Bahru: “Takkan sudah 30 tahun masih tidak fham bahasa Malaysia (BM),” tegur hakim selepas pengnggur yang ditduh mer0g0I anak tiri berdiam diri sehingga jurubahasa terpksa membacakan pertduhan beruIang kali ketika dihdapkan ke Mhkamah Sksyen di sini, semalam.

Hakim Kamarudin Kamsun terpksa mnegur tlndakan lelaki berusia 29 tahun itu apabila tertduh dilihat terpinga-pinga dan keIiru ketika pertduhan mer0g0I anak tirinya yang berusia 12 tahun antara Mac hingga Jun lalu dibacakan.

Ia menyebabkan jurubahasa terpksa berulang kali bertanya sama ada dia memahami pertduhan berkenaan selain pengakkuan yang mahu dibuatnya.

Hakim bertnya latar belakang tertduh yang berasal dari Sabah itu namun dia terus mendiamkan diri.

Kamarudin kemudian bertnya semula sama ada tertduh memahami pertduhan dan pengakkuannya sama ada mahu mengakku atau tidak, apabila dia dilihat terus terplnga-pinga.

“Kamu berasal dari mana? Sabah kan? Faham bahasa Malaysia kan? Takkan sudah 30 tahun masih tidak faham bahasa Malaysia,” katanya.

Tertduh akhirnya mengakku tidak bersaIah dan meminta untuk diblcarakan selepas ditrangkan semula pertduhan ke atasnya.

Tertduh didkwa mer0g0I seorang knak-knak perempuan berusia 12 tahun yang juga anak tirinya di biIik utama sebuah rumah di Johor Bahru antara 17 Mac hingga 29 Jun lalu.

Dia didkwa mengikut Sksyen 376B Knun Kesksaan yang memperuntukkan hkuman pnjara maksimum 30 tahun dan sbatan jika sabit ksaIahan.

Kess dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Lydia Salleh manakala tertduh tidak diwakiIi peguam.

Timbalan Pendkwa Raya mem0hon jamlnan tidak diberikan ke atas tertduh berikutan dia, mngsa dan ibunya masih tinggaI di rumah sama serta diblmbangi akan menggnggu mngsa.

Hakim kemudian memerlntahkan tiada jminan akan diberikan terhdap tertduh selepas dia terus mendiamkan diri ketika diminta membuat ryuan.

Sbutan semula kess ditetapkan pada 2 Disember depan bagi penyerahan dokumen.

 

Sumber : Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf