“Takvt Allah atau Takvt C0vid-19?”- Ini Jawapan Dr Zulkifli Tentang PersoaIan Isu Takvt C0vid-19 Jatvh Syir1k Ataupun Tidak

Disebabkan w4b4k c0v1d-19 yang semakin g4nas menyer4ng manusia, banyak tempat yang terpaksa mengehadkan penggunanya termasuklah jemaah-jemaah masjid dan surau yang selalu menunaikan solat fardhu di tempat beribadah itu.

Ada tau sesetengah orang yang ragu-ragu boleh ke solat jemaah tapi jarak-jarak? Bukan patutnya kena rapatkan saf ke?

Semalam, rancangan Forum Hal Ehwal Perdana yang mengup4s isu berkaitan c0v1d-19 dan Islam berlangsung pada jam 9 malam di TV1 yang disertai oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri selama 1 jam 30 minit dengan mervngkai beberapa persoalan.

T4kut Allah atau t4kut c0v1d-19?

Forum yang diberi tajuk “T4kut Allah atau Takut c0v1d-19?” itu diketuai oleh Ustaz Ahmad Tirmizi Ali serta dihadiri oleh semua para Ashabus Mufti seluruh Malaysia secara v1rtual sebagai satu s0kongan padu dan penuh oleh para ulama dan Mufti.

Di awal rancangan itu, Dr. Zulkifli menerangkan perbezaan antara t4kut pada Allah, makhluk dan c0v1d-19.

“T4kut pada Allah adalah dengan buat suruhan-Nya. T4kut pada makhluk adalah dengan jarakkan diri daripadanya. T4kut pada c0v1d-19 adalah dengan duduk rumah dan p4tuh arahan.”

Lebih baik menceg4h

Dr Zulkifli menjelaskan bahawa usaha yang kita buat untuk ceg4h c0v1d-19 itu dikira sebagai ikht1ar dan bukannya sy1rik.

“Mencegah lebih baik daripada mengubati.”

Setiausaha Agung Akademi Fiqah Islamik Antarabangsa juga telah bersepakat dengan semua badan beraut0riti fatwa sedunia bahawa dalam kita t4kut pada c0v1d-19, kita tetap t4kut Allah dan sebab itulah para Mufti tak pernah hal4ng untuk beribadah. Yang penting, patuh S0P.

Boleh ke solat jemaah tapi jarak-jarak?

Hukvm rapatkan saf itu cuma sunat muakkad dan tak wajib. Syeikh Hassan Walad Dedew sudah hukvmkan wajib jarakkan saf bila ada risik0. Tapi penjarakan ini buatkan bilangan jemaah terhad dan ruang jadi sempit.

“Niat untuk hidupkan soIat jemaah di rumah. Hati tetap di masjid. InsyaAllah dapat pahaIa.”

Fatwa penj4rakan fizikal soIat dan had masjid serta surau ini adalah kata sepakat ulama sedunia tau bukannya dekat Malaysia sahaja.

Bagus rancangan macam ni. Harapnya lagi banyak rancangan berilmiah macam ni dihasilkan untuk educate rakyat kita.

T4kut C0vid-19 tidak jatvh sy1rik atau jejas akidah

SEMENTARA ITU, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri membid4s sikap segelintir umat Islam yang mend4kwa k0nonnya sesiapa t4kut wab4k C0vid-19 boleh membawa kepada jatvh hvkum sy1rik.

Sebaliknya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) itu menegaskan bahawa perkara tersebut langsung tidak menjej4skan akidah seseorang Muslim apatah lagi murt4d.

“Perkara t4kut C0vid-19 tidak sama pengertian dari segi syarak daripada pemahaman lazim iaitu t4kut Allah kerana w4bak itu bersifat makhluk yang dit4kuti dengan cara dijauhi,” katanya ketika menjadi panel Forum Perdana Ehwal Islam yang bertajuk ‘T4kut Allah atau T4kut C0vid-19’ disiarkan TV1 semalam dan siaran ulangannya pada hari ini.

Ini merupakan penampilan kedua beliau dalam program diterbitkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) itu selepas 25 Februari lalu dengan tajuk ‘Vaks1n Ceg4h Sebelum KaIah.’

Forum bicarawara popular itu turut mencipta kelainan apabila dimulakan dengan sesi bacaan surah Yasin dipimpin Ahmad Tirmizi Ali dan disertai semua mufti setiap negeri secara maya.

Mengulas lanjut, Zulkifli menempel4k pemahaman salah pihak tertentu termasuk agamawan yang masih mend4kwa konon t4kut kepada C0vid-19 bersifat bidaah dan dianggap berd0sa.

“Ini tidak benar tetapi ket4kutan kepada makhluk ciptaan Allah sepatutnya dijauhi seperti kita t4kut harimau gan4s atau benc4na alam dengan ikht1ar untuk elak diri jadi m4ngsa,” tegasnya.

Beliau turut merujuk kisah masyhur Khalifah Ar-Rasyidin kedua, Umar Al-Khattab yang tidak memasuki wilayah Syam apabila tahu ada w4bak dengan menyifatkan ia takdir perlu dijauhi.

Malahan, beliau turut mendapatkan pandangan ulama muktabar terkenal dari seluruh dunia termasuk Majlis Fiqh Antarabangsa dan Syeikh Al-Azhar yang sependapat mengenai isu itu.

Ia termasuk pelaksanaan pr0sedur 0perasi standard (S0P) di masjid atau surau yang saf dijarakkan ada nas dalil Rasulullah SAW sendiri termasuk lar4ngan jika ada penyakit berb4haya.

“Saya sendiri tanya ramai sahabat di negara-negara Arab dan mereka kata bukan pelik solat ada jarak waima di Mekah, Madinah, Mesir serta Indonesia pun buat yang sama,” katanya.

Justeru, Zulkifli menyangkal t0hmahan jah4t pihak tertentu yang mend4kwa k0nonnya beliau mengarahkan fatwa mengenai ibadah solat berjemaah dengan jarak atas kepentingan sendiri.

Padahal ujarnya, keputusan berhubung isu itu diputuskan oleh semua mufti dalam muzakarah fatwa peringkat kebangsaan sebelum diperkenankan Majlis Raja-Raja untuk pewartaan rasmi.

Pandangan itu katanya turut disepakati maj0riti ulama di luar negara atas dasar maslahah am atau kepentingan umum demi menjaga ny4wa berdasarkan kepada prinsip maqasid syariah.

Bahkan jelasnya, hukum tersebut boleh disesuaikan dengan keadaan semasa dan setempat asalkan masih lagi dapat melakukan ibadah dan ini juga meliputi isu pelan imunisasi C0vid-19.

“Ramai ulama termasuk Imam Masjidil H4ram dan Raja Arab Saudi pun divaks1n, justeru saya berharap agamawan setempat jadi c0ntoh ikutan buat penduduk dalam isu sebegini,” katanya.

 

Sumber: LM, UTUSAN, Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf