Usah M4lu, Terber4k Ketika Bers4lin Normal, Ini Antara Manfaatnya Dijelaskan Hello Doktor

Bagi sebahagian ibu muda yang pertama kali h4mil, pasti ris4u mendengar cerita ibu-ibu lain yang telah mempunyai pengal4man bers4lin.

Selain ris4u s4kit menjalani proses pem3riksaan bukaan atau vagin4l ex4mination (VE), ramai juga yang meluahkan keris4uan terber4k ketika bers4lin.

Tahukah anda, terbvang n4jis ketika proses mel4hirkan merupakan perkara yang normal dan ada manfaat sendiri. Untuk lebih mengetahui tentang perkara ini, mari baca perkongsian oleh Hello Doktor di bawah.

Terber4k ketika proses bers4lin normal

Mungkin anda pernah mendengar ada yang mengatakan ia sesuatu perkara yang tidak w4jar untuk terbvang air besar ketika mel4hirkan anak.

Namun hakikatnya, terdapat kemungkinan untuk anda terber4k semasa mener4n.

Paling tidak, ketika proses bers4lin normal itu, anda mungkin berasa seperti ingin mengeluarkan sesuatu yang besar daripada badan anda.

Pada dasarnya, perasaan terasa seperti ingin ber4k itu hanyalah cara tubuh anda mengatakan b4yi akan dil4hirkan.

terberak ketika bersalin
Gambar hiasan. (Kredit: Google)

Terbvang air besar vs mel4hirkan anak

Umumnya, ketika proses bers4lin normal berlaku, badan akan mengeluarkan l3ndir, d4rah, air ketvban dan mungkin juga kek0toran seperti n4jis .

Walaupun kedengaran agak mem4lukan ‘terber4k ketika bers4lin’, tetapi ia sebenarnya cara yang perlu anda lakukan untuk mengeluarkan b4yi .

Sekiranya masih ada rasa m4lu dan ris4u memb3lenggu diri, teruskan membaca perkongsian artikel ini untuk memahami dengan lebih lanjut.

Kenapa terbvang air besar ketika proses bers4lin normal?

Pertama sekali, anda harus menj4ngkakan bahawa anda akan membvang air besar sebelum bers4lin.

Malahan, mengalami c1rit-b1rit atau terasa ingin ber4k boleh menjadi antara tanda awal bers4lin menjelang beberapa hari sebelum EDD.

Keadaan itu berlaku disebabkan oleh pelepasan h0rmon yang disebut pr0stagl4ndin.

Kemudian semasa bers4lin, bahagian badan b4yi – biasanya kep4la – yang mengetuai jalan keluar akan melalui saluran kel4hiran dan menek4n resept0r regangan pada usvs besar.

Secara tidak langsung, ia mer4ngsang s4raf s4kral dan menghantar mesej ke 0tak bahawa anda perlu membvang air besar.

Gambar: Google

Biasanya, keadaan ini hanya akan berlaku apabila kedudukan b4yi sangat rendah.

Pun begitu, dalam kedudukan tertentu seperti 0ksipital p0sterior – bahagian belakang kep4la b4yi bertentangan dengan punggung ibu – atau kedudukan s0ngsang (breech), ia boleh menyebabkan s4raf dir4ngsang sebelum waktunya.

Terdapat juga fet4l ej3ction refl3x yang berlaku disebabkan tek4nan pada serv1ks dan f4raj – mengakibatkan keinginan untuk mener4n.

Gabungan faktor-faktor ini akan menghasilkan tek4nan dan menek4n stinkfer dvbur – membantu menurunkan b4yi dan n4jis yang terdapat pada rektvm.

Perlu difahami, sering kali, jika anda terbvang air besar semasa mel4hirkan anak, ia dalam jumlah yang sedikit sahaja.

Terber4k atau tidak?

Terdapat banyak yang berlaku di bawah sana semasa pr0sedur kel4hiran. Tetapi ramai wanita masih dapat merasakan bahawa mereka terber4k, walaupun diberikan svntikan ep1dural.

Atau mungkin anda terb4u sesuatu yang kurang menyenangkan. Namun, percayalah, ia bukan 1 masalah besar.

Jika anda terbvang air besar, jururawat akan membersihkannya dengan berhati-hati dan mengelapkan pvnggung dengan lembut.

Ters3lit kebaikan yang tidak diketahui

Gambar hiasan. (Kredit: Google)

Sudah tentu jika ditanya pada hospital, jumlah wanita yang terber4k semasa bers4lin, tiada data untuk diberikan.

Tetapi ia adalah perkara biasa untuk terjadi. Ini kerana 0tot yang digunakan ketika mel4hirkan adalah sama dengan membvang air besar.

Jika berasakan terber4k itu perkara yang mem4lukan, mungkin fakta yang akan dibaca boleh mengubah fikiran anda.

Ketika anda terbvang air besar semasa proses bers4lin normal, perbuatan itu dipercayai dapat membantu b4yi mengembangkan mikr0bi0ma mereka – b4kteria hidup dalam manusia.

Bakt3ria ini memainkan fungsi penting daripada pencernaan sehingga melawan selesema. B4yi yang baru dil4hirkan tidak mempunyai mikr0bi0ma.

Semasa b4yi melalui saluran faraj, mereka akan terdedah kepada bakt3ria ibu. Ketika ibu membvang air besar, b4yi akan mengambil bakt3ria usvs yang penting.

Antara bakt3ria yang akan diterima daripada ibu adalah B.infantis – berfungsi melawan bakt3ria berb4haya seperti E.coli, Staphylococcus atau Streptococcus.

Sangat penting bagi b4yi dalam tempoh 6 bulan pertama selepas l4hir mengembangkan sistem imvn badan dan mikr0bi0ma pada usvs.

Bahkan, menurut doktor dari Pusat Obstetrik dan Ginekologi di Orland Health, Dr Christine Greves,

“Jika seorang wanita itu terbvang air besar semasa proses bers4lin normal, itu bermakna mereka menggunakan 0tot yang betul.”

Haaa…itu bermakna terber4k ketika mel4hirkan anak itu bukanlah perkara yang tiada kebaikan langsung ya, wahai ibu semua.

Gambar hiasan. (Kredit: Google)

Lakukan 3 perkara ini

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan usvs lancar dan bersih sebelum anda bers4lin, seperti:

1. Pengambilan makanan serat

Lebihkan pengambilan makanan serat menjelang kel4hiran.

Ia bukan sahaja baik untuk b4yi tetapi dalam masa yang sama membantu badan untuk membersihkan n4jis secara semula jadi ketika rahim mula mengalami k0ntraksi.

2. Banyakkan pengambilan cec4ir

Meminum air secukupnya akan membantu menyediakan badan anda untuk proses mar4ton yang akan datang.

Dalam masa yang sama ia akan membuatkan usvs anda terus bergerak.

3. Kekerapan ke tandas

Pada peringkat awal mel4hirkan anak dan sebelum keseronokan sebenarnya bermula, keraplah ke bilik air.

Ia adalah untuk memberi peluang kepada tubuh anda buang air kecil dan air besar sebelum mula meneran.

Usah m4lu

Jadi jika anda terbvang air besar semasa proses bers4lin normal, usah m4lu kerana ia adalah perkara biasa yang terjadi semasa proses kel4hiran.

Apa yang penting, anda perlu memastikan diri kekal berada dalam keadaan tenang bagi memudahkan kel4hiran si kecil, okay?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perub4tan, diagn0sis atau raw4tan.

 

Sumber: Hello Doktor, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf