TERKINI: PKP 2.0 Dilanjutkan Dari 5-18 Feb Di Seluruh Negara, Kecuali Sarawak- Ismail Sabri

Perintah kawalan pergerakan (PKP), yang akan berakhir pada 4 Februari, akan dilanjutkan selama dua minggu lagi dengan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat, kata Menteri Kanan (Kluster Keamanan) Ismail Sabri Yaakob.

Dia berkata, keputusan untuk melanjutkan PKP 2.0 di seluruh negara kecuali di Sarawak itu selepas penelitian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang melihat peningkatan jumlah kes positif C0vid-19.

Malaysiakini - PKP 2.0 dilanjutkan dengan SOP lebih ketat

“KKM mengesahkan kes harian di kesemua negeri-negeri ini masih menunjukkan trend peningkatan dengan kadar positivitinya dalam kluster adalah 20 hingga 40 peratus, malah penularan sp0radik dalam komuniti juga tinggi yang melibatkan warga negara dan juga yang bukan warganegara.”

“Sidang khas hari ini bersetuju untuk melanjutkan PKP 2.0 di seluruh negara bermula daripada 5 hingga 15 Februari kecuali Sarawak yang kekal dengan PKPB (kecuali kawasan PKPD),” katanya.

Rentas Negeri & Aktiviti Sosial Tetap Tidak Dibenarkan

Pergerakan rentas negeri tidak dibenarkan lagi

Menerusi sidang media yang sama, Menteri kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri juga memaklumkan bahawa rentas negeri dan aktiviti sosial tetap tidak dibenarkan.

Menurutnya, SOP masih lagi sama seperti yang telah diperkenalkan sebelum ini.

“Rentas negeri yang kita buka dahulu telah menyumbang kepada kes positif C0VID-19,” katanya.

Tambahnya, terdapat 31 kluster yang berkaitan dengan rentas negeri.

“Sebab itu kita bagi penekanan rentas negeri masih tidak dibenarkan kerana ianya membawa kepada peningkatan kes positif,” katanya lagi.

Thread by @bernamadotcom on Thread Reader App – Thread Reader App

Bulan lalu, kerajaan meletakkan seluruh negara di bawah PKP berikutan peningkatan mend4dak kes C0vid-19 yang menyaksikan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah memberi amaran bahawa sistem kesihatan awam berada pada tahap genting.

Yang di-Pertuan Agong juga berkenaan dengan usaha kerajaan untuk mengisytiharkan darurat bagi memerangi virus tersebut.

Walau bagaimanapun, kes terus meningkat di bawah PKP kedua, yang nyata lebih longgar berbanding dengan jumlah penutupan ekonomi yang dikenakan tahun lalu ketika kerajaan bergelutu mencapai keseimbangan antara menyelamatkan ny4wa dan ekonomi.

Setelah kes melepasi 5,000 kes baru selama beberapa hari, Malaysia mencatat 4,214 kes semalam, menjadikan jumlah kes aktif sebanyak 49,074.

Angka kemat1an akibat C0vid-19 sehingga semalam adalah 770 orang.

 

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.