Tidak Cukup Bvkti, 3 Wanita Disyaki C0nteng Mural Pemimpin Negara Beb4s Tudvhan

Sebelum ini, dua orang individu dit4han polis bagi membantu sias4tan berhubung kes menc0nteng mural pemimpin negara. Melalui video rakaman CCTV, individu tersebut dilihat berhenti di bahu jalan sebelum berjalan ke arah mural.

Terbaru, pihak polis telah mengesahkan tiga wanita warga tempatan yang dipanggil untuk memberi keterangan berhubung kes tersebut telah dibeb4skan kerana tiada bvkti yang menyatakan mereka bersal4h.

Tidak mempunyai bvkti yang kukuh

Tiga minggu lalu, tiga wanita yang pada mulanya kita syaki terbabit dalam kes itu, tetapi apabila diambil keterangan, polis dapati mereka mempunyai al1bi kukuh bahawa mereka tidak boleh disabitkan dengan jnayah itu. Kami masih bekerjasama dengan Bukit Aman dari segi teknikal untuk mengenal pasti mereka yang terbabit dalam kes itu, kami akan terus berusaha lagi.

Menurut Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin, pihak polis tidak mempunyai bvkti yang kukuh untuk menahan ketiga-tiga wanita yang disyaki terlibat dalam kes tersebut. Tambah beliau, mereka akan bekerjasama dengan Bukit Aman untuk mencari individu yang menc0nteng mural tersebut.

Nampak kelibat dua individu

 

Terdahulu, lukisan mural yang terletak di Taman Cahaya Alam, Seksyen U12 dekat Shah Alam, dic0nteng dengan kata-kata kes4t. Pada masa yang sama, rakaman video berdurasi 2:20 saat yang memaparkan kelib4t dua individu berjaya dir4kam menerusi satu rakaman kamera litar tertutup (CCTV).

Svspek kelihatan memberhentikan kereta di bahu jalan berhampiran mural tersebut sebelum melakukan perbuatan yang tidak berm0ral itu. Individu tersebut telah menggunakan spray untuk menc0nteng lukisan mural berkenaan.

‘Busvknya Hati!’ – Mural Pemimpin Negara Dic0nteng Kata-Kata Kes4t, Netizen Beng4ng

Terdahulu, kita digemp4rkan dengan pengkhi4natan apabila dinding bangunan sebuah rumah kedai di Shah Alam, Selangor mencvri tumpuan lukisan potret tersebut telah dic0nteng oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Lebih menyed1hkan, terdapat perkataan kes4t ditulis di muka pemimpin-pemimpin negara tersebut.

Bvsuknya hati!

Menerusi video 0:14 saat, kelihatan hampir kesemua lukisan mural tersebut dic0nteng menggunakan ‘spray’ merah. Perkataan kes4t juga ditulis di bersebelahan beberapa potret tersebut.

Pihak polis, para media dan pelukis mural tersebut iaitu ‘Miey Ali’ atau nama sebenarnya Muhammad Suhaimi Ali dipercayai sudah berada di lokasi untuk berbincang mengenai kes yang berlaku. Menurut sumber, terdapat kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan tersebut bagi mengesan individu yang melakukan perbuatan terkvtuk itu.

Sempat bergambar bersama potret

Terdahulu Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat melawat mural gergasi yang memaparkan pemimpin negara termasuk potret baginda. Di samping itu, Dr Noor Hisham dan Dato’ Sri Ismail Sabri turut melawat tempat tersebut.

Ini satu pengh1naan

Padam keseluruhan lukisan

Susulan tindakan ‘Vand4lism’ pada lukisan mural yang viral di Shah Alam. Pihak Berkuasa Tempatan (MBSA) bertindak pantas pad4m keseluruhan lukisan terbabit. Syabas! Kepada yang buat kerja jah4t, berhenti lah! Sepandai-pandai tupai mel0mpat, akhirnya kena juga nanti.

 

Sumber: Harian Metro, Ohbulan 1, Ohbulan 2

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.