(Video) Seg4k Bert4njak Siap Bersampin, K0ntinjen Negara Di Pembukaan Sukan OIimpik Tokyo 2020

Foto: Siakap Keli

Sukan OIimpik Tokyo 2020 yang dit4ngguhkan selama setahun, akhirnya membuka t1rai sebentar tadi dalam acara penuh giIang-gemiIang walaupun berlangsung di hadapan ribuan kerusi kosong di Stadium OIimpik, Tokyo.

Difahamkan, temasya sukan terbesar di dunia itu disertai oleh 206 k0ntinjen dari seluruh negara dengan Malaysia menghantar 30 atlet yang akan beraksi dalam 27 acara meliputi 10 jenis sukan.

Pastinya, perarakan k0ntinjen negara di barisan ke-177  menjadi s0rotan utama rakyat negara ini dengan upacara kemasukan kontinjen ke dalam stadium dimulakan dengan negara Greece.

Kesemua 13 wakil terlibat termasuk atlet dan pegawai ber4rak yang mewakili k0ntinjen negara di dalam perbarisan berjalan masuk ke tengah stadium dengan tugas pembawa Jalur Gemilang diberikan kepada atlet badminton negara, Lee Zii Jia dan Goh Liu Ying.

Apa yang menarik perhatian, persaIinan tradisional berwarna-warni oleh k0ntinjen negara merupakan inspirasi dari persaIinan pemakaian Laksamana Hang Tuah dan mengambil warna jalur gemilang sebagai warna asas.

Image

Image

Image

Image

Burvan emas OIimpik Tokyo bermula

TEMASYA Sukan OIimpik Tokyo 2020 membuka tirai secara rasmi pada Jumaat selepas kira-kira setahun temasya itu dit4ngguhkan susulan penuIaran p4ndemik C0vid-19.

Bagi 30 atlet negara yang bakal beraksi pada OIimpik Tokyo, kini tiba masa bagi mereka menampilkan aksi terbaik masing-masing bagi mengh4rumkan nama Malaysia di persada sukan dunia.

Dua atlet mem4nah – Khairul Anuar Mohamad dan Syaqiera Mashayikh masing-masing akan memulakan tugas mereka di lapangan pertandingan pada Jumaat pagi sebelum majlis pembukaan Sukan OIimpik Tokyo 2020.

Misi Khairul, Syaqiera bermula esok

Kedua-dua pem4nah elit negara itu akan memulakan saingan dalam acara recvrve individu yang bakal berlangsung di Yumenoshima Park, Tokyo.

Bagi Khairul Anuar, penampilan ketiga di pentas OIimpik selepas edisi London 2012 dan Rio 2016 menjadi aset terbaik buatnya untuk memb1dik kiIauan pingat kali ini.

“Kvnci utama untuk saya melakukan yang terbaik pada Sukan OIimpik Tokyo 2020 adalah dengan melvpakan kejayaan yang pernah dicipta sebelum ini.

“Saya perlu memberikan fokus kepada tekn1k pan4han. Jadi, saya sangat berharap dapat melakukan yang terbaik kali ini,” katanya yang meraih perak pada Kejohanan Memanah Dunia 2019 di Belanda.

Untuk rekod, Khairul Anuar menamatkan saingan bagi acara recurve individu pada kedudukan keenam pada Sukan OIimpik London 2012 sebelum tew4s seawal pusingan kedua di Rio.

Sementara itu, Syaqiera tampil pada temasya OIimpik kali ini tanpa sebarang tek4nan selepas mendapat kepercayaan Persatuan Mem4nah Kebangsaan Malaysia (NAAM) beraksi di Tokyo.

Sebelum ini, Syaqiera terlepas peluang ke Tokyo selepas terk4ndas pada peringkat kedua acara recvrve individu wanita di tangan wakil Switzerland, Valentine De Giuli dengan keputusan 6-2 dalam Kelayakan Sukan OIimpik 2020.

Syaqiera juga gag4l membantu dua rakan sepasukannya, Nur Ain Ayuni Fozi dan Nurul Azreena Mohamad Fazil ke Tokyo menerusi acara recvrve berpasukan apabila ters1ngkir di pusingan pertama selepas tew4s 2-6 kepada trio Brazil.

Namun, tuah memihaknya apabila Malaysia mendapat slot ke Tokyo menerusi sem4kan World Archery mendapati ada dalam kalangan 64 pem4nah yang layak tidak melepasi ‘Min1mum QuaIification Score (MQS)’ sebanyak 605 mata untuk acara wanita.

Keputusan itu menyaksikan NAAM memilih Syaqiera membawa cabaran Malaysia dalam acara recvrve individu wanita dan campuran bersama Khairul Anuar.

 

Sumber: Twitter, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.