‘Total l0ckd0wn’ seluruh negara bermula 1 Jun – Perdana Menteri

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan telah mengambil keputusan untuk melaksanakan penvtupan penuh sektor sosial dan ekonomi ataupun ‘t0tal l0ckd0wn’ Fasa Pertama di selvruh negara bermula 1 Jun ini sehingga 14 Jun depan.

Menerusi kenyataan rasmi yang dikeluarkan sebentar tadi, beiau berkata, sepanjang tempoh ini semua sektor tidak dibenarkan untuk ber0perasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan (ess3ntial economic and service sector) yang akan disenaraikan oleh Majlis KeseIamatan Negara.

Keputusan ini dibuat selepas mengambil kira situasi terkini penvlaran C0VID-19 di Malaysia dengan jumlah kes harian telah melebihi 8,000 kes dan kes aktif melebihi 70,000 kes.

“Langkah Yang Perlu Diambil Dalam Situasi Begini, Bukanlah Jalan Yang Mvdah,” – Ismail Sabri

TERDAHULU, susulan peningkatan kes C0vid-19 secara mend4dak sehingga melepasi angka 8 ribu pada hari ni, Menteri Kanan (Kluster KeseIamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengvsulkan satu cadangan kepada pihak kerajaan.

Menerusi kenyataan ringkas yang dimuat naik di Facebook rasmi beliau sebentar tadi, Ismail berkata, langkah yang perlu diambil dalam situasi ini bukanlah satu jalan yang mudah tetapi merupakan keputusan yang terbaik bagi membendvng penvlaran kes.

Namun begitu, beliau tidak memaklumkan secara terperinci mengenai cadangan yang dikemukan tersebut dan sekadar memberi bayangan kepada rakyat dengan tanda pagar Pak Long Mail Mendengar.

”Saya ambil maklum bilangan kes yang men1ngkat mend4dak hari ini.

”Langkah yang perlu diambil dalam situasi begini bukanlah jalan paling mudah, tapi jalan yang terbaik untuk keseIamatan kita bersama.

Saya dah bawa cadangan ini ke atas, d0akan semoga ada sinar untuk semua,” katanya.

Peng0rbananmu tiada toIok bandingnya, wahai ‘fr0ntliners’

Dalam satu imej perk0ngsian Dr Noor Hisham, seorang pekerja perubatan kelihatan ters4ndar di dinding masih berpakaian PPE akibat kepen4tan yang keterlaluan. – Sumber foto FB Dr Noor Hisham

DALAM pada itu, peng0rbanan mereka yang bergelar ‘fr0ntliners’ tiada toIok bandingnya.

Berhemp4s-pvlas membanting tenaga dan kvdrat yang ada untuk menyeIamatkan ny4wa pesak1t C0VID-19, mereka umpama lilin yang memb4kar diri.

Dalam pautan terbaharu di Facebook peribadi beliau, Ketua Pengarah Kes1hatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menggambarkan jer1h per1h doktor dan jururawat yang bertugas tanpa henti untuk melanda1kan lengkvk p4ndemik C0VID-19.

Kapsyen Dr Noor Hisham di akaun Facebook itu pada Jumaat, cukup ringkas namun sarat dengan mesej tersirat:

“These pictures paint a thousand words (gambar-gambar ini menggambarkan seribu perkataan)”.

Antara foto yang dik0ngsi menunjukkan seorang petugas perubatan bermandi peluh, yang lain terbaring gara-gara kelesuan sehingga tidak berkesempatan men4nggalkan pelitup muka dan pakaian peIindung diri (PPE).

Dalam satu imej perk0ngsian Dr Noor Hisham, seorang pekerja perubatan kelihatan ters4ndar di dinding masih berpakaian PPE akibat kepen4tan yang keterIaluan.

Gambaran yang diberi Dr Noor Hisham itu adalah realiti yang sedang berlaku di negara ini, bukan sand1wara.

Foto Dr Noor Hisham

Peng0rbanan mereka yang bergelar ‘frontliners’ perubatan tidak dapat digambarkan. – Sumber foto FB Dr Noor Hisham

Inilah senario yang berlaku di Unit R4watan Rapi (ICU), wad-wad biasa di hospital-hospital kerajaan selvruh negara.

Hari ini sahaja angka kes mel0njak kepada 8,290 kes baharu dengan Selangor sekali lagi mencatat rekod negeri tertinggi iaitu sebanyak 2,052 jangk1tan.

Perjvangan kita masih jauh. Negara masih bertarvng untuk mencapai imuniti berkel0mpok sebelum penghujung tahun ini.

Apa yang mengec3wakan ialah keengganan sebahagian masyarakat untuk menerima svntikan vaks1n C0VID-19, namun kini halangan baharu pula t1mbul apabila ramai yang tidak hadir janji temu masing-masing.

 

Sumber: Siakap Keli, Awani, FB Ismail Sabri Yaakob

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

error: Content is protected !!