Terkini! Kerajaan bakal laksana ‘Total L0ckdown’ jika kes C0vid-19 tak turun selepas 4 Feb?

Putrajaya akan mengumumkan penutupan ekonomi secara total setelah 4 Februari, sekiranya jumlah kes C0VID-19 di negara ini tidak menunjukkan penurunan, kata Dewan Perdagangan dan Industri EU-Malaysia (Eurocham Malaysia) dalam surat yang dikeluarkan kepada anggotanya, lapor Malay Mail.

Surat itu memperincikan ringkasan pertemuan ketua eksekutif Eurocham Malaysia, Sven Schneider dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), yang menyebut bahawa Kementerian Kesihatan (KKM) “telah membuat pendirian yang jelas mengenai masalah penutupan ekonomi sepenuhnya. ”

EU-Malaysia Chamber of Commerce and Industry appoints new CEO

“Sekiranya angka jangkitan tidak menurun, kerajaan Malaysia akan mengumumkan penutupan/perintah berkurung lebih ketat dengan segera setelah 4 Februari 2021. 

“Ini adalah situasi yang kita hadapi dan MITI meminta semua perusahaan, asing dan tempatan, untuk bergabung dalam usaha mengurangkan jangkitan, memutuskan rantaian, agar ekonomi terbuka untuk perniagaan,” menurut surat itu.

Surat itu menyatakan bahawa Schneider diundang untuk menghadiri “pertemuan yang sangat penting dan mendes4k” di MITI, pada malam 22 Januari, dan bahawa pertemuan itu dipengerusikan oleh setiausaha kementerian, Datuk Lokman Hakim Ali.

BERNAMA - COVID-19: Saringan berskala besar di ladang punca peningkatan kes di Sabah

Ia turut menyatakan bahawa KKM percaya bahawa sektor kilang yang menyumbang kepada 99 kluster C0VID-19 di negara ini merupakan sumber jangk1tan utama.

Eurocham Malaysia turut meminta syarikat menyediakan sekurang-kurangnya seorang petugas sumber manusia bagi mengurus dan menyelaraskan pekerja asing atau pekerja yang tinggal di asrama.

Ia mengatakan bahawa ini kerana selalunya, pekerja di asrama didapati tidak mengamalkan pematuhan SOP dan terlibat secara tidak wajar dalam kegiatan sosial yang luas di dalam atau di luar asrama.

Syarikat juga diminta untuk bertanggungjawab menguruskan pekerja asing yang telah diserahkan kepada agensi pekerjaan, sambil menambah terdapat kes di mana keadaan perumahan yang teruk telah menyebabkan peningkatan jangk1tan.

Selain itu, pihak syarikat juga perlu mewujudkan ruang kuar4ntin di asrama pekerja asing bagi memastikan bahawa kes yang disyaki, hubungan rapat dan kes C0VID-19 yang disahkan dapat diasingkan/ dikuar4ntin dengan segera.

Ia turut memaklumkan bahawa pekerja yang tinggal di rumah bersama keluarga, mungkin juga ditawarkan untuk tinggal di fasiliti kuar4ntin syarikat, jika mereka dan k0ntak rapat disyaki atau disahkan p0sitif.

Dalam konteks pengangkutan, syarikat harus memastikan jarak sosial dan dengan demikian disarankan pengurangan hingga 50 peratus kapasiti setiap kenderaan.

MALAYSIA-HEALTH-VIRUS

“Walaupun begitu, Eurocham meminta anggotanya untuk melakukan apa sahaja yang boleh dilakukan untuk mengurangkan jangk1tan, memvtuskan rantaian dan memastikan ekonomi terus terbuka,” katanya.

Rekod kes baru harian C0VID-19 di Malaysia mencatatkan jumlah tertinggi sekali lagi, dengan 4,275 kes dilaporkan semalam. Walau bagaimanapun, kes sembuh harian dicatatkan pada tahap tertinggi, dengan 4,313 orang dilaporkan telah sembuh.

KKM di laman webnya mengatakan bahawa kes aktif C0VID-19 di negara ini kini berjumlah 42,769, sementara jumlah kes yang disahkan di Malaysia mencecah 180,455.

3,346 kes baharu, 4,427 kes sembuh

Image

Dalam pada itu hari ini, sebanyak 3,346 kes baharu dilaporkan hari ini menjadikan jumlah kes positif C0vid-19 sebanyak 183,801 kes.

Angka kes sembuh pula mencatatkan sebanyak 4,427 kes sekali gus lebih tinggi daripada kes baharu dan jumlah kumulatif kes sembuh sepenuhnya daripada C0vid-19 sebanyak 141,446 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, daripada jumlah kes baharu hari ini, tujuh kes import mendapat jangk1tan dari luar negara manakala sebanyak 3,339 kes adalah penularan tempatan.

“Kes aktif dengan kebolehjangkitan C0vid-19 pula merekodkan sebanyak 41,677 kes.

“Terdapat 11 kes kem4tian dilaporkan dan jumlah kes kem4tian C0vid-19 di Malaysia adalah sebanyak 678 kes,” katanya menerusi ciapan pada twitter rasmi beliau di sini hari ini.

Ujarnya, terdapat 265 kes positif sedang dir4wat di Unit R4watan Rapi dengan 102 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Saranan KKM kepada yang kuar4ntin dirumah

Buat ahli keluarga/rakan serumah yang menjaga kes positif c0vid-19 yang dibenarkan kuar4ntin di rumah. Patuhi saranan ini ketika mencuci pakaian dan linen yang telah digunakan positif C0VID-19. Pastikan anda pakai pelitup muka dan sarung tangan pakai buang.

Image

Tutup ekonomi: Lebih ramai ‘m4ti’ akibat kem1skinan berbanding C0VID-19 – CMETutup ekonomi: Lebih ramai 'mati' akibat kemiskinan berbanding COVID-19 - CME

Sementara itu, sebarang t1ndakan untuk menutupan sepenuhnya aktiviti ekonomi sekiranya kes C0VID-19 di negara ini g4gal dik4wal hanya akan memusnahkan ekonomi, kata Pusat bagi Pendidikan Pasaran (CME).

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif CME Dr Carmelo Ferlito, bukti saintifik juga menunjukkan penutupan ekonomi tidak berkesan dalam menceg4h penul4ran C0VID-19.

“Daripada perspektif ekonomi, keputusan menutup sepenuhnya ekonomi termasuk sektor pembuatan, hanya dipandu oleh pemahaman lem4h tentang bagaimana ekonomi berfungsi.

“Sebenarnya ekonomi tidak boleh dibahagikan mengikut sektor persendirian; sebaliknya, ia satu sambungan rangkaian yang rumit.

“Sebagai contoh, jika anda benarkan ladang ternakan ayam beroperasi tetapi anda menutup pembuatan dan pengangkutan, maka anda tidak membenarkan ayam itu di sembel1h, dibvngkus dan dibawa ke pasar raya.

“Secara keseluruhan anda benarkan produk itu dihasilkan tetapi tidak membenarkan pengguna menikmatinya.

“Lupakan idea penutupan ekonomi sepenuhya yang mana tidak bermanfaat dari perspektif saintifik dan hanya akan membawa kepada pen1ngkatan paras kem1skinan Malaysia, selain jumlah orang ramai yang ‘m4ti’ akibat kem1skinan lebih tinggi berbanding C0VID-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ferlito berkata analisis data yang lebih baik serta komunikasi untuk membolehkan orang ramai membuat penilaian r1siko yang tepat serta mengorentasikan tingkah laku mereka, adalah langkah lebih efektif dalam mel4wan pand3mik itu.

“Strategi analisis data seperti ini belum wujud di Malaysia,” katanya. Ferlito berkata Malaysia juga perlu belajar untuk hidup bersama v1rus itu.

“Masalah sebenar bukan untuk mengelak jangk1tan sebaliknya fokus kepada penceg4han dan r4watan yang boleh mengurangkan, mem1nimumkan dan akhirnya mengurangkan kadar kem4tian (yang sedia ada rendah di Malaysia),” katanya.

Beliau turut menyelar strategi dasar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikatakan tidak lancar sehingga menyebabkan komuniti pelabur berasa gusar.

Ini dibvrukkan lagi dengan senario politik yang beliau anggap mengel1rukan dewasa ini.

 

Sumber: The Vocket. K! ONLINE, KKM Twitter, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf