Ustaz Ebit Lew Akhirnya Dapat Kebenaran Awal Masuk Ke G4za Tapi Dengan Syarat Ini..

KUALA LUMPUR: Pend4kwah bebas, Ebit Lew dan rombongannya yang kini berada di Kaherah, Mesir dilaporkan telah mendapat kebenaran awal untuk memasuki G4za, PaI.est1n bagi menyalurkan bantuan kemanusiaan.

Tidak berbangkit bantuan tidak sampai di Gaza

Ada syarat tambahan dan faktor ini

Ketua Pegawai Eksekutif Cinta G4za Malaysia (CGM), Nadir Al Nuri Kamarulzaman, berkata berdasarkan maklumat yang diterima, pihak berkuasa tempatan turut meletakkan beberapa syarat tambahan untuk dipatuhi pasukan misi bantuan kemanusiaan Ebit Lew.

Nadir yang menetap di G4za hampir 10 tahun, berkata syarat berkenaan antaranya bertujuan memastikan keselamatan perjalanan masuk misi bantuan kemanusiaan itu ke G4za .

“Tetapi kalau berlaku pertambahan ser4ngan Zi0nis Isr4el ketika ke atas bumi G4za seperti yang berlaku beberapa hari ini, mungkin peluang untuk mereka masuk menjadi semakin rendah.

“Ser4ngan itu akan digunakan sebagai alasan untuk menghalang kemasukan mereka,” katanya kepada BH, hari ini.

Awal pagi Rabu lalu, Isr4el meIancarkan ser4ngan udara di Semenanjung G4za dengan mend4kwa ia sebagai t1ndak baIas terhadap tindakan peju4ng wilayah itu menghantar bel0n api ke selatan Isr4el.

Isr4el sekali lagi melancarkan ser4ngan udara awal pagi semalam, terhadap beberapa lokasi milik kumpulan bers3njata di barat laut Bandar G4za dan utara Beit Lahia di wilayah yang terkepvng.

Dua ser4ngan ini adalah yang pertama berlaku di G4za sejak Isr4el dan pejvang Hamas bersetuju untuk genc4tan senj4ta pada 21 Mei lalu susulan ser4ngan 11 hari tentera Isr4el di wilayah berkenaan yang menyaksikan lebih 260 penduduk PaI.est1n terbvnuh.

Semalam, sumber Wisma Putra mengesahkan Ebit Lew serta rombongannya berada di Kaherah dan masih belum boleh memasuki G4za untuk menyampaikan sumbangan.

Kata sumber itu, Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah dan Ebit Lew juga masih mengadakan perbincangan bersama pihak berkuasa bagi memudahkan urusan kemasukan ke G4za.

Ebit Lew dan rombongan bantuan kemanusiaannya berlepas ke Mesir pada 25 Mei lalu dan pada hari sama, Timbalan Menteri Luar, Datuk Kamaruddin Jaffar menjelaskan misi bantuan yang dijadualkan bermula 25 Mei hingga 30 Mei itu mendapat kelulusan perjalanan dan tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) semasa.

Kata Kamaruddin, urusan dan persediaan berkaitan misi itu sudah dirancang serta dibuat oleh Ebit Lew sendiri melalui kerjasama dengan rakan badan bukan kerajaan (NGO) mereka di Mesir.

Pada 27 Mei lalu, Ebit Lew melalui satu hantaran di Facebook, memaklumkan selamat tiba di Mesir dan membeli barangan keperluan asas serta ubat-ubatan yang akan dibawa menggunakan dua treler dan beberapa lori untuk dihantar terus ke hospital di G4za pada hari terbabit.

Banyak pihak kemudian tertanya-tanya mengenai status keadaannya serta perkembangan misi bantuan kemanusiaan itu selepas Ebit Lew tidak mengemas kini laman sosial selepas tarikh itu sehinggalah beliau memuat naik gambarnya di Facebook serta Instagram, pada Jumaat lalu.

Bagaimanapun,Ebit Lew tidak menyatakan l0kasi beliau sewaktu memuat naik gambar berkenaan, sebaliknya meminta masyarakat mend0akan kejayaan misi.

Hantaran di media sosial itu dilihat banyak pihak, sebagai bertujuan meredakan keb1mbangan masyarakat selepas ada laporan berita kononnya Wisma Putra sedang mengesan keberadaan pend4kwah bebas itu.

Ebit Lew p0hon d0akan kes1hatan bapa

Bapa kini terlantar di hospital, Ustaz Ebit Lew rayu doa orang ramai

DALAM pada itu, Ebit Lew mem0hon orang ramai mend0akan bapanya, Ibrahim Lew yang sedang sak1t.

Menurut beliau, keadaan kesihatan bapanya yang berusia 84 tahun di hospital semakin ‘ber4t’.

“M0hon d0akan. Sekarang ayah dijaga oleh abang. P0hon d0akan Allah hiIangkan rasa sak1tnya dan beri cepat sembvh.

“Ya Allah sembuhkanlah ayahku,” katanya dalam satu hantaran di laman sosial Facebooknya hari ini.

Pend4kwah terkenal itu ketika ini masih di luar negara untuk misi bantuan kemanusiaan ke G4za .

Ebit Lew berkata, beliau pernah menghvbungi bapanya semasa bapanya masih sedar.

Kata beliau, bapanya berpesan supaya beliau menyempurnakan kerjanya di G4za kerana Allah.

“Hidup ini satu perjvangan. Kadangkala tidak sed4r sangat. Ya Allah.

“Insya-Allah akan balik dalam masa terdekat. D0akan ya semuanya,” katanya lagi.

Pada April lalu bapa pend4kwah itu dilap0rkan menerima r4watan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan.

Ebit Lew tidak menjeIaskan penyak1t dialami bapanya, namun memberitahu kes1hatan bapanya mer0sot beberapa bulan sebelum itu.

 

Sumber: BH ONLINE, Facebook Ebit Lew. K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.