Anak der1ta 0tak di luar tempvrung, ibu m0hon ntizen d0akan pembed4han berjaya

KUALA TERENGGANU – B4yi yang dilah1rkan dengan 0tak di luar tempurung kep4la , Sayyid Uwais Al-Qarni Mohd. Lekman akan menjalani pembed4han membvang leb1han air di dalam kep4lanya esok.

Ibunya, Fatin Dahlia Fazlin Mazlam, 29, berkata, pembed4han anak kedua dari tiga beradik yang dipanggil Adam itu akan dilakukan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini.

“Adam yang genap berusia dua bulan esok (hari ini) akan menjalani pembed4han membvang lebihan air di dalam kep4lanya pada 16 Mac ini (esok).

“Pakar perub4tan yang me­r4watnya memaklumkan sekiranya pembed4han tersebut menunjukkan perkembangan p0sitif, prosedur memasvkkan 0tak anak saya ke posisi asalnya ke dalam tempurung kep4la akan dilakukan kemudian,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Batu Hampar, Manir di sini semalam.

Fatin berkata, pakar perubatan memaklumkan pembed4han besar untuk memasvkkan semula 0tak ke dalam tempurung kep4la itu akan dilakukan di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan.

Jelasnya, dia sekeluarga masih belum dimaklumkan lagi k0s sebenar pembed4han melibatkan Adam oleh pihak hospital.

“Apa pun saya mohon doa orang ramai agar pembed4han mel1batkan anak saya ini berjaya dan dipermvdahkan.

“Besar harapan kami untuk melihat dia membesar sebagai kanak-kanak yang sihat seperti abang dan kakaknya,” katanya.

Kosmo! 24 Februari lalu me­laporkan Sayyid Uwais Al-Qarni atau dipanggil Adam oleh keluarganya dilah1rkan dengan keadaan 0taknya berada di luar tempurung kep4la, lvmpuh dari bahagian pinggang, mempunyai lebihan air di dalam kep4la dan mengh1dap penyak1t s4raf.

B4yi yang dilah1rkan pada 13 Januari lalu itu telah menjalani pembed4han di bahagian belakang bagi membetulkan s4raf tunjangnya ketika dia berusia tujuh hari.

Pender1taan Adam turut mendapat s1mpati pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan, badan bukan kerajaan dan individu persendirian.

PiIu.. Der1ta b4yi l4hir dengan 0tak luar tempvrung kepala

Kosmo! 24 Februari lalu me­laporkan Sayyid Uwais Al-Qarni atau dipanggil Adam oleh keluarganya dilah1rkan dengan keadaan 0taknya berada di luar tempurung kep4la, lvmpuh dari bahagian pinggang, mempunyai lebihan air di dalam kep4la dan mengh1dap penyak1t s4raf.

B4yi yang dilah1rkan pada 13 Januari lalu itu telah menjalani pembed4han di bahagian belakang bagi membetulkan s4raf tunjangnya ketika dia berusia tujuh hari.

Pender1taan Adam turut mendapat s1mpati pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan, badan bukan kerajaan dan individu persendirian.

Pilu !!! Derita bayi lahir dengan otak luar tempurung kepala

“Adam disahkan mengalami lvmpuh dari bahagian pinggang, mempunyai lebihan air di dalam kepala dan ot4knya terkeluar daripada tempvrung kepala.

“Dia sudah jalani pembed4han di bahagian belakang bagi betulkan s4raf tvnjangnya yang ­bermas4lah sewaktu berusia tujuh hari baru-baru ini,” katanya ketika ditemui Kosmo! di rumahnya di Kampung Batu Hampar, Manir dekat sini semalam.

Fatin Hazlin Dahlia akui men­getahui Adam bakal dilah1rkan sebagai orang kelainan upaya (0KU) sewaktu melakukan pemer1ksaan rutin keham1lan sejak janin itu berusia empat bulan lagi.

Begitupun ibu kepada tiga anak itu menjelaskan enggan mengikut nasihat doktor pakar agar menggvgurkan kandungan tersebut kerana dia dan suami tidak terg4mak untuk men1dakkan kurniaan Allah.

Fatin Hazlin Dahlia (kanan) dibantu afiknya, Nurul Qistina untuk menjaga bayinya ketika ditemui Sinar Harian, lewat petang pada Ahad. Fatin Hazlin Dahlia (kanan) dibantu afiknya, Nurul Qistina untuk menjaga b4yinya ketika ditemui Sinar Harian, lewat petang pada Ahad.

“Saya tidak kuat untuk menjalani pr0sedur menggvgurkan k4ndungan setelah doktor memaklumkan perkara ini. Saya nek4d untuk teruskan keham1lan dan melah1rkan Sayyid Uwais Al-Qarni.

“Walaupun proses pembed4han nanti agak ber1siko, saya berserah kepada ALLAH SWT agar ia berjalan lancar dan anak saya dapat membesar dengan s1hat seperti kanak-kanak lain,” katanya.

“Saya dan suami menganggap Adam yang dilah1rkan secara normal dengan berat 2.48 kilogram pada 13 Januari sebagai uj1an buat kami.

“Walaupun apapun terjadi, kami akan berusaha menjaganya dengan penuh kasih sayang dan berharap dia dapat membesar dengan sihat seperti abang dan kakaknya yang masing-masing kini berusia empat dan enam tahun,” katanya.

Fatin Hazlin Dahlia yang kini berp4ntang di kediaman keluarganya mempunyai dua lagi anak iaitu Sayyid Luthfi, 6 dan Nur Qaireen Luthfia, 4.

Katanya, beliau turut dibantu ibunya, Sharifah Suzi Suriani S. Anuar, 52; adiknya, Nurul Qistina, 18 serta bapanya, Mazlam Mohd Noor, 56 untuk menjaga b4yinya yang kini mencecah berat 3.01kg.

“Dua minggu sekali saya perlu menukar t1ub makanan yang dipasang hingga ke bahagian pervt dan membersihkan lvka pembed4hannya tiga kali sehari.

“B4yi saya juga perlu diberikan susu melalui tiub yang dipasang tiga jam sekali,” katanya.

Fatin Hazlin Dahlia yang merupakan suri rumah berkata, Adam telah dijadualkan untuk menjalani pembed4han kepala tidak lama lagi.

Fatin Hazlin Dahlia bersama b4yinya,Sayyid Uwais Al-Qarni ketika ditemui Sinar Harian di kediaman di Jalan Lorong Padang Baloh, Kampung Batu Hampar, Manir di Kuala Terengganu.

Ujarnya, selain kos pembed4han, kelengkapan Adam se­perti lampin pakai buang dan susu khas memerlukan biaya tinggi walaupun suaminya cuma be­kerja kampung.

Individu yang bers1mpati dengan nasib Adam boleh ­menyumbang ke akaun Bank Simpanan Nasional bernombor 11001 41100 012525 milik Fatin Hazlin Dahlia atau boleh menghubungi di talian 011-6372 7869.

 

Sumber: K !ONLINE, Sinar Harian, CC

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.