“Saya Terkena Renj4tan EIektrik, Kvdung Kedua2 Tangan & Sebelah Kaki,”- Gadis Ini Tetap Yakin Sertai Pertandingan Ratu Cantik

Kejadian maIang yang menimpa dirinya tidak menjadi penghaIang untuk terus memajukan diri. Victoria Salcedo, 23 tahun, yang berasal dari Guayaquil, Ecuador ini merupakan salah seorang finalis pertandingan Miss Ecuador 2021.

Pemenang pertandingan ini akan mewakili negara itu ke pertandingan Miss Universe 2021 yang dijangkakan bakal berlangsung penguhujung tahun ini.

Victoria yang merupakan seorang pelajar dan juga pempengaruh media sosial hiIang kedua belah tangan dan sebelah kaki dalam insiden renj4tan elektrik ketika berusia lima tahun.

Walaupun dia dikategorikan sebagai orang kurang upaya dek kec4catan kekal, itu tidak langsung mematahkan semangatnya untuk hidup. Bahkan dia mahu menyampaikan mesej agar masyarakat lebih bersikap memahami.

Seorang pelajar dalam bidang kewartawanan, Victoria dalam satu temubual berkata, “Insiden yang belaku kepada dirinya bukan penghalang bagi mengejar impian dan terus maju ke hadapan.

Selain belajar dalam bidang kewartawanan saya juga aktif berenang dan menyertai pelbagai aktiviti tanpa masalah. Kekurangan ini tidak menghalang saya.”

Memperaga busana dalam pertunjukan fesyen. Sumber gambar: Instagram Victoria Salcedo

Menurutnya lagi perkara yang paling sukar bukanlah tentang keupayaan dirinya, tetapi bagaimana hendak beradaptasi dengan orang yang selalu memandangannya dengan serba kekurangan.

Dia belajar untuk menguruskan hidupnya dan berbuat aktiviti dengan kaki kanannya yang berfungsi.

Pin on Triple Amputee

Memiliki lebih 120 ribu pengikut di Instagram dan 260 ribu pengikut di TikTok, dia menjadi inspirasi untuk masyarakat yang terdiri dari pelbagai lapisan umur.

Menggunakan laman media sosialnya sebagai medium untuk menyampaikan mesej positif tentang ketidakupayaan, dia mendidik masyarakat agar menjadi lebih peka dan prihatin.

Sumber: REMAJA, Instagram Victoria Selcedo

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf