(Video) Abang Antara 53 Kru Kapal Sel4m Yang terk0rban, Adik Menangis T0nton Video Anak Kapal Nyanyi Lagu Sed1h

Hari ini Ketua Tentera Laut Indonesia (TNI), Laksamana Yudo Margono menyatakan kapal sel4m KRI Nanggala 402 yang terpvtus hvbungan sejak Rabu, (21/4) di perairan Bali kini sudah dikenal pasti di ked4laman 838 meter di bawah permukaan laut.

Sidang media hari ini daripada Panglima Angkatan Tentera Nasional Indonesia (TNI), Hadi Tjahjanto turut memberitahu kesemua 53 anak kapal KRI Nanggala 402 disahkan telah mninggal dvnia.

“Dengan kesed1han yang mend4lam selaku Panglima TNI saya nyatakan bahawa 53 pers0nel yang ada di KRI Nanggala 402 telah gvgur. Parajur1t terbaik Hiu Kencana telah gvgur saat melaksanakan tugas di perairan Utara Bali.” kata Hadi.

Sementara itu, beberapa bvkti ditemukan antaranya kemudi vert1kal belakang, bahagian luar badan kapal, dan termasuk baju kesel4matan awak kapal.

“Telah disahkan sebahagian dari KRI Nanggala 402 telah ditemukan mel1puti kemudi vertikal belakang, bahagian luar badan, sauh, enjin sel4m t1mbul, bahagian kapal lain termasuk baju kesel4matan awak kapal MK-11,” kata Hadi ketika sesi sidang media petang tadi.

Adik S4lah Seorang Men4ngis T0nton Video Anak Kapal Nyanyi Lagu Sed1h

Image

Terdahulu tular di media sosial, selain ahli keluarga yang lain, Ur Vienna adik kepada s4lah seorang kru yang terl1bat dalam kejad1an ini luah rasa r1ndu dan berharap ada keaj4iban berlaku bagi ahli keluarga melepas rasa r1ndu yang tidak tert4han.

Saya percaya ada keaja1ban, dengan nama Allah sem0ga abang ditemui secepat mungkin. Semoga Tuhan sentiasa mel1ndungi abang dan rakan-rakan yang lain.

“Kuat ya kak (abang), semangat buat jvang. Kita sekeluarga menvnggu abang Yogie pulang ke rumah, lebaran kita kumpul ya.”

Daripada itu, gadis ini juga memuatnaik satu video di mana anak-anak kapal sedang bernyanyikan lagu sed1h seakan sudah tahu apa yang akan berlaku.

Image

 “Terima kasih anak kapal, skar dan pahlawan yang ber4ni untuk perkhidmatan untuk negara kita, Ryann Rogie Tabah Hingga Akhir…”

Terkini! KRI Nanggala 402 ditemui, pec4h tiga bahagian, semua 53 kelasi disahkan m4ut

TERDAHULU, berita sedih mengenai Kapal sel4m tentera Indonesia, KRI Nanggala 402 yang dikhabarkan telah ditemui pec4h di dasar laut di perairan Bali dengan kesemua 53 kru disahkan mninggal dvnia.

Ketua Ketua Turus Tentera Laut Indonesia, Yudo Margono, menges4hkan serp1han kapal sel4m yang hiIang Rabu lalu itu ditemui pec4h kepada tiga bahagian.

Ketua Tentera Indonesia, Hadi Tjahjanto, menges4hkan kepada wartawan bahawa kesemua 53 kru kapal sel4m berkenaan sudah mninggal dunia.

Pegawai tentera Indonesia menunjukkan rakaman kenderaan dalam air kawalan jauh (ROV) KRI Nanggala pada sidang media di Bali, hari ini. - Foto EPA
Pegawai tentera Indonesia menvnjukkan r4kaman kenderaan dalam air kawalan jauh (ROV) KRI Nanggala pada sidang media di Bali, hari ini. – Foto EPA
Anggota tentera menunjukkan rakaman video KRI Nanggala menerusi kenderaan dalam air kawalan jauh (ROV). - Foto EPA
Anggota tentera menvnjukkan r4kaman video KRI Nanggala menerusi kenderaan dalam air k4walan jauh (ROV). – Foto EPA

Pihak berkuasa berkata mereka menerima isy4rat dari lokasi pada kedalaman lebih 800 meter awal pagi tadi dan menggunakan kapal sel4m penyelamat milik Singapura bagi mendapatkan penges4han v1sual.

Tjahjanto berkata lebih banyak serp1han kapal sel4m KRI Nanggala 402 ditemui hari ini termasuk sebuah s4uh dan sut kesel4matan dipakai oleh kru.

“Serpihan KRI Nanggala-402 ditemui, dalam fasa tenggel4m”- Ketua Angkatan Laut (KSAL)

SEMALAM, Ketua Angkatan Laut (KSAL) Laksamana Yudo Margono mengesahkan bahawa pasukan mencari dan menyel4mat KRI Nanggala-402 telah menemukan serp1han yang diyakini berasal dari kapal sel4m berkenaan.

“Pasukan mencari berjaya menjumpai beberapa kep1ngan dan barang-barang yang berada di sekitar lokasi terakhir kapal sel4m itu dilihat yang diyakini sebahagian komponen kapal sel4m berkenaan,” katanya dalam sidang media hari ini.

Beliau berkata, pihaknya juga yakin serpihan berkenaan terangkat keluar dari kapal.

PEGAWAI tentera menunjukkan serpihan dipercayai daripada kapal selam KRI Nanggala ketika sidang media. FOTO EPA PEGAWAI tentera menunjukkan serpihan dipercayai daripada kapal sel4m KRI Nanggala ketika sidang media. FOTO EPA

“Kami yakin berlaku keretakan pada kapal sel4m itu sehingga beberapa komponen timbul ke permukaan.

“Keadaan ini tidak akan berlaku sekiranya tiada tekanan atau terjadinya keretakan,” katanya.

Antara yang ditemukan, pelvrus tabung pelvru t0rpedo, paip pend1ngin serta botol berwarna oren mengandungi minyak pelincir kapal sel4m terbabit.

Turut dijumpai sejadah dipercayai milik kru.

SERPIHAN dipercayai daripada lantai kawasan kru KRI Nanggala dipamerkan ketika sidang media. FOTO EPA Serpihan dipercayai komponen kapal sel4m KRI Nanggala 402 milik Angkatan Laut Tentera Indonesia (TNI) yang hilang Rabu lepas serta kesan tvmpahan minyak ditemukan di perairan Bali. Foto: EPA

“Barang-barang ini tidak dimiliki oleh umum. Dan di sekitar radius kawasan pencarian, tidak ada kapal lain yang mel1ntas.

“Malah, berdasarkan keterangan bekas kru KRI Nanggala-402, mereka yakin barang-barang berkenaan adalah dari dalam kapal sel4m itu,” katanya.

KETUA angkatan tentera Hadi Tjahjanto (tengah) mempamerkan serpihan dipercayai daripada KRI Nanggala ketika sidang media. FOTO EPA

KETUA angkatan tentera Hadi Tjahjanto (tengah) mempamerkan serpihan dipercayai daripada KRI Nanggala ketika sidang media. FOTO EPA

Yudo berkata, oksigen simpanan di kapal sel4m buatan Jerman itu hanya bert4han 72 jam dan sepatutnya tempoh berkenaan sudah t4mat.

Sementara itu, tumpuan pencarian KRI Nanggala-402 berada pada sembilan titik di perairan utara Celukan Bawang, Bali.

Kesemua kawasan itu diyakini sebagai lokasi terakhir kapal sel4m berkenaan sebelum terpvtus hubungan.

Serpihan dan barangan kapal sel4m KRI Nanggala 402 ditemui di lokasi pencarian

Serpihan dan barangan kapal selam KRI Nanggala 402 ditemui di lokasi pencarian

Kapal sel4m KRI Nanggala 402 dipercayai dalam fasa tenggel4m susulan penemuan beberapa barangan dipercayai daripada kapal sel4m itu termasuk tvmpahan minyak solar. – Gambar fail

SEMENTARA itu, menurut laporan AWANI, Kapal sel4m milik Indonesia KRI Nanggala 402 dipercayai kini dalam fasa tenggel4m susulan penemuan beberapa barangan dipercayai daripada kapal sel4m itu termasuk kesan tvmpahan minyak.

Menurut Panglima Tentera Indonesia (TNI) Hadi Tjahjanto, ia ditemui di permukaan sekitar kawasan pencarian.

“Pagi tadi, merupakan tempoh terakhir bekalan oksigen di Nanggala sel4ma 72 jam.

“Angkatan Laut (AL) TNI menemukan tvmpahan minyak dan serpihan sebagai bukti kukuh menunjukkan KRI Nanggala dalam fasa tenggel4m ,” jelasnya dalam sidang media di Bali pada Sabtu.

KRI Nanggala hilang pada Rabu lalu ketika latihan menembak torpedo.

Beberapa negara termasuk Malaysia, Australia dan Amerika Syarikat turut menyalurkan bantuan dalam operasi mengesan kapal sel4m terbabit.

Ada bahagian dalam KRI Nanggala-402 tidak akan dimasuki air

KRI Nanggala-402.

Menerusi laporan terkini, Ketua Angkatan Laut (KSAL) Laksamana Yudo Margono menjelaskan bahawa terdapat bahagian dalam kapal sel4m KRI Nanggala-402 yang kedap udara dan tak akan dimasuki air, walaupun berlaku ker3takan dalam kapal itu.

Beliau meletakkan harapan tinggi agar kru sempat sempat menutup bahagian itu dan berjaya bert4han hingga saat ini walaupun kapal sel4m itu masih belum ditemukan.

“Ada kemungkinan kapal itu sudah dimasuki air namun, ada bahagian dalam kabin sel4mat daripada dimasuki air.

“Ada bahagian tertentu di dalam kapal berkenaan yang dilengkapi pintu kedap.

“Jika kru sempat menvtup bahagian itu, ada kebarangkalian mereka sel4mat,” katanya dalam sidang media hari ini.

Menurutnya, ada kemungkinan oksigen simpanan masih ada sehingga kini.

“Sebelum ini saya menyebut bahawa oksigen mampu bert4han dalam tempoh 72 jam sekiranya kapal itu terpvtus bekalan tenaga.

“Jika bekalan tenaga masih ada, mereka boleh bert4han sel4ma lima hari.

“Tapi, jika saat ia tenggel4m, bekalan tenaga (elektrik) sudah terpvtus, maka mereka sepatutnya sudah kehabisan oksigen,” katanya.

Yudo berkata, pihaknya yakin berlaku ker3takan pada kapal berkenaan sehingga menyebabkan beberapa barangan dan serpihan timbvl ke permukaan.

“Kami juga yakin ia berada di kedalaman 850 meter,” katanya.

 

Sumber: Siakap Keli, Twitter Ur Sugar, BH Online, HMetro, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.