(Video) “Anak2 Kecik Lagi,”- Ayah Menangis Lepas Doktor Kata Paru2 Hampir Tersumb4t, Dijangk1ti C0vid-19

Apa perasaan kita apabila satu keluarga dijangk1ti C0vid-19? Pastinya perasaan geIisah, sed1h dan h1ba menyeIubungi diri kita. Akibat v1rus ini, lelaki yang dikenali sebagai Ubaidullah ini mengalami masaIah paru-paru yang hampir g4gal berfungsi dan sangat mustahil untuk puIih seperti sedia kala.

Lelaki ini berk0ngsi cerita mengenai detik h1tam yang dilalui keluarganya. Paling terkesan, anak-anaknya yang masih kecil turut disahkan p0sitif C0vid-19. Namun, syukur Alhamdulillah, anak-anak dan isterinya telah discaj dari wad setelah 10 hari menjalani kuar4ntin dan r4watan di hospital.

“Ada yang hari em0si saya tak berapa okay… Lagi-lagi bila dr bagitau keadaan saya makin tak okay..”

Berdasarkan perk0ngsian ini, dia turut bercerita tentang paru-parunya hampir tersvmbat dan hampir untuk ditidurkan di Unit R4watan Rapi. Bayangkan, kita terpaksa berp1sah dengan anak-anak yang masih kecil dengan keadaan sebegini.

“Saya hampir ditidurkan dah, kalau masuk oksigen 100% tak okay, saya kena tidurkan. Alhamdulillah, bacaan okay, saya tak ditidurkan…”

PiIu sungguh hati ini dengan penderitaan yang dialami oleh Ubaidullah ketika menjadi pesak1t C0vid-19. Ingatlah korang semua, w4bak v1rus ini bukanlah cerita d0ngeng, inilah realiti yang terpaksa pesak1t ini lalui.

Menurut Ubaidullah, selepas 21 hari terIantar di hospital, dia dibenarkan keluar wad tetapi masih menerima r4watan susuIan di hospital untuk pemeriksaan lanjvt.

Walaupun demikian, dia tetap bersyvkur kerana Allah beri peluang untuk terus hidup dan menyifatkan ia seperti ‘keaja1ban’ selepas melalui fasa kr1tikal sewaktu berada di wad.

Selain tu, dia turut berk0ngsi beberapa s1mptom yang dialaminya sebelum mendapat tahu bahawa dia p0sitif C0vid-19.

Dalam pada masa yang sama, dia juga menyeru kepada orang ramai untuk membuat pemer1ksaan uj1an swab sekiranya mengalami s1mptom seperti demam yang tidak kebah hampir seminggu, batvk yang tervk dan kesvkaran untuk bernafas.

 

Katanya lagi, C0vid-19 ini memberi kesan  kepada setiap individu tidak sama dan tidak boleh dijangka. Dia juga menasihati orang ramai agar sentiasa menjaga diri, lagi-lagi individu yang ber1siko seperti pesak1t kr0nik, w4rga emas dan ibu meng4ndung.

 

Sumber: Siakap Keli, Tiktok Ubaiullah Jaafar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf