(Video) “Elok je beralun..”- Tular video jambatan di China berayun-ayun ditiup angin

Foto: Rencah

Video di bawah menunjukkan keadaan Jambatan Humen di China yang ber4yun-4yun seperti 0mbak apabila ditiup angin – walaupun ketika jambatan tersebut dipenuhi dengan kereta.

Video ini menimbvlkan persoalan – berapa banyak beb4n yang mampu ditampung oleh Jambtan Humen sebelum ia memb4hayakan nyawa orang awam? Soalan kompleks ini telah membingungkan jurutera sejak kewujudan jambatan suspensi.

Sebaik sahaja ins1den ini berlaku, pihak berkuasa China segera menutup jambatan ini daripada akses pemandu kenderaan.

Ins1den ini mengingatkan kita kepada ins1den kervntuhan Jambatan Tacoma Narrows di Washington, Amerika Syarikat pada tahun 1940. Ins1den tersebut boleh disaksikan dalam video di bawah:

Ins1den kervntuhan Jambatan Tacoma Narrows berlaku kerana kombinasi tiga perkara:

  1. Kesil4pan jurutera
  2. Bahan binaan yang tak berkualiti
  3. Kekurangan ilmu tentang fenomena ketidakstabilan aerod1namik.

Setiap jambatan mesti mempunyai ketahanan terhadap kemungkinan bengkok. Secara asasnya, setiap struktur binaan mesti mempunyai fleksibiliti dan ruang untuk bergerak sedikit. Kalau anda sedar, menara tinggi seperti KLCC pun akan ber4yun sedikit apabila ditiup angin. Begitu juga dengan jambatan suspensi.

Tetapi ayunan tersebut tidaklah sampai memb4hayakan.

Media China memberitahu Jambatan Humen telah pun diletakkan di bawah peng4wasan. Hasil s1asatan mendapati dinding penghalang setinggi 1.2m di dek jambatan tersebut telah menyebabkan gegaran vorteks.

Apa maksudnya?

Maksudnya adalah salah satu sebab jambatan suspensi tidak rvntuh ditiup angin adalah kerana ia biasanya dibina untuk tidak menghalang laluan angin sebanyak yang mungkin. Apabila jurutera China menambah dinding baru setinggi 4 kaki di bahagian suspensi Jambatan Humen, ia membuatkan laluan angin menjadi terhalang.

Apabila angin terkena dinding ini, ia mencipta ruang vakum udara yang membuatkan jambatan berayun ke atas dan ke bawah. Memandangkan Jambatan Humen adalah sepanjang 3.6km, ia membuatkan fenomena ‘geg4ran vorteks’ nampak jelas kelihatan.

Pihak berkuasa China kini sudah pun mervntuhkan dinding tersebut. Selepas menjalani satu lagi pemeriksaan kesel4matan, Jambatan Humen kini sudah dibuka semula kepada semua kenderaan awam – kecuali bas lebih 40 orang dan trak melebihi 3 tan.

 

Sumber: Rencah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf