“M4ngsa terc4mpak ke dind1ng rest0ren”- Letvpan sgt kvat, pec4h cermin tingkap rumah

Kota Bharu: “Saya masih tidak dapat melvpakan kejad1an semalam, bagaikan bvnyi b0m kerana letvpan yang sangat kvat sehingga menggeg4rkan kawasan fIat,” kata penghuni fIat Kampung Sireh, Norihen Aryatular, 42.

Menurut Norihen, pada jam 5.30 petang semalam, dia bersama anaknya, Siti Nor Hafifi Che Lawi, 12, baru saja ingin menj4mah cek0dok pisang.

“Sebelum sempat menj4mah, kami dua beranak dikejvtkan dengan bvnyi letvpan yang sangat kvat sehingga menyebabkan semua cermin tingkap rumah pec4h.

“Disebabkan kejad1an itu, saya perlu membersih keseIuruhan ruang di dalam rumah kerana serp1han kaca berada di merata-rata tempat dan semuanya siap dibersihkan pada jam 2 pagi tadi,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Sireh, di sini, hari ini.

Norihen berkata, ketika letvpan itu berlaku, anaknya yang berada di dapur memberitahu dia melihat seperti perc1kan bunga api dan apabila dia melihat ke bawah, terdapat sebuah kereta hangvs terb4kar di jalan.

“Waktu itu, mvlut saya hanya mampu mengucapkan dua kalimah syah4dah apabila melihat ins1den trag1s yang berlaku di hadapan mata dan saat letvpan berbvnyi perasaan boleh digambarkan seolah-olah sedang berada di Palestin.

“Hanya Allah saja yang mengetahuinya dan semua penghuni fIat keluar menyel4matkan diri masing-masing kerana b1mbang akan kesel4matan diri sebaik letvpan itu menggeg4rkan keseIuruhan penempatan kami,” katanya.

CHE Hanisah menunjukkan cermin tingkap ruang dapur yang pec4h selepas sebuah kenderaan meletvp di Jalan Pintu Geng, Kampung Sireh, petang semalam. FOTO Hazira Ahmad Zaidi

Seorang lagi penghuni, Hasnah Man, 63, berkata, ketika kejad1an dia berada di ruang tamu rumah dan sedang melayari Internet di telefon.

“Tidak beberapa lama selepas itu, saya terdengar bvnyi letvpan sehingga memer1tkan geg3ndang telinga menyebabkan telefon yang berada di tangan terc4mpak ke lantai.

“Dalam masa sama, semua cermin tingkap di bilik pec4h dan bernasib baik kerana tidak ada cucu bersama dan hanya saya seorang saja yang berada di dalam rumah ketika kejad1an berlaku,” katanya.

Sementara itu, Che Hanisah Che Mamat, 66, berkata, sebelum kejad1an letvpan itu berlaku, dia baharu saja selesai memasak di dapur untuk berbuka puasa.

“Saya bernas1b baik kerana dalam masa beberapa minit bered4r dari dapur, saya terdengar bvnyi letvpan sehingga memec4hkan cermin tingkap di ruang dapur.

“Saya tidak dapat b4yangkan, sekiranya saya masih lagi berada di dapur ketika letvpan itu berlaku, besar mungkin saya sudah terced3ra akibat terkena serp1han cermin,” katanya.

Kereta meletvp: ‘M4ngsa terc4mpak ke d1nding rest0ran saya’

TERDAHULU, seorang s4ksi Mohd Khairul Anwar Mohd Zin, 42 berkata terdengar bvnyi dentvman dan terfikir ia adalah b0m, namun sebaik berl4ri keluar dari rest0ran dapat dilihat beberapa kereta ‘berseler4k’ dengan sebuah daripadanya sedang terb4kar.

Dia adalah antara yang terawal melihat kejad1an sebuah kereta meletvp dan menyebabkan seorang lelaki m4ut di Jalan Pintu Geng, Kampung Sireh di sini, petang hari ini.

Menurutnya, dia berada di dapur restoran miliknya yang hanya berada 40 meter dari l0kasi kejad1an terus bergeg4s keluar dan keadaan sedikit kel4m-kabvt dengan orang ramai berlari menyel4matkan diri.

“Saya terdengar suara meminta t0long daripada m4ngsa tersel4mat, malah ada yang g1gih berl4ri menyel4matkan diri dalam keadaan berd4rah.

“Kami cuba untuk membantu namun keadaan agak tervk sehinggalah pihak b0mba datang dan memberitahu bahawa seorang lelaki m4ut.

“Lebih mengejvtkan apabila m4ngsa rupa-rupanya terc4mpak ke d1nding rest0ran saya, mungkin kerana kesan letvpan yang kvat itu,” katanya ketika ditemui di restoran miliknya.

Mohd Khairul berkata, restorannya turut mengalami ker0sakan svsulan siIing dan cermin pec4h, kedai runcit milik adiknya juga menerima kesan yang sama.

Sementara itu, Penolong Pengarah 0perasi Jabatan B0mba dan Penyel4mat Malaysia (JBPM) Kelantan Mohd Wildan Azhari mengesahkan kejad1an terbabit mer4gut m4ngsa lelaki berusia 49 tahun.

“Setakat ini, sias4tan masih dijalankan bagi mengenal pasti pvnca kejad1an,” katanya.

“Tak sangka m4ngsa m4ut kereta meletvp rupanya suami..”- Isteri

“Tidak sangka itu suami saya, dan masih terkejvt dengan apa yang berlaku,” luah isteri kepada mangsa lelaki yang m4ut dalam kejad1an sebuah kenderaan yang meletvp sehingga terpvtus dua di Simpang 4, Kampung Sireh, di sini petang tadi.

Faridah Husin, 49, berkata, dia dimaklumkan mengenai kejad1an melibatkan arw4h suaminya itu Wan Hassan Wan Ali, 49, oleh seorang rakannya, yang memberitahu mengenai kejad1an keb4karan dua kilometer dari kediamannya, yang terletak berhampiran Kampung Sireh.

Namun, katanya ketika itu dia masih belum mengetahui yang suaminya terl1bat dalam kemal4ngan berkenaan, dan m4ut di tempat kejad1an .

Keadaan kenderaan dalam kejad1an letvpan di Jalan Pintu Geng di Kampung Sireh, Kota Bharu hari ini. Foto Nik Abdullah Nik Omar

“Pada mulanya anak kedua saya iaitu Wan Nor Adawiyah, 21, beritahu bapa mereka tidak terIibat dalam kejad1an itu.

“Namun kali kedua pula saya dikejvtkan, apabila anak sulung saya iaitu Wan Nor Hidayah, 22, pula beritahu, yang bapa mereka terl1bat dalam kemal4ngan tersebut kerana dia cam salah satu serpihan kenderaan yang ada di lokasi kejad1an ,” katanya yang bekerja sebagai tukang jahit di Pasar Siti Khadijah, ketika ditemui pemberita di lokasi kejad1an .

“Sebaik diberitahu, ia (kejad1an itu) membabitkan suami, saya terus ke l0kasi kejad1an dan badan saya bagaikan k4ku seketika apabila dia dalam keadaan yang sudah tidak sempurna svsulan letvpan terbabit.

Polis mendapatkan maklumat daripada ahli keluarga m4ngsa kereta meletvp di Jalan Pintu Geng, Kampung Sireh di Kota Bharu hari ini. Foto Nik Abdullah Nik Omar

“Hanya tuhan yang tahu betapa lvluhnya hati saya. Kami sekeluarga tidak berg4njak ke tempat lain dan hanya berkvmpul di l0kasi kejad1an sehingga jnazah suami dibawa ke hospital sambil membaca ayat suci al-Quran sebagai satu-satunya cara untuk tenangkan kami.

“Sekarang kami ser4h sahaja kepada pihak berkvasa untuk menjalankan tugas mereka dan Insya-Allah…jnazah akan dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Kampung Sireh selepas semua urusan selesai,” katanya ketika ditemui di lokasi kejad1an .

Bercerita lanjut, Faridah turut berkata suaminya tidak pernah menunjukkan sebarang perubahan sejak kebelakangan ini, namun arw4h sering kali berulang-alik setiap petang dari Kampung Sireh ke Kampung Kota, kerana mereka sekeluarga akan berpindah rumah tidak lama lagi.

“Bagaimanapun, ketervjaan untuk p1ndah ke rumah baharu kini sudah tiada dengan apa yang terjadi hari ini, saya reda namun pasti mengambil masa untuk membiasakan diri tanpa dia di sisi.

“Insya-Allah, saya cuba kvatkan diri bersama tiga anak berusia 19 hingga 22 tahun,” katanya.

Wan Hassan men1nggalkan seorang isteri dan dua anak perempuan serta seorang anak lelaki, Wan Mohd Fitri, 19.

Keadaan di l0kasi kejad1an di Jalan Pintu Geng, Kampung Sireh, Kota Bharu. Foto Ihsan Pembaca

Sementara itu, seorang saksi kejad1an , Mohd Khairul Anwar Mohd Zin, 42, berkata ins1den berkenaan merupakan trag3di yang pertama kali berlaku di kawasan tersebut, sejak beliau mula berniaga di situ 27 tahun lalu.

“Saya terdengar bvnyi dentvman yang kvat, malah ada terfikir ia adalah b0m, namun sebaik berlari keluar dari restoran kelihatan beberapa kereta ‘bersel3rakan’, dengan sebuah daripadanya sedang terb4kar,” katanya.

Menurutnya, dia berada di dapur restoran miliknya yang terletak kira-kira 40 meter dari l0kasi kejad1an , terus bergeg4s keluar untuk melihat apa yang berlaku dan terk3du melihat keadaan agak hvru h4ra dengan orang ramai berlari untuk menyel4matkan diri.

(Video) Badan lelaki hancvr, kereta meletvp

TERDAHULU, media melaporkan seorang lelaki dilap0rkan m4ut selepas kenderaan yang dinaikinya dipercayai di p4nah pet1r sehingga terpvtus dua.

Kej4dian tersebut dilaporkan menerusi ciapan dari Twitter Bernama sebentar tadi. Menurut B0mba, kejad1an tersebut berlaku di Simpang 4, Kampung Sireh Kota Bharu Kelantan petang tadi, ciap Twitter Bernama.

Menurut jurucakap Jabatan B0mba dan Penyel4mat Kelantan, kejad1an itu dipercayai berpvnca daripada sebuah kereta yang berada di kawasan itu dip4nah pet1r.

Kej4dian pada 5.38 petang itu menyebabkan kereta Proton Iswara dipandu m4ngsa rentvng dan terpvtus dua.

Katanya, selain itu, lima buah kenderaan turut terl1bat dalam kejad1an tersebut.

“Sias4tan mendapati, sebuah kereta terpvtus dua dipercayai dip4nah pet1r dan seorang m4ngsa telah mninggal dunia,” katanya ketika dihubungi Kosmo! sebentar tadi.

Terdahulu, tvlar di media sosial video dan gambar yang memaparkan kejad1an lima buah kereta terb4kar di kawasan Simpang Empat, Kampung Sireh di sini.

Insiden itu menunjukkan keadaan kereta yang sedang terb4kar, namun tiada kel1hatan m4ngsa terlibat.

Tonton video:

Video lain dari penduduk tempatan

 

Sumber: HMetro, Bernama, Siakap Keli, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf