(Video) Kes Menteri Did4kwa Ingk4r Kuar4ntin, Polis Terima Arahan ‘Tiada Tind4kan Lanjut’ Dari Jabatan Peguam Negara

KUALA LUMPUR, 21 Okt – Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam satu sidang media sebentar tadi memaklumkan perkembangan sias4tan terhadap seorang menteri yang did4kwa mel4nggar per1ntah kuar4ntin sebelum ini.

Ketua Pengarah Jabatan Sias4tan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, kertas sias4tan telah dirujuk kepada pejabat peguam negara dan arahan untuk kes tersebut adalah ‘No Further Acti0n’ (NFA)/ Tiada Tind4kan Lanjut.

“NFA atas alasan, dari sudut keterangan didapati YB Menteri telah tidak diserahkan dengan Borang 14B di bawah S3ksyen 15(1) Akta 342 bagi tujuan menjalani per1ntah kuar4ntin.

“Berdasarkan keterangan tersebut, maka Jabatan Peguam Negara memvtuskan untuk tidak mengemukakan sebarang pertvduhan terhadap YB Menteri memandangkan tiada keterangan yang kukuh bagi mengasaskan satu pertvduhan di bawah Akta 342 atau undang-undang subsidiries di bawahnya,” katanya dalam sidang media tersebut.

Kenyataan tersebut boleh dirujuk pada durasi ke 43:10.

Terdahulu, Polis telah membuka kertas sias4tan Mohd Khairuddin selepas g4gal mematuhi kuar4ntin wajib di rumah setelah pulang dari Turki, pada 7 Julai lalu.

Sebanyak 27 laporan polis diterima berhubung perkara berkenaan.

Sehingga kini polis telah menjalankan si4satan termasuk mengambil keterangan pemimpin terbabit sebelum merujuk kertas si4satan itu kepada Peguam Negara dan kemudian dikembalikan semula untuk penambahbaikan fakta kes.

KKM: Langgar SOP, Khairuddin at-Takiri didenda RM1,000 | Berita | ProjekMM

Polis sudah melakukan sias4tan terhadap Mohd Kharuddin mengikut Akta Penceg4han dan Peng4walan Peny4kit Berjangk1t 1988 (Akta 342).

Kementerian Kesihatan dalam kenyataan sebelum ini memaklumkan kementerian itu mengenakan k0mpaun RM1,000 terhadap Mohd Khairuddin pada 7 Ogos lalu akibat kes4lahan mengikut Peraturan-Peraturan Penceg4han dan Peng4walan Penyakit Berjangk1t (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangk1tan), Akta Penceg4han dan Pengawalan Penyakit Berjangk1t 1998 (Akta 342).

 

Sumber: PDRM, Siakap Keli, MalaysiaGazette

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf