(Video) MH37O Sudah Dijumpai? Lokasi Pesawat Itu Did4kwa Terhmpas Didedahkan Pakar

Pakar penerbangan mendkwa mereka akhirnya menemui lokasi nahass MH37o, yang hilang pada bulan Mac 2014 dengan 239 penumpang di dalamnya.

Walaupun usaha pencarian antarabangsa selama empat tahun, $ 200 juta merangkumi lebih dari 120,000 meter persegi, bangkai kapal trbang Malaysia Airlines tidak pernah dijumpai, mencetuskan msteri penrbangan terbesar di dunia.

Menurut laporan akhbar Daily Mail, seorang jurutera, Victor Ianello, bersama pasukannya yang berpusat di Amerika Syarikat (AS), mengumumkan penemuan itu awal minggu lalu, sekali gus memberi harapan baharu selepas kira-kira enam tahun.

The experts believe MH370 plunged into the South Indian Ocean, near the co-ordinates of S34.2342 and E93.7875, which is about 1,285 miles (2,070km) off the coast of Perth in Western Australia

Para pakar percaya B0eing 777 terjun ke Lautan Hindi Selatan, berhampiran koordinat S34.2342 dan E93.7875 – yang terletak kira-kira 1.285 batu (2.070km) di lepas pantai Perth di Australia Barat.

“Bangk4i pesawat terbabit berkemungkinan besar berada dalam lingkungan 100 batu nautika dari koordinat berkenaan.

“Justeru, wujud peluang yang baik untuk menemuinya jika carian dasar laut dilakukan segera,” katanya yang dipetik laman sesawang berita penerbangan, AirLive.

A Boeing 777 flaperon cut down to match the one from flight MH370 found on Reunion island off the coast of Africa in 2015, is lowered into water to discover its drift characteristics

Sebelum ini, dua misi carian dasar laut dilakukan berdekatan kawasan perairan terbabit, namun tidak menemui sebarang serp1han pesawat atau bukti berkaitan, dengan carian terakhir dilakukan pada 2018.

Ianello, yang membantu pegawai Australia dalam pencarian, percaya psawat trbang sejauh 2.700 batu (4.340km) melewati lndonesia sebelum terhmpas.

Seorang lagi pakar penerbangan Byron Bailey, bekas jurutrbang, juga mengatakan bahawa penyi1asat mencari di tempat yang salah dan semestinya mencari di selatan laman web carian.

“Saya yakin kapten itu berusaha membuang psawat di selatan sejauh, lokasi terpencil yang mungkin, dan meninggalkan serplhan sesedikit mungkin yang akan nggelam.” Kata Bailey.

Dia mendkwa pencarian dilakukan dalam jarak 30km dari tempat dia mengira bngkai psawat berada.

“Sekiranya saya salah, itu mungkin bermaksud pesawat itu telah diambil oleh orang asing atau sedang duduk di hangar di suatu tempat di Kazakhstan. Saya bertaruh rumah saya di atasnya. Setahu saya, kami tahu di mana ia berada, kami selalu tahu di mana ia berada, ” katanya

Bekas Perdana Menteri Australia, Tony Abbott pada Februari mendkwa Malaysia secara rahsia menyimpulkan bahawa jurutrbang yang berada di pucuk pucuk psawat MH37o yang ditakdirkan melakukan pembvnohan besar-besaran.

Abbott secara sensasi mendedahkan dia diberitahu oleh mereka yang berada di ‘level paling atas’ pemerintah Malaysia hanya beberapa hari setelah tr4gedi bahawa Kapten Zaharie Shah adalah pembvnoh bvnoh diri, dan bukannya mereka salah dengan psawat itu.

Secara terbuka, penyi1asatan pemerintah Malaysia tetap tidak meyakinkan, tetapi secara peribadi, Mr Abbott mendkwa mereka yang berada di puncak mengetahui penjelasan yang sebenarnya dalam seminggu setelah ia hilang, tetapi mengatakan pasukan carian tidak pernah diberitahu.

“Pengertian saya yang sangat jelas, dari peringkat tertinggi pemerintah Malaysia adalah bahawa sejak awal, mereka menganggap pembvnohan itu dilakukan oleh juruterbang,” kata Abbott kepada sebuah dokumentari Sky News.

Tony Abbott told 'early on' MH370 pilot had committed mass murder

Peny1iasat Malaysia secara terbuka memberi Kapten Shah secara jelas, dan sedang mencari di kawasan yang mereka percaya ‘psawat hntu’ – yang terus terbang tanpa ada yang dapat mengendalikannya – dapat dicapai sebelum kehabisan bahan b4kar dan j4tuh kembali ke bumi.

Pencarian mengikuti lintasan kemungkinan psawat berdasarkan pemahaman bahawa jurutrbang sudah m4ti – atau entah bagaimana tidak mampu – sebelum psawat itu terhmpas.

Di bawah senario itu, psawat akan terus berada di jalan yang telah ditetapkan, tetapi tndakan sengaja oleh jurutrbang untuk menghmpas psawat itu bermaksud psawat itu dapat jatuh jauh di luar kawasan yang telah dicari hingga saat ini.

The prevailing theory is that the plane crash landed six hours after take-off in the South Indian Ocean

Abbott meminta pencarian baru dilakukan untuk psawat itu dengan mengatakan jika ada kawasan yang sebelumnya tidak dicari kerana pasukan bekerja dengan anggapan jurutrbang tidak sengaja menurunkan psawat.

“Sekiranya ada bahagian lautan itu yang dapat dijangkau atas dasar itu yang belum diterokai, mari keluar dan menjelajahinya,” katanya.

Idea lain yang muncul pada masa itu termasuk percubaan r4mpasan, keb4karan di dalam pesawat atau kegagalan enjin bencana, tetapi teori-teori itu telah menimbulkan persoalan mengapa isyarat gangguan tidak pernah dihantar.

Keratan Akhbar: Berita Harian

Sumber : BeritaHarian, DailyMail, Cheras Daily, KLV

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.