Video tular Kak Siti: Imigresen Iapor SPRM video d4kwa ‘Kak Siti kena bayar ‘peIincir’ untuk masuk ke Malaysia’

BARU-BARU ini tular sebuah di media sosial bertajuk ‘Kak Siti kena bayar ‘peIincir’ untuk masuk ke Malaysia’.

Video tersebut memaparkan seorang wanita memberi ucapan berkaitan status keberadaan dan pergerakan keluar masuk negara seorang wanita warga Indonesia yang dikenali sebagai ‘Kak Siti’.

D4kwa wanita tersebut, Kak Siti perlu membayar sejumlah wang kepada individu yang did4kwa sebagai pegawai imigresen bagi membantu kemasukannya ke negara ini.

Sehvbungan dengan itu, Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) membuat laporan kepada Suruhanjaya Penceg4han R4suah Malaysia (SPRM) pada Khamis.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata kenyataan dan d4kwaan dalam video itu boleh menjej4skan imej dan nama baik Imigresen.

“D4kwanya Kak Siti mempunyai pas kerja yang sah dan telah meIahirkan tiga orang anak di Malaysia. Wanita terbabit telah pergi ke Batam, Indonesia bersama-sama Kak Siti dipercayai cuba membantu Kak Siti untuk masuk semula ke Malaysia.

Imigresen membuat laporan kepada SPRM susulan dakwaan seorang wanita mengatakan warga Indonesia dikenali Kak Siti membayar sejumlah wang kepada pegawai imigresen untuk masuk Malaysia.

“Turut dibangk1tkan dalam ucapan itu tentang d4kwaan bahawa Kak Siti perlu membayar sejumlah wang kepada individu yang did4kwa sebagai pegawai imigresen bagi membantu kemasukannya ke negara ini,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Ujar Khairul Dzaimee, laporan itu dibuat oleh Timbalan Ketua Pengarah (K4walan) Imigresen, Datuk Makhzan Mahyuddin pukul 2.30 petang Khamis di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya.

Laporan itu dilakukan supaya satu sias4tan yang telus dapat dijalankan, kata beliau.

“Jika terbvkti d4kwaan di dalam video tersebut adalah benar, maka t1ndakan yang teg4s tanpa kompr0mi akan diambil jika terdapat pegawai jabatan ini yang melakukan kesaIahan.

“Tetapi jika didapati d4kwaan di dalam video tersebut tidak benar, t1ndakan und4ng-und4ng yang sewajarnya boleh diambil terhadap wanita yang memberi ucapan di dalam video tersebut,” katanya.

Teg4snya, pihaknya tidak akan berk0mpromi dengan mana-mana pegawai dan kakitangan yang menyaIahgunakan kvasa bagi tujuan kepentingan peribadi selain tidak akan membiarkan mana-mana pihak sewenang-wenangnya cuba membuat kenyataan atau d4kwaan yang tidak benar serta boleh menjej4skan nama baik Imigresen.

 

Sumber: SINAR HARIAN

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.