(Video) ViraI Iklan Raya Saji, Rupanya Dari Kisah Benar Seorang Wanita Selama 40 Tahun Hantar Makanan Ke Balai Polis

Baru-baru ini, jenama minyak masak Saji Malaysia telah mengeluarkan satu iklan raya sempena Aidilfitri 2021 ini yang sangat menyentvh hati.

Ia berkisar tentang kisah seorang wanita bernama Mak Teh yang tanpa jemu menghantar mangkuk tingkat berisi makanan buat suaminya yang bertugas sebagai pemandu ambulans di h0sp1tal.

Walau bagaimanapun, di akhir iklan, dapat diketahui sebenarnya suami Mak Teh sudah lima tahun men1ngg4l dunia. Dalam tempoh tersebut, Mak Teh tidak pernah berhenti menghantar mangkuk tingkat walaupun dia tahu suaminya sudah lama men1ngg4l dunia.

Nah korang boleh tengok iklan kat bawah ni. Sedia tisu siap-siap tau! 

Mak Teh rupanya kisah benar seorang isteri bernama Saadiah Abdullah 

Bagi mereka yang tak tahu, kisah Mak Teh ini sebenarnya diinspirasikan dari kisah benar seorang wanita bernama Saadiah Abdullah.

Menerusi perk0ngsian Rizal Hakimm di Facebook, Makcik Saadiah ini hebat orangnya. Hampir 40 tahun tanpa jemu mengayuh basikal untuk menghantar makanan ke IPD Gerik semenjak arw4h suaminya men1ngg4l dunia akibat dibunvh komunis.

Perbuatan itu dilakukan dengan penuh kasih sayang dan kesetiaan terhadap suaminya, Alias Daud. Alias dikatakan men1ngg4l dunia dalam ser4ngan hendap komunis di Temenggor, Perak pada 1975.

Menurut cerita orang kampung, suami Saadiah juga bertugas sebagai seorang Bot Man. Bot Man ini tugasnya ialah menghantar keperluan kepada mereka yang berjvang di dalam hutan dan ketika mereka menjalankan tugas inilah suaminya diser4ng hendap dan dibunvh komunis dengan kej4m.

Tidak lagi hantar makanan lepas jatvh basikal pada 2012 

Rutin Saadiah menghantar makanan ke IPD Gerik kini sudah terhenti pada tahun 2012 selepas wanita itu dilaporkan terjatvh dari basikal.

Semenjak dari itu juga, anaknya yang b1mbang akan keselamatan ibu telah membuka tayar basikal supaya wanita itu tidak lagi mengayuh basikalnya lagi.

Kisah Saadiah juga pernah muncul di Berita Harian pada 2017 yang mana dia menyatakan rasa rindunya pada IPD Gerik dan akan melawat balai tersebut sebulan sekali bersama anaknya dengan menaiki motosikal.

Sekarang mak cik hanya dapat pergi ke balai p0lis (IPD Gerik) hanya sekali sebulan. Rasa terlepas juga rindu mak cik nak tengok balai p0lis dan anggota p0lis kita yang setia berkhidmat untuk orang ramai dan negara.

“Kini, mak cik hanya bawa makanan ringan terutama gula-gula setiap kali pergi ke situ… dah tak masak lauk-pauk dan bawa nasi macam dulu lagi,” katanya.

Tersentvh dengan kisah makcik ni… semoga berada dalam keadaan baik-baik saja. 

 

Sumber: LB

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf