“ViIIa Besar Berh4ntu”- Wanita K0ngsi Kisah Ser4m Bercuti Bersama Keluarga Di Melaka

Bila bercakap tentang aIam gha1b, ada segeIintir masyarakat yang akan percaya dan ada juga yang tidak terlalu percaya. Namun hakikatnya, ianya wvjud.

Mungkin ada daripada anda semua yang pernah mengalami g4ngguan makhIuk halus tidak kira di rumah, di kolej, di sekolah dan banyak lagi tempat yang kemungkinan ‘tempat’ mahkIuk halus bert4ndang.

Namun, ramai yang tertanya-tanya sama ada ianya betul ataupun rekaan semata-mata? Itu terpulang kepada individu untuk mempercayainya atau tidak kerana kebanyakan cerita datang daripada pengaIaman setiap individu itu sendiri

Seperti seorang wanita yang dikenali sebagai Noorliyana Sulaiman melalui laman Facebook miliknya telah berk0ngsi pengalaman ser4m yang mengh4ntui dirinya ketika di bercuti di sebuah rumah banglo atau viIIa bertempat di A’ Famosa, Melaka.

Baca perk0ngsian penuh di bawah:

Dari awal sebelum masuk rumah dah bagi salam dan cakap “aku datang nak tvmpang je jangan k4cau kami”

Disebabkan ramai pm nak tahu cerita lot rumah berapa.. Jom saya sharekan..

Begini permulaannya..

Bangun pagi nak gosok baju saja tanya mak boleh tidur mak? sejuk tak? Along tak t4han sejuk betul malam tadi.. mer1ngkuk badan..

Mak pun jawab mak tak tidur long kena k4cau..

Haa?? kena k4cau macam mana? Terus tak jadi g0sok baju..

ViIIa Lot 10** ni terletak di A’ Famosa banglo sebuah yang agak ke belakang kawasannya.. Ada 4 bilik yang agak selesa hallnya besar dapurnya pun besar mmg sesuai lah kalau family ramai..1 malam lebih kurang RM700.00.. Adik booking sini sebab tak nak campur-campur orang ada private pool.. so puaslah anak-anak mandi.. 

Dulunya kawasan sini meriah ada tempat C0wboy ada S4fari Night Fun Fair macam-maca lagi lah tapi mungkin selepas 2 tahun PKP perniagaan diaorang bankrvp atau sebaliknya.. Tempat C0wboy jadi us4ng bvruk.. Senang cerita kawasan ini dah svnyi macam m4ti dah takda apa-apa yang menarik..

Sampai je viIIa ni dah petang dalam pukul 5.00pm.. Yang booking ni adik so memang ser4h pada dia jelah.. So bila sampai je kawasan ni dalam hati dah berkata kawasan ni lah aku baca kat FB viral diaorang kena k4cau dengan h4ntu..

So mulut pun ckp ni lah ViIIa Nabila…

Bila masuk adik sis Noor Syafiqah dia rec0rd lah dan dia bagi Salam dan cakap juga “Aku datang nak tumpang je jangan kacau kami.. begitulah ayat dia.. Tapi masuk memang macam dah ser4m..

Image from Noorliyana Sulaiman (Facebook)

So anak-anak bila nampak kolam exc1ted lah tapi bila pergi dekat kolam dengan suasana pokok-pokok kat tepi tu macam naik bulu r0ma..

Kolamnya k0tor dan dalam tak sesuai lah untuk budak-budak.. Kena guna peIampung.. disebabkan memang tak bawa pelampung so ceIup-ceIup kaki je.. Memang rasa dah tak sedap hati adik pun ckp tak p4yah lah mandi..

Sebab pernah baca diaorang kena tarik kaki dalam air bila mandi kolam kat sini.. ser4mlah kan memang tak jadilah nak mandi petang tu main-main depan rumah je..

Lepas Maghrib kami dec1de nak keluar cari makan dan pergi ke bandar Melaka sebab area A’ Famosa takda apa-apa dah.. Jauhlah nak ke Ayer Keroh semula dalam 30 hingga 40 minit juga.. Red4h jelah dapat naik beca pergi makan area Bandar.. Kat bandar lebih kurang dekat pukul 12 juga.. Lepas tu kami gerak balik ke viIIa..

Sampai kat viIIa duduk dulu sembang-sembang minum-minum lagi anak-anak semua dah tertidur.. Mak abah dah masuk bilik dia mengaji dulu zikir baca Al Mulk sebelum tidur.. Kitaorang adik-beradik tengah lepak-lepak lagi.. Tapi muIut cakap dah jom tidur nanti Nabila datang teman.. So betul-betul dia datang teman..

Mak dan Abah yang kena k4cau, start pukul 2 pagi dia dah ajak bergvrau dia jatuhkan barang 3 kali

Pertama bunyi batu berder4i jatvh dalam bilik tak berapa kuat.. Mak dah terlelap tapi dia terdengar terper4njat dah rasa lain macam bila dah terjaga susahlah nak tidur semula okay takpalah dia cakap mungkin bunyi apa-apa jatvh tak perasan.. Jiran sebelah rumah takda ya kosong takda penghuni.. Mak cuba tvtup mata semula walaupun dah merem4ng buIu r0ma.

Kali ke-2 bunyi lagi benda jatvh kali ini abah pun terbangvn dia tanya bvnyi apa? Mak cakap dah 2 kali ni bunyi benda jatvh.. Tak lama lepas tu kali ke-3 tak lama lepas tu bunyi lebih kuat.. Mak dah takvt sangat dia cakap kitaorang dah dalam bilik masing-masing memang tak sedar apa-apa..

So lepas bunyi yang ke-3 yang kuat abah bangun amik hp suluh lampu tengok apa benda yang jatvh sebab kuat sangat mesti nampak apa yang jatvh.. tapi tetap takda.. Abah dah dapat agak ada yang meng4cau.. so Mak Abah dia mula baca ayat-ayat al-Quran walaupun dalam keadaan t4kut.. siapa yang pernah rasa dig4nggu tahulah takvtnya macam mana.. keadaan macam dah slow dia dah tak main jatvhkan barang lagi.. TETAPI..

Image from Noorliyana Sulaiman (Facebook)

Dah mula main tarik tasbih dalam k0cek seluar Abah dan main tarik seIimut dengan kain Mak.

Dia tarik tasbih Abah dalam kocek seluar guys.. kocek seluar tau!! Dia tak bagi Abah berz1kir.. So lepas dah agak bertenang dia masukkan tasbih kat kocek tangan dalam k0cek dia tarik tasbih tu macam nak rent4p.. Fuhh dia start k4cau lagi.. Abah dengan Mak masih tak berhenti baca ayat-ayat al-Quran.. Diaorang nak keluar pun macam takvt dan macam tak boleh nak keluar dari bilik tu..

Mak masih baring lagi kat katil sambil baca ayat-ayat ulang-ulang biasalah dah nerv0us jadi blank.. Kali ni dia k4cau mak plak dia main tarik-tarik selimut tar1k kain oi.. Mak dah betul-betul t4kut sangat dia cakap tak pernah dia rasa takvt macam ni.. Abah pun mula lah bercakap baik-baik dengan mahluk tu tapi aku lupa apa ayat dia..

Abah cakap bukalah pintu dia nak keluar tu dia terkurung dalam bilik ni p4nas dia marah orang mengaji berz1kir dalam bilik ni.. So lepas je bukak pintu tu Alhamdulillah dia dah takda k4cau lagi.. Hampir pukul 4 pagi dah time tu.. Kesian Mak Abah tak dapat tidur dah..

Mak cakap jangan budak-budak kena k4cau juga..

MakhIuk tu pun ng3ri nak k4cau sebab per4ngai yang lain pun macam h4ntu.. Dalam ramai-ramai adik beradik paling penakvt akulah nasib baik dia bukan k4cau aku sebab bilik aku sebelah bilik Mak je..

So dah sampai nak Subuh Mak Abah macam susah lah nak tidur dengan takvtnya lg.. terus sembahyang lah.. Bila dah cerah sikit aku pun terbangun tapi masa ni Mak belum cerita apa-apa aku bangun tengok dia mengaji kat depan.. Aku pun buka pintu depan nak amik barang dlm kereta tengok jiran selang sebuah rumah dah nk gerak balik padahal awal lagi.. Macam tergesa-gesa.. Mungkin juga dia kena G4NGGU..

Image from Noorliyana Sulaiman (Facebook)

Terpandang viIIa kosong yang petang tengah pec4h dinding tapi bila malam macam tak ada apa-apa yang berlaku, macam dinding tu takda yang pec4h!

SAMBUNGAN PART 2

Pada petang kami sampai suami dengan adik round-round keliling area rumah kat situ sambil ambil angin petang.. Ternampak tepi rumah sebelah tengah ren0vate pec4hkan dinding tepi.. Bila dah habis pusing-pusing sampai je viIIa dia pun cakap rumah sebelah kita kosong tengah renovate tu.. Kami pun jawab owh yelah dah orang boleh jalan-jalan bercuti dia repair lah rumah. ViIIa sebelah ni agak lagi nampak tak terjaga dari viIIa yang kami sewa..

Malam Jumaat lepas kami pusing-pusing di Banda Hilir sampai rumah dah lewat malam ada yang sembang-sembang sambil minum, suami sorang-sorang hisap rokok dekat berandar luar biasa dia akan lepak-lepak dulu sampai habis putung rokok.. TAPI dia terpandang viIIa kosong yang petang tadi tengah pecah dinding tu bila malam macam tak ada apa-apa yang berlaku dinding tu takda yang pec4h!

Apa yang dia nampak petang tu tak sama apa yang dia nampak malam.. Tak mungkin lah pukul 6 pec4hkan dinding malam dah sempurna.. Rokok pun tak habis lagi dia dah masuk rumah dia tak sedap hati.. Dia ckp nak tidur depan TV tapi bila dah rasa lain terus masuk bilik.. Dia cakap esok pagi dia nak jengah rumah sebelah.. Ngam je kami nak masuk tidur Adik dapat WhatsApp mungkin yang incharge rumah ni dia cakap so far ada apa-apa yang tak ok?? Kalau rasa tak selesa ke ada kerosakan nanti bagitahu.. Disebabkan belum kena G4NGGU so kitaorang jawablah so far ok je selesa..

Keesokan paginya apa yg Mak dgn suami nampak sedang mereka nak masukkan barang dalam kereta?? Ada sorang pekerja sedang nak masuk bersihkan rumah tu dengan bawa plastik hitam..

Mcm rumah sebelah baru lepas orang check out tapi sekali lalu je org tu ke belakang mak baru nak panggil tapi dah hiIang tapi diaorang masih nak tunggu untuk jumpa orang tapi tetap takda dah.. 4 mata yang nampak orang cleaner tu takkanlah perasaan atau bayang-bayang pula kan.. diaorang nak tanya ada orang sewa ke? Semalam ren0vate apa? Yelah kita Melayu rajinlah nak menyapa bertanya.. Tapi dia gha1b terus.. Semakin hairanlah dengan malam tadi kena G4NGGUAN..

Banyak persoalan yang menjadi tanda tanya, wanita itu turut menarik nafas lega kerana bernasib baik menyewa viIIa itu sehari sahaja.

Bila semua dah keluar untuk check 0ut dan ambil gambar so diaorang macam tak puas hati dia jenggah dekat cermin nak tengok dalam rumah tu nak tau? rumah tu kosong dalamnya takda apa-apa langsung.. Rumah dah tinggal lama.. Pec4h dinding dalam pun takda luar pun takda rumah kosong tak mungkinlah ada yang sewa.. Jadi cleaner yang ghaib tu buat apa? Dia datang dri mana? Mana yang kitaorang nampak petang tengah pec4h dinding tu? Banyak persoalan yang menjadi tanda tanya.. Nasib baik kami sewa sehari sahaja kalau sewa 2 hari tak akan mungkin kami tidur lagi dekat situ biarlah rvgi daripada kena k4cau mungkin hari kedua lebih extr3me.

Orang tanya dia main tarik kain yang macam mana? dia bukan tarik untuk meIorotkan kain dia tarik macam kita nak cubit peha dia tarikkkkkk lepas tarik lepas ha mcm tu.. siapa tak ser4m Kalau mcm tu.. Tasbih dan tangan dalam k0cek pun dia nak rentap keluarkan.. ada yang cakap kenapa tak keluar orang call siapa-siapa macam mana ya nak cakap memang dalam ketakvtan nak pegang hp pun takut, takut tersuIuh benda tu depan muncul pula depan muka.. Kaki macam j4mmed tak boleh nak keluar macam berat nak keluar dari bilik tu haa macam tulah.. Mungkin siapa pernah kena tahulah macam badan kena tindih dengan Jin haa macam tu berat tak boleh bangun..

Rumah dah lama tak berpenghuni mana-mana pun Jin suka duduk bukan kami tak pasang ayat-ayat al-Quran petang tu lepas sampai Abah solat siap mengaji lepas Maghrib pun baca Yassin rutin Khamis malam Jumaat, balik dari bandar pun sebelum tidur mengaji lagi Al Mulk.. tapi benda nak kena juga.. Ada lah makhIuk Jin yang kepanasan dengan bacaan ayat-ayat al-Quran so dia akan marah bila kita buat benda-benda baik.. Jin pun macam manusia ada yang baik ada yg jahat..

Apa yang saya dengar dari video pengalaman paran0.rmal ni, kalau kita nak pergi bercuti atau menginap kalau boleh genapkan jumlah orang jangan bagi ganjiI.. Bila jumlah ganjiI akan ada yang mengikut dan menvmpang.

Wallahualambisawab..

Yang baik datang ya dari Allah yang tak baik datang dari kami.. Maaf jika perkongsian ini ada yang kurang selesa apa yang saya share ini adalah suatu pengalaman yang benar.. Jaga mulut dari menyebut yang tak perlu..

Saya d0akan semoga yang akan pergi bercuti sentiasa dilindungi daripada makhluk J1n dan sya1tan.. Stay s4fe semua.. Assalammualaikum..

 

Sumber: Says.com

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf