Isu G0longan B40 & M40, Vivy Yusof S4man Netizen

Vivy Yusof memfailkan saman terhadap seorang netizen atas dakwaan memfitnah. - Foto fail Galeri

KUALA LUMPUR: Datin Vivy Yusof memfailkan s4man terhadap seorang netizen atas d4kwaan memfitn4h pengasas FashionValet and dUCK Group itu, menerusi laman sosial berhubung isu kerajaan membantu golongan B40 dan M40 yang terjejas akibat C0VID-19.

S4man fitn4h itu difailkan Vivy Yusof, 33, atau nama sebenarnya Vivy Sofinas Yusof menerusi Tetuan Foong Cheng Leong & Co pada 15 Jun lepas dengan menamakan Alia Najwa Hassannudin, 28, selaku def3ndan tunggal.

Hari ini ditetapkan untuk pengurusan kes di dalam kamar Hakim Mahkamah Tinggi Datin Rohani Ismail dan hasil semakan mahkamah, pengurusan kes selanjutnya ditetapkan pada 7 Oktober ini.

Vivy s4man netizen

Berdasarkan penyataan tvntutan yang dilihat melalui carian dalam e-filing, Vivy selaku plaintif, berkata pada 28 Mac lalu, beliau telah menerbitkan rakaman video dalam akaun Instagramnya berhubung perbualan empat usahawan berkaitan status ekonomi akibat C0VID-19 dan Pakej Rangsangan Ekonomi yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Vivy mend4kwa pada 30 Mac lalu, def3ndan menerbitkan beberapa penyataan berkenaan plaintif dalam akaun Facebook dan Instagram milik def3ndan dan secara s4lah menyatakan bahawa plaintif mempersoalkan tind4kan kerajaan membantu golongan B40 dan M40, sedangkan mereka tidak memberi apa-apa sumbangan kepada ekonomi negara.

Usahawan wanita itu mend4kwa penyataan-penyataan fitn4h itu, antara lainnya membawa maksud bahawa plaintif tidak bers1mpati terhadap golongan B40 dan M40, bersikap angkvh, mement1ngkan diri sendiri dan tidak profesional serta hanya mement1ngkan keuntungan.

Lancarkan petisyen Vivy let4k jaw4tan

Kata Vivy, penerbitan penyataan-penyataan fitn4h itu turut menyebabkan pelancaran satu pet1syen di laman web sekitar 1 April lepas bagi mendesak plaintif dilvcutkan jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM kerana mengh1na golongan berkenaan dan petisyen tersebut telah ditandatangani lebih 230,000 pengguna Internet sejak dilancarkan.

Vivy Yusof Mohon Maaf, Bakal Saman Punca Fitnah

Ikon fesyen itu mend4kwa pada 2 April lepas, surat tvntutan telah dikeluarkan kepada def3ndan dan menvntut supaya beliau berhenti menerbitkan sebarang penyataan fitn4h terhadap plaintif di laman sosial dan plaintif juga mend4kwa def3ndan membalas surat tuntutan melalui aplikasi Facebook tetapi g4gal mematuhi kesemua kehendak plaintif.

Oleh itu, plaintif menvntut ganti rvgi am, tervk dan tel4dan, suatu per1ntah supaya defend4n mem4damkan penerbitan penyataan-penyataan fitn4h tersebut selain mem4hon def3ndan menerbitkan suatu perm0honan maaf terhadap plaintif. – BERNAMA

‘Sebagai manusia, saya akan perbaiki diri’ – Vivy Yusof m0hon maaf

'Sebagai manusia, saya akan perbaiki diri' - Vivy Yusof mohon maaf

TERDAHULU, Usahawan terkenal itu membuat perm0honan maaf secara terbuka kepada netizen selepas meninggalkan komen yang tidak s3nsitif di Instagram (IG) miliknya.

Menerusi laman sosial IG, Vivy menjelaskan sepanjang beberapa hari ini, dia mengambil pendekatan bermuhasabah diri dan akan memperbaiki diri.

“Saya faham kenapa netizen marah dan saya juga setuju, sebagai seorang public figure, saya perlu lebih berhati-hati apabila menulis dan berkongsi sesuatu perkara. Ini sangat memberi pengajaran kepada saya.

“Saya sedar penggunaan ayat saya tidak tepat dan saya akan memperbaiki diri selepas ini.

Saya menerima banyak mesej-mesej positif daripada ramai orang dan saya cukup berterima kasih,” jelasnya.

 

Sumber: BERNAMA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf