Wanita bawa ibu p0sitif C0vid-19 hadir ke PPV jadi pvnca pr0ses v4ksinasi terhenti

Tular di laman Twitter dan juga Facebook apabila Pusat Pemberian Vaks1n (PPV) Pusat Konvensyen dan Pameran Antarabangsa Mines (MIECC) di Serdang terhenti untuk beberapa jam.

Pentingkan diri sendiri

Menurut perk0ngsian yang dibuat oleh seorang pengguna Twitter dikenali sebagai @ara_fafa, dia telah memuat naik kembali IG story seorang petugas kesihatan iaitu Dr.Cheng Qing Chéng apabila memaklumkan ada penerima yang menghadiri temu janji sunt1kan vaks1n p0sitif C0vid-19.

Terhenti beberapa jam

Susulan itu, menerusi laporan daripada Harian Metro,  Badan Bertindak Imun1sasi C0vid-19 (CITF) dalam satu kenyataan berkata, individu itu mempunyai janji temu dan hadir di MIECC.

Tambah pihak CITF lagi, individu berkenaan hanya mengetahui bahawa mereka p0sitif C0vid-19 selepas tiba di PPV dan telah  dihvbungi pusat perubatan yang menjalankan uj1an C0vid-19 terhadapnya mereka.

“Pihak pengurusan MIECC sudah mengambil t1ndakan serta-merta untuk mengasingkan wanita itu.”

“Aktiviti sanitasi menyeIuruh juga terus dibuat oleh bomba dan operasi PPV disambvng semula sejurus sahaja urusan sanitasi selesai,” katanya.

Sehvbungan itu, CITF mengingatkan semua penerima vaks1n berjadual untuk menjadi lebih bertanggungjawab dan tidak hadir ke PPV sehinggalah kepvtusan uj1an sar1ngan C0vid-19 sah negatif.

Pada masa sama, CITF men4fikan ada kes wanita bergeIang merah jambu yang membawa ibunya hadir di PPV MIECC hari ini.

Ni jenis semua nak saIahkan kerajaan

Sehvbungan dengan itu, menerusi perk0ngsian yang dibuat di Twitter, rata-rata w4rganet telah meIuahkan rasa ger4m’ terhadap individu yang mementingkan diri itu.

Rata-rata kesaI kerana s1kap tidak peduli dengan orang lain boleh mencetvskan klvster baru serta meningkatkan lagi jumlah kes p0sitif harian C0vid-19 di Malaysia yang sedia membvruk ini.

Kenapalah tvnjuk keb0dohan tu dekat orang

Penj4rakan orang macam ni

Memang patut kena m4ki

MySejahtera boleh tambah butang not1fikasi

 

Sumber: Twitter @ara_fafaHarian Metro (Rafidah Mat Ruzki), IG Dr.Cheng Qing Chéng, OMM (Nuha Kefli)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf