(Video) TuIar Wanita N4ngis ‘Breakd0wn’ Penat Jaga Anak, Peguam Syarie Ded4h Ramai Wanita Nak Cer4i Sbb Suami Lepas Tangan

Anak anugerah yang tidak ternilai untuk ibu bapa. Amanah ini harus dijaga dan dididik dengan baik sehinggalah mereka dewasa. Namun, realitinya tidak semudah yang disangka. Oleh sebab itu, tidak mustahil ada dalam kalangan ibu yang mengalami depr3.ssion.

‘Housewife’ alami depr3si

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bunga Ayu Dewi (@bungaaayu)

Menerusi Instagram (IG), seorang wanita yang bergelar ibu ber4ni tampil mended4hkan kebenaran yang jarang dipert0nton kepada umum.

Dalam hantaran tersebut, wanita dikenali dengan nama Bunga Ayu Dewi mengakui masaIah kemvrungan dalam kalangan suri rumah tangga benar-benar berlaku. Tidak dapat men4han air mata, Bunga menyatakan tugasan untuk mengurus anak kecil terutamanya sangat memen4tkan.

Menguatkan lagi kenyataan itu, pada tahun 2012 ada kajian yang mended4hkan goIongan ‘h0usewife’ cendervng untuk mengaIami s1mptom depr3si berbanding wanita bekerjaya.

Dalam pada itu, Bunga turut mengingatkan kepada orang ramai agar tidak memperIekehkan tugasan ‘h0usewife’ dan memandang ringan dengan masaIah depr3si.

Anda dah buat terbaik

Menjengah di ruangan komen, penyanyi dan pengacara terkenal, Che Puan Sarimah Ibrahim turut memberi kata semangat kepada Bunga. Di samping itu, ruangan entri tersebut menjadi tempat di mana goIongan ibu berk0ngsi pengalaman masing-masing.

Isu ‘Housewife’ D3presi, Peguam Syarie Ded4h Ramai Wanita Nak Cer4i Sebab Suami Lepas Tangan

Isu suri rumah d3pressi mendapat perhatian seorang Peguam Syarie, yang dikenali dengan nama Atikah untuk mengulas lanjut. Menerusi ciapan di laman Twitter miliknya, Atikah berkata masaIah ini memang benar berlaku.

Katanya, rata-rata klien wanita yang datang mengf4ilkan kes pencer4ian adalah disebabkan tidak mendapat kerjasama daripada suami dalam tugasan rumah tangga.

Malah ceritanya lagi, permasaIahan mula t1mbul apabila tanggungjawab untuk menjaga anak diserahkan bulat-bulat pada isteri.

 

Senang cakap jangan buat anak

Sebelum ini, ada seorang net1zen yang memandang r3meh dengan masaIah d3presi dalam kalangan ‘h0usewife’. Tanpa rasa empati, lelaki terbabit mengeluarkan kenyataan dengan meIarang wanita terbabit daripada mengandvng.

SeIar dengan pendapat ‘c3tek’ itu, Atikah menyatakan si isteri akan dikenakan hvkum nvsyuz apabila menoIak ajakan suami melakukan hvbungan intim. Oleh sebab itu, menjadi seorang isteri bukan semudah seperti yang diperkatakan.

Senang cakap kalau depress jangan buat anak tapi nanti kalau tolak ajakan suami, kata nusyuz pula. Akhirnya, isteri juga jadi mangsa. ToIak buat hvbungan keIamin di kata nusyuz, bila meng4ndung, ber4nak, p4ntang, jaga anak, isteri juga sorang-sorang buat.

Jadi isteri ini bukan mudah ya seperti dikatakan. Syurga pada suami, tapi kadang-kadang ada yang tak bernasib baik terasa seperti di neraka.

 

Sumber: Instagram @bungaaayu, Twitter @Atikah10490, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.