“K0non meninggal awal tahun 2019”- Wanita P4lsukan Kem4tian Suami Demi Pampasan PERKESO RM26,000

Kerana terdes4k akibat kesemp1tan wang dan berhuvang dengan sebuah syarikat pinjaman wang berlesen, seorang isteri bertindak memalsvkan kem4tian suaminya.

Menurut Berita Harian, ia bertujuan untuk mendapatkan pencen kem4tian daripada Pertubuhan Kesel4matan Sosial (PERKESO). Tind4kannya membawa p4dah apabila dia dan suaminya did4kwa atas 15 pertvduhan men1pu di Mahkamah Majistret, hari ini.

Hamidah Talaha, 45 dan suaminya Mansor Idris, 46, mengaku bersalah di atas semua pertvduhan di bawah S3ksyen 420 Knun Kes3ksaan yang telah dibacakan terhadap mereka di hadapan tiga Majistret berasingan.


Sumber: Dayak Daily

Difahamkan, Hamidah menerima bayaran tuntutan faedah pencet penakat (pencen kem4tian) diberi melalui pindahan ke akaun banknya selepas dia menyerahkan sijil kem4tian suaminya itu yang dikatakan mninggal dunia pada awal tahun 2019.

Hamidah dilaporkan menerima wang sejumlah RM26,019.40 secara berperingkat mulai 9 Ogos 2019 hingga 1 Oktober 2020. Mengikut kesemua pertvduhan, pasangan suami itu did4kwa men1pu pengadu lelaki iaitu pegawai eksekutif yang bekerja di PERKESO dengan memperdayakan serta mendorongnya untuk menyerahkan wang tersebut di pejabat PERKESO di Jalang Padungan, Kuching.

Mengikut keterangan kes Hamidah telah menerima:

  • RM7061.02 pada Ogos 2019
  • RM1,354.17 setiap bulan bermula September 2019 hingga Oktober 2020

Perbuatan pasangan itu terb0ngkar pada 15 Oktober lepas apabila pengadu dimaklumkan oleh salah seorang pekerja Anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) yang juga kenalan tertvduh (Mansor) bahawa tertvduh yang tinggal sekampung dengannya itu masih hidup.

Pihak PERKESO kemudian membuat sem4kan di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan mendapati pihak JPN telah mengesahkan sijil kem4tian atas nama tertvduh dan tiada sebab kem4tian dipaparkan.


Sumber: Gambar hiasan

Pengadu kemudian membuat laporan polis selepas merasakan tertvduh telah memalsvkan sijil kem4tiannya.

Majistret Mohd Syukri Mokhtar dan Majistret Zaiton Anuar masing-masing menetapkan 3 November depan untuk menjatvhkan hvkuman memandangkan pihak penj4ra kini mempunyai SOP ketat dan belum menerima sebarang b4nduan dalam langkah mengawal p4ndemik C0VID-19.

Kedua-dua tertvduh dibeb4skan dengan ikat jamin mahkamah RM20,000, sementara menunggu sebutan kes.

Mereka juga diarahkan untuk melaporkan diri di balai polis berdekatan seminggu sekali serta perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah.

 

Sumber: Lobak Merah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf