Wisma Putra sedang kesan Ebit Lew – Timb. Menteri Luar

PERKEMBANGAN terkini mengenai pend4kwah terkenal, Ustaz Ebit Lew terus menjadi tanda-tanya.

Terbaharu, Kementerian Luar sedang mendapatkan perkembangan terkini mengenai pend4kwah terkenal, Ebit Lew yang kini difahamkan masih berada di G4.za dalam misi kemanvsiaan bagi membantu rakyat negara terbabit.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Kamarudin Jaafar berkata, pihaknya akan memeriksa lanjut tarikh penerbangan pulang pend4kwah itu ke tanah air.

“Kami sedang periksa (perkembangan Ebit),” katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat.

Pada 25 Mei, Ebit Lew dilapor berlepas ke Mes1r untuk menjayakan misi bantuan kemanvsiaan dengan menyampaikan sumbangan kepada rakyat PaI.est1n yang terjej4s akibat ser4ngan Is.r4eI.

Kamarudin dalam satu kenyataan pada 26 Mei lalu memaklumkan misi kemanvsiaan untuk rakyat PaI.est1n yang dirancang oleh delegasi Ebit Lew atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim Lew itu mendapat kelulusan perjalanan dan tertakluk kepada pr0sedur 0perasi standard (S0P) semasa.

Menurutnya, segala persiapan dan persediaan dilakukan oleh pihak Ebit Lew sendiri, menerusi kerjasama rapat dengan rakan NGO di Mes1r.

Bagaimanapun, t1ndakan Ebit Lew tidak mengemas kini laman sosial miliknya sejak berlepas ke Mes1r men1mbulkan ker1sauan buat masyarakat negara ini khusus pengikutnya.

Pada Khamis, penyanyi rap, Caprice atau nama sebenarnya Ariz Ramli memaklumkan bahawa Ebit Lew berada dalam keadaan baik setelah berjaya menghvbunginya melalui aplikasi WhatsApp.

Ebit Lew di Mesir! Beli keperluan asas, ubat-ubatan! Dua treler bantu penduduk, hospital Gaza! | KitaReporters: Semua Boleh Jadi ReporterEbit Lew meminta semua pihak mend0akan beliau dalam Misi Bantuan Kemanvsiaan G4.za PaI.est1n. – Foto Facebook Ebit Lew.

“M0hon D0a” Did4kwa HiIang Waktu Misi Bantuan, Caprice Sahkan Ustaz Ebit Lew SeIamat

He's Ok.." - Desas-Desus Ustaz Ebit Lew Hilang, Caprice Tampil Beri Pencerahan | Kool FM

SEMENTARA ITU, semenjak 25 Mei lalu, pend4kwah Ustaz Ebit Lee telah bert0lak ke PaI.est1n bagi misi bantuan kemanvsiaan.

Tetapi kini, lama sudah kita tidak dengarkan perkembangan tentang misi berkenaan serta status beliau sendiri, maklumlah PaI.est1n merupakan salah satu negara yang sedang berg0lak dan sudah semestinya ramai yang b1mbang dengan keseIamatan dirinya.

Ada yang mengatakan k0nonnya Ustaz Ebit sedang dalam keadaan bahaya serta dicuIik oleh pihak lawan dan banyak lagi.

Namun nampaknya kita boleh tarik nafas lega apabila selebriti Caprice sendiri mengesahkan bahawa Ustaz Ebit kini dalam keadaan baik-baik sahaja.

Menerusi posting yang dimuat naik oleh Caprice di laman Instagram miliknya, beliau ada k0ngsikan perbualannya bersama dengan Ustaz Ebit bagi bertanyakan perkembangan dirinya.

Syukur Alhamdulillah Ustaz Ebit kini baik-baik sahaja namun dalam masa yang sama beliau turut mem0hon d0a daripada semua.

Dengan berita tersebut, ramai dapat menarik nafas lega kerana b1mbang sudah lama Ustaz Ebit tidak k0ngsikan perkembangan baharu beliau di sana.

Apa pun, sama-sama kita d0akan supaya urusan Ustaz Ebit dipermvdahkan dan semoga beliau dilindungi oleh Allah S.W.T

Apa cerita Ebit Lew bersama 2 treIer barang? Rakyat Malaysia di G4.za terima info tiada pergerakan masuk, d0a urusan dipermvdah

Foto kiri Ebit bersiap sedia dengan misi bantuan ke G4.za, manakala foto kanan Nadir di G4.za. foto FB Ebit Lew / ihsan Nadir Al-Nuri

TERDAHULU, ramai yang menyuarakan kesyukuran apabila pend4kwah terkenal, Ustaz Ebit Lew melakukan misi bantuan kemanvsiaan ke G4.za.

Kali terakhir status Ebit di laman Facebook pada 27 Mei lalu, memaklumkan beliau seIamat tiba di Mes1r, membeli barang keperluan asas dan ubat-ubatan menggunakan dua treIer besar dan beberapa lori untuk dihantar terus ke hospital-hospital G4.za.Namun, sehingga hari ini ramai tertanya-tanya apa perkembangan terkini mengenai misi kemanvsiaan Ebit ke G4.za?

Ketua Pegawai Eksekutif Cinta G4.za Malaysia (CGM), Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman berkata, tiada status terkini mengenai Ebit yang diketahui setakat Selasa, namun berdasarkan maklumat terkini diperoleh daripada Kementerian Luar PaI.est1n, tiada pergerakan masuk oleh pasukan berkenaan ke G4.za.

Ebit berada di salah sebuah treIer yang membawa barang keperluan. foto FB Ebit Lew

“Tiada pergerakan ke G4.za. Tiada kebenaran untuk masuk dari Mes1r. Tiada makluman akan masuk oleh Kementerian Luar PaI.est1n,” katanya kepada mStar menerusi aplikasi WhatsApp sambil menambah kemungkinan Ebit dan pasukannya masih berada di K4herah, Mes1r.

Nadir, rakyat Malaysia yang kini berada di G4.za berkata, pasukan Ebit telah menghvbunginya sebelum ini bertanyakan tentang urusan menyampaikan bantuan ke G4.za.

Bagaimanapun katanya, mesej seterusnya yang dihantar beliau kepada pasukan Ebit pada 29 Mei lalu tidak dibaIas.

Persiapan barang keperluan dan ubat-ubatan. foto FB Ebit Lew

Jelas Nadir, maklumat yang diterima beliau, barang-barang yang diuruskan Ebit untuk dihantar masuk ke G4.za masih belum tiba ke semenanjung itu.

“Pr0sedur untuk barang masuk pun susah walaupun namanya (unit) Red Crescent (Bulan Sabit Merah),” ujarnya yang menetap di G4.za selama sembilan tahun sejak 2013.

Sehvbungan itu, Nadir menyeru rakyat Malaysia mend0akan agar misi kemanvsiaan Ebit bersama pasukannya ke G4.za dipermvdahkan.

“Saya minta rakyat Malaysia mend0akan agar urusan Ustaz Ebit Lew dan pasukannya dipermvdahkan dan bantvan yang telah dibeli di Kaherah dapat disampaikan kepada penduduk di bumi G4.za. Mvdah-mvdahan, bantuan dapat masuk ke bumi G4.za,” ujarnya.

Nadir (belakang) bersama kanak-kanak PaI.est1n. foto ihsan Nadir Al-Nuri

Beliau menegaskan bahawa sebenarnya bukan mvdah untuk dibenarkan masuk ke G4.za meskipun untuk menghvlurkan bantuan kepada penduduk.

“Nak masuk ke G4.za sebenarnya tidak mvdah, dan pr0sedurnya ket4t kerana G4.za merupakan kawasan keseIamatan, kawasan k0nflik.

Jika memerlukan bantuan dan pastikan barang keperluan itu sampai (kepada penduduk G4.za), boleh maklumkan kepada kita dan kita boleh bantu mendapatkan barangan tersebut dari G4.za sendiri untuk disampaikan terus kepada penduduk tanpa perlu melalui perjalanan yang sukar.

MUHAMMAD NADIR AL-NURI

“Jadi, kalau Ustaz Ebit Lew tidak dapat masuk (ke G4.za), tapi harapnya bantuan yang telah dihantar sampai dan kita mengucapkan terima kasih atas usaha yang telah dibuat,” katanya.

Dalam pada itu, Nadir berkata, barang keperluan untuk bantuan boleh didapati dari G4.za dan bantuan boleh disalurkan terus kepada penduduk tanpa perlu perjalanan yang svkar dari Mes1r.

Nadir di kawasan rvntuhan bangunan akibat ser4ngan Isr.4eI di G4.za. foto ihsan Nadir Al-Nuri

“Pada masa akan datang, jika memerlukan bantuan dan mahu pastikan barang keperluan itu sampai (kepada penduduk G4.za), boleh maklumkan kepada kita dan kita boleh bantu mendapatkan barangan tersebut dari G4.za sendiri untuk disampaikan terus kepada penduduk… barang bantuan boleh saja didapati dari G4.za.

“Dengan jaminan bahawa ia akan sampai, tanpa perlu melalui perjalanan yang svkar dan payah untuk sampai kepada penduduk yang memerlukan,” katanya.

Minggu lalu, misi kemanvsiaan untuk rakyat PaI.est1n yang dirancang oleh deIegasi Ebit Lew telah mendapat keIulusan perjalanan kerajaan negara ini.

“Saya bekerjasama dengan Egypt Red Cresc3nt dan PaI.est1n Red Cresc3nt. Terima kasih semua yang bersama misi ini. Demi rasa kekeluargaan. Men4ngis masa berd0a bersama tadi,” demikian status Ebit di Facebook beliau pada Khamis lalu.

 

Sumber: Sinar Harian, mStar, KOOL FM, Instagram Caprice

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.