Aktiviti Ivcah ‘streamer’ terb0ngkar! Yana Samsudin tak diam diri – “Dia siap kata nak g4nggu secara fizikaI”

Foto: mStar

MELAMPAU! Beng4ng dengan tindakan seorang pemain e-sport atau ‘streamer’, pelakon Yana Samsuddin mengambil tindakan teg4s dengan membuat laporan polis terhadap seorang individu pada Khamis.

Yana atau nama sebenarnya Norliana Samsudin, 37, mend4kwa streamer lelaki itu melakukan ganggvan s3ksual kepada seorang gamer perempuan yang masih berusia belasan tahun.

Ujar Yana, sebagai individu yang aktif dalam komuniti e-Sport, dia bertanggungjawab untuk menjaga ketenteraman kumpulan itu ketika bermain.

“Saya tak pernah alami pengalaman macam ni tapi sebagai streamer saya tampil buat laporan polis agar isu ini tidak berterusan.

“Ada seorang budak ni ketika stream dia menggunakan kata-kata yang tidak baik, mencarvt kepada pemain lain terutamanya perempuan.

SAKONPaparan skrin streamer yang did4kwa melakukan ganggvan s3ksual.

“Apabila saya tengok r4kaman tu, rasa ger4m sebab dia siap kata nak g4nggu secara fiz1kal. Saya Iantang sikit kalau bab ni,” ujarnya kepada mStar.

Yana membuat laporan di Ibu Pejabat Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam, pada Khamis.

Menurut pelakon Bini-Biniku G4ngster ini, juga mengingatkan agar gamers mempunyai tanggungjawab dan mematuhi peraturan yang ditetapkan.

Apabila saya tengok r4kaman tu, rasa ger4m sebab dia siap kata nak g4nggu secara fiz1kal

YANA SAMSUDIN

PELAKON

Kata Yana, perkara tidak berm0ral itu bukanlah pertama kali dilakukan individu tersebut, malah lebih p4rah apabila dia turut mempunyai pengikut yang meny0kong perbuatannya.

“Nak jadi streamer kena ada rules kalau nak buat apa-apa page tak boleh mengandungi isu-isu sens1tif, saya tak faham kenapa dia ni keep buat content begitu dan ada orang support.

“Apabila jadi macam ni kita sepatutnya selalu edvcate orang dan saya rasa terpanggil untuk buat sesuatu.

“Nak jadi streamer tak saIah tapi kena datang dengan tindakan yang betul, kena ada ilmu dan pentingnya komuniti yang positif,” ujarnya.

Yana yang berkec1mpung dalam dunia e-Sport sejak dua tahun lalu berkata, dia perlu mengambil tindakan teg4s agar pemain lain tidak menerima kesan negat1f.

YANA SYana Samsudin mula aktif menjadi streamer sejak tahun 2019.

Dia juga mengingatkan pemain lain agar menunjukkan contoh yang baik dan menjadikan platform ini sebagai sumber rezeki.

“Platform ni boleh menjamin masa depan, ramai lagi boleh sertai tak kira siapa pun.

“Apabila tahu nak cari duit bukan itu cara dia, kita nak lindungi streamer, tak nak orang cop streamer ni tak ada attitude,” katanya.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.